Politic

Proiect legislativ pentru sport în… natură protejată Senatorul Moga îmbină utilul cu plăcutul

 

Pentru atragerea de turişti, precum şi pentru „o largă recunoaştere naţională şi internaţională“ a unor zone mirifice din ţară - arii naturale protejate, un grup de 27 de senatori PSD şi un singur membru UNPR, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a iniţiat un proiect legislativ.
 
 
În curând, în atenţia senatorilor va ajunge un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Demersul aparţine unui senator PSD de Sibiu şi are susţinerea mai multor colegi de partid, dar şi a unui progresist din Senatul României. Deocamdată, iniţiativa aşteaptă avizul Consiliului Legislativ şi un punct de vedere din partea Executivului, structuri care au primit deja documentul.
 
Esenţa acestui proiect legislativ vizează acordarea posibilităţii organizării de acţiuni de recreere, sportive sau turistice, cu „ajutorul“ autovehiculelor, motocicletelor, ATV-urilor sau mopedelor, în arii naturale protejate, cu acordul structurii de administrare sau al custodelui ariei.
 
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa social-democrată a pornit de la faptul că numeroase manifestări sportive organizate de Federaţia Română de Motociclism de genul „off road“ au avut „o largă recunoaştere naţională şi internaţională“. Ca exemplu este dat raliul de hard-enduro de la Sibiu, care aduce, anual, participanţi din aproximativ 40 de ţări. Numai că organizarea unei competiţii sportive de acest gen presupune respectarea tuturor prevederilor legale referitoare la protecţia mediului şi obţinerea a nenumărate avize, acorduri şi autorizaţii - aviz de mediu, acord de mediu, aviz Natura 2000, autorizaţie de mediu, autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră etc. 

Schimbări legislative propuse

Iată de ce parlamentarii PSD care susţin acest proiect legislativ au ajuns la concluzia că se impune modificarea unor prevederi din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul 52, alin. (2) al normativului menţionat anterior ar urma să permită circulaţia cu orice mijloc de transport nu doar în situaţii de urgenţă sau accidente de orice natură, ci şi „accesul cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede, în vederea organizării de activităţi sportive sub egida federaţiilor de resort, recreere şi turism“.
 
Totodată, senatorii social-democraţi propun şi modificarea art. 96, alin. (1), punctul 21 din OUG nr. 195/2005, care ar urma să aibă următorul cuprins: „Obligaţia de a nu intra pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi de a nu practica sporturi în afara drumurilor permise accesului public cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili, cu excepţia activităţilor sportive autorizate de structura de administrare a ariei naturale protejate sau de custode, după caz“.

Potenţiale beneficii şi pentru judeţul Constanţa?

Judeţul nostru se poate mândri cu un patrimoniu vast de arii naturale protejate sau care ar trebui protejate şi promovate corespunzător. Cu siguranţă, multe dintre ele nu sunt cunoscute românilor şi cu atât mai puţin străinilor. Zone precum Canaralele de la Hârşova, dealul Alah Bair din comuna Crucea, Fântâniţa - Murfatlar, Grindul Chituc, Grindul Lupilor de la Mihai Viteazu, pădurea Canaraua Fetei de la Băneasa, pădurea Dumbrăveni din localitatea cu acelaşi nume, pădurea Hagieni de la Albeşti, pădurea Celea Mare - Valea lui Ene (Hârşova), pădurea Cetate (Lipniţa), pădurea Bratca (Oltina), rezervaţia naturală Gura Dobrogei (Târguşor) sau Valu lui Traian ar putea reprezenta, pe viitor, locuri atractive pentru organizatorii unor competiţii sportive. În acest context, diverse zone din judeţ s-ar putea transforma în atracţii pentru iubitorii de natură şi de sport din ţară şi din străinătate.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vizită de lucru la Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Mar 2019 541

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 2482

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2555

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 500

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 1028

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1646

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 714

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1661

Senatorul Nicolae Moga şi-a prezentat raportul de activitate Proiectul de lege privind construirea în judeţul Constanţa a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“ intră în procedură de urgenţă (documente)

22 Dec 2018 1317

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1540

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 2063

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 551

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 2017

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1136

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 1101