Proiect de lege al deputatului PSD de Constanţa Cristina Dumitrache privind dreptul la o viaţă normală al persoanelor cu boala celiacă

Deputatul constănţean Ileana Cristina Dumitrache (PSD) a înregistrat în Parlament propunerea legislativă privind protecţia persoanelor cu boală celiacă din România.
Deputatul PSD a explicat că acest demers a fost posibil ca „urmare a acţiunilor întreprinse de către Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten, pentru sensibilizarea populaţiei şi autorităţilor cu privire la incidenţa crescută a bolii celiace, împreună cu preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor, conf. dr. Buicu Florin, şi cu sprijinul a 135 de deputaţi, în majoritatea membri ai grupului PSD din Camera Deputaţilor, am depus spre dezbatere proiectul privind Protecţia Persoanelor cu Boală Celiacă din România”.
 
Obiectivul proiectului este acela de a crea baza legală pentru construcţia unui cadru favorabil şi decent pentru siguranţa vieţii şi pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiţii de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranţa severă la gluten).
 
Potrivit Cristinei Dumitrache, „boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o condiţie autoimună permanentă, care apare la persoanele al căror organism nu poate tolera glutenul, dar, de cele mai multe ori, boala rămâne nediagnosticată. Există deja statistici concludente asupra incidenţei crescute a bolii celiace şi asupra efectelor subdiagnosticării acesteia. Astfel, în 85% dintre cazuri, boala nu este tratată sau este incorect diagnosticată, ceea ce poate duce la complicaţii pe termen lung. Boala poate apărea la orice vârstă, însă în ţara noastră cei mai afectaţi sunt copiii.
 
La nivel european, în medie 1 din 100 de persoane are boală celiacă, cei mai puţini fiind în Germania (0,3%) şi cei mai mulţi în Finlanda (2,4%). În Europa, 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. Raportul bărbaţi-femei cu boala celiacă este de 1:2 la un bărbat cu boala celiacă, cel puţin două femei suferă de aceeaşi patologie.   
 
În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. În acest moment, aproximativ 8.000 de copii se află în evidenţă ca având boala celiacă. Însă numărul acestora este mai mare, Centrul de Management pentru Boala Celiacă (din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu) estimând că până la 200.000 de persoane au boala. Numărul exact al bolnavilor nu este cunoscut, deoarece nu există un registru naţional al bolnavilor şi acest aspect este reglementat de prezentul proiect legislativ. Boala celiacă nu se vindecă, iar singurul tratament viabil este regimul strict fără gluten pe tot parcursul vieţii. Pentru aceasta, propunem ca persoanele diagnosticate cu boala celiacă să primească un stimulent alimentar lunar în valoare de 300 de lei, acordat sub forma tichetelor de masă/bonuri de alimente.
 
Ca atare, din nevoia de a promova şi a urgenta procedura de diagnosticare a bolii celiace, precum şi pentru a acţiona pentru prevenirea apariţiei bolii, înaintea instalării complicaţiilor, pentru că este mai bine să previi decât să tratezi, s-a născut acest proiect legislativ care, sperăm, va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu boală celiacă, la rezolvarea problemei integrării sociale în şcoală şi muncă a celor cu intoleranţă la gluten, creând totodată canalele prin care informaţiile de actualitate despre boala celiacă să ajungă la medicii de familie şi la medicii specialişti din toată ţara”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 263

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 21 martie 2024

22 Mar 2024 301

A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)

21 Mar 2024 422

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 21 martie 2024

21 Mar 2024 371

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 572

Curtea Constituţională a României (CCR) Proiectul de lege care permite devansarea alegerii preşedintelui României este constituțional

20 Mar 2024 368

Biletele de valoare şi voucherele de vacanţă vor putea fi emise electronic, dar şi utilizate pentru plăţi online

13 Mar 2024 523

Se înfiinţează Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil

12 Mar 2024 411

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 februarie 2024

29 Feb 2024 417

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

28 Feb 2024 448

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 februarie 2024

28 Feb 2024 362

Marcel Ciolacu anunță că va fi modificat Codul administrativ. „Avem, până la 1 iunie, comasările de făcut“

27 Feb 2024 1063

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 22 februarie 2024

22 Feb 2024 394

Ședință de Guvern, joi. Dintre proiecte, unul vizează lucrări de intervenţie la infrastructură din cazarma 2645 Babadag, Tulcea

21 Feb 2024 863

2025, declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

20 Feb 2024 498