Politic

Proiect de modificare a Codului Fiscal, blocat în Parlament Senatoarea USR Ramona Dinu afirmă că industria turismului riscă să se prăbuşească sub propria greutate

Puţin ne mai desparte de începerea noului sezon estival. Patronatele din turism deja lansează puternice semnale de alarmă cu privire la lipsa de resursă umană. O industrie fără destui angajaţi va realiza servicii de proastă calitate, ceea ce, pe de o parte, îi va convinge pe turiştii străini să nu se mai întoarcă în România, iar pe de alta, îi va impulsiona din ce în ce mai mult pe români să caute destinaţii turistice în afara graniţelor ţării noastre.

„În final, când turismul din România îşi va fi distrus renumele pe termen mediu şi lung, cine va fi răspunde pentru lipsa de acţiune din această perioadă? Distrugerea graduală de care are parte turismul din România mă face să cred că singurele forme care au mai rămas pe placul PSD sunt turismul electoral şi turismul din ţările exotice care nu au acord de extrădare cu România“, afirmă senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu.

„Industria turismului riscă să se prăbuşească sub propria greutate. Investiţiile private au crescut de la un an la altul. S-au construit noi restaurante şi hoteluri care astăzi nu funcţionează la capacitate maximă din cauza lipsei de forţă de muncă. Nu doar că PSD nu ia nicio măsură pentru a stimula ocuparea forţei de muncă în acest sector, dar le şi blochează pe cele care ajung în Parlament, doar pentru că sunt iniţiate de USR.

Este şi cazul unui proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, pe care l-am înregistrat la Senat la mijlocul anului trecut. În momentul de faţă, legea prevede că persoanele care realizează venituri din activităţi sezoniere în baza unui contract de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Iniţiativa mea prevedea o derogare de la reglementarea actuală, menită să-i încurajeze pe elevi şi studenţi să se angajeze în activităţi specifice turismului. Mai precis, proiectul de lege propunea scutirea de la plata impozitului pe venit pentru elevii şi studenţii de până în 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare, care desfăşoară activităţi specifice turismului în baza unui contract de muncă, indiferent că acesta este încheiat pe o perioadă mai mică sau mai mare de 12 luni.  Principalul argument este că, prin această măsură, elevii şi studenţii ar fi încurajaţi ca în perioada vacanţelor şcolare sau pe perioada studiilor să se angajeze în activităţi specifice turismului. 

De asemenea, la punctul 2 al iniţiativei legislative se propunea ca aceeaşi categorie de tineri să fie scutită şi de la plata contribuţiilor privind asigurările sociale. 
Având în vedere că 99% dintre hoteluri şi restaurante susţin că încep sezonul estival cu un deficit de angajaţi de cel puţin 50%, măsura ar fi fost menită să micşoreze presiunea existentă în domeniu. Iniţiativa legislativă a fost blocată de PSD, partid care preferă să ţină pe butuci o industrie, doar pentru a nu accepta propunerile pozitive venite de la USR”, susţine senatoarea USR Ramona Dinu.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Dobrogea Controlul unităţilor de turism de pe litoral

19 Aug 2019 313

Sondaj de opinie Credeţi că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să dea curs solicitărilor operatorilor din turism şi să prelungească vacanţa de vară a elevilor?

12 Aug 2019 1051

Turismul balnear din România - șanse de revigorare?

08 Aug 2019 355

De unde va achiziționa ANR bilete de avion spre diferite destinații internaționale (document)

05 Aug 2019 700

Senatoarea USR Ramona Dinu caută soluţii legislative pentru promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor locale

03 Aug 2019 466

Pe două roţi, către podgoriile dobrogene - traseu cicloturistic pe ruta Constanţa-Tulcea

02 Aug 2019 495

Unde a fost numită administrator Anca Pavel-Nedea, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Turism

02 Aug 2019 928

ISU Constanța Bilanț al controalelor de prevenire desfăşurate în peste 70 de unităţi de turism de pe litoral

29 Jul 2019 568

Grupul Eurolines, cedat către DER Touristik Group. Detalii despre tranzacţia efectuată

23 Jul 2019 530

Un avion cu parașutiști s-a prăbușit în nordul Suediei. 9 persoane au decedat

14 Jul 2019 497

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate într-o săptămână de pompierii ISU Dobrogea pe litoral. Vizate, unitățile de turism

10 Jul 2019 465

Consiliul Concurenței S-a autorizat tranzacția prin care Exim Holding AS preia Travel Brands SRL

05 Jul 2019 674

Pompierii constănţeni au aplicat amenzi la zeci de unităţi de turism. Iată motivele

01 Jul 2019 472

Sondaj de opinie „Plutesc pe apă şezlongurile! Corupţia e în floare pe litoral“. Participanţii la sondajul de opinie cred că distanţa de 5 metri între linia apei şi primul şezlong nu este respectată

01 Jul 2019 873

DJST Constanţa şi partenerii săi, activităţi pentru tineri Festivalul Naţional „Lira Litoralului“ e în desfăşurare la Mangalia

28 Jun 2019 689