Proiect de modificare a Codului Fiscal, blocat în Parlament Senatoarea USR Ramona Dinu afirmă că industria turismului riscă să se prăbuşească sub propria greutate

Puţin ne mai desparte de începerea noului sezon estival. Patronatele din turism deja lansează puternice semnale de alarmă cu privire la lipsa de resursă umană. O industrie fără destui angajaţi va realiza servicii de proastă calitate, ceea ce, pe de o parte, îi va convinge pe turiştii străini să nu se mai întoarcă în România, iar pe de alta, îi va impulsiona din ce în ce mai mult pe români să caute destinaţii turistice în afara graniţelor ţării noastre.

„În final, când turismul din România îşi va fi distrus renumele pe termen mediu şi lung, cine va fi răspunde pentru lipsa de acţiune din această perioadă? Distrugerea graduală de care are parte turismul din România mă face să cred că singurele forme care au mai rămas pe placul PSD sunt turismul electoral şi turismul din ţările exotice care nu au acord de extrădare cu România“, afirmă senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu.

„Industria turismului riscă să se prăbuşească sub propria greutate. Investiţiile private au crescut de la un an la altul. S-au construit noi restaurante şi hoteluri care astăzi nu funcţionează la capacitate maximă din cauza lipsei de forţă de muncă. Nu doar că PSD nu ia nicio măsură pentru a stimula ocuparea forţei de muncă în acest sector, dar le şi blochează pe cele care ajung în Parlament, doar pentru că sunt iniţiate de USR.

Este şi cazul unui proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, pe care l-am înregistrat la Senat la mijlocul anului trecut. În momentul de faţă, legea prevede că persoanele care realizează venituri din activităţi sezoniere în baza unui contract de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Iniţiativa mea prevedea o derogare de la reglementarea actuală, menită să-i încurajeze pe elevi şi studenţi să se angajeze în activităţi specifice turismului. Mai precis, proiectul de lege propunea scutirea de la plata impozitului pe venit pentru elevii şi studenţii de până în 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare, care desfăşoară activităţi specifice turismului în baza unui contract de muncă, indiferent că acesta este încheiat pe o perioadă mai mică sau mai mare de 12 luni.  Principalul argument este că, prin această măsură, elevii şi studenţii ar fi încurajaţi ca în perioada vacanţelor şcolare sau pe perioada studiilor să se angajeze în activităţi specifice turismului. 

De asemenea, la punctul 2 al iniţiativei legislative se propunea ca aceeaşi categorie de tineri să fie scutită şi de la plata contribuţiilor privind asigurările sociale. 
Având în vedere că 99% dintre hoteluri şi restaurante susţin că încep sezonul estival cu un deficit de angajaţi de cel puţin 50%, măsura ar fi fost menită să micşoreze presiunea existentă în domeniu. Iniţiativa legislativă a fost blocată de PSD, partid care preferă să ţină pe butuci o industrie, doar pentru a nu accepta propunerile pozitive venite de la USR”, susţine senatoarea USR Ramona Dinu.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Raportul de evaluare pentru diferența de preț asupra terenului deținut de Ion Dumitrache, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 608

Firme Constanța O nouă societate deschisă la Costinești de doi cetățeni turci. Iată cu ce se ocupă

23 Mar 2024 441

OMD Mamaia Constanța Îndrăgostiți de România, francezii aleg vacanțele pe litoralul românesc și la munte (FOTO)

18 Mar 2024 365

Destinația Mamaia Constanța, în atenția francezilor la Salonul Mondial de Turism din Paris

16 Mar 2024 391

Destinația Mamaia Constanța, prima participare la Salonul Mondial de Turism din Paris

13 Mar 2024 427

Top 5 cele mai vizitate orașe din Europa

11 Mar 2024 446

Firme Constanța Se închid mai multe puncte de lucru ale THR Marea Neagră SA

08 Mar 2024 509

Destinația Mamaia Constanța - concluzii după prima participare la Bursa Internațională de Turism – ITB Berlin

08 Mar 2024 365

Destinația Mamaia Constanța, în atenția tour-operatorilor din Germania

07 Mar 2024 446

Constanța, promovată la Târgul Internaţional de Turism ITB Berlin

05 Mar 2024 480

Mini-Farm SRL dorește edificarea unui imobil de patru etaje în Constanța

04 Mar 2024 504

OMD Mamaia Pregătiri pentru Târgul Internaţional de Turism ITB Berlin

04 Mar 2024 760

Declarații de avere Constanța Nicu Beca, auditor la Curtea de Conturi, avere și interese. Soția sa lucrează în CJC (DOCUMENTE)

27 Feb 2024 919

Bloc de două etaje Constănțenii pot influența investiția omului de afaceri George Guci de pe strada Traian din Constanța

25 Feb 2024 1051

Primăria Constanța a cumpărat bilete de avion de la agenția de turism administrată de colegul de partid al primarului Chițac (DOCUMENTE)

23 Feb 2024 3106