Profilul votanţilor. Cum s-au bătut Iohannis şi Dăncilă pe voturile alegătorilor din Regiunea Sud, Bucureşti şi Dobrogea

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a analizat după primul tur al alegerilor prezidenţiale profilurile alegătorilor principalilor competitori electorali, Klaus Iohannis, respectiv Viorica Dăncilă.
 
Electoratul lui Klaus Iohannis, care a obţinut peste 37, 5% la primul tur de scrutin, a fost format în proporţie de peste 50% din alegători cu vârste între 35 şi 64 de ani, cu studii medii şi superioare (85%), angajaţi la stat sau privat (53%), elevi şi studenţi (23%). Pentru ei a contat cel mai mult profilul candidatului (67%) şi mai puţin partidul care îl susţine şi au luat decizia de a-l vota din timp, cu patru săptămâni înainte de campania electorală (60%), arată analiza IRES.
 
Iohannis a fost votat în proporţii egale de femei şi bărbaţi. Preşedintele în funcţie a fost  votat preponderent de electoratul din mediul urban (56%) şi doar în procent de 44% de românii din  mediul rural. În proporţie de 45 %, alegătorii au provenit din regiunea de Sud, Bucureşti şi Dobrogea, 36% din Transilvania şi Banat şi 19% din Molodva.
 
Viorica Dăncilă a obţinut aproape  23% la primul tur de scrutin, iar electoratul ei este format preponderent din persoane de peste 65 de ani (43%) şi între 45 şi 64 de ani (39%). Tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani au reprezentat doar 8% dintre votanţi. În privinţa educaţiei, cei mai mulţi au studii medii (55%), dar tot la Dăncilă găsim şi cel mai extins electorat cu studii elementare (31%). Potrivit analizei IRES, cei mai mulţi alegători ai Vioricăi Dăncilă sunt pensionari (55%) şi 27% sunt angajaţi. A fost votată în proporţii egale de femei şi bărbaţi. Pentru toţi aceştia, a contat cel mai mult partidul care a susţinut candidatul. Alegătorii Vioricăi Dăncilă a provenit  51% din mediul rural şi 49% din cel urban. A fost votată în special de cei din Regiunea Sud, Bucureşti şi Dobrogea (58%), de 23% din cei din Transilvania şi Banat şi 20% din Moldova.
 

Citeşte şi: 

Alegeri prezidenţiale, ora 15.30. Tinerii au absentat. Cum s-a votat în Constanţa pe grupe de vârste?

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.