Politic

Proiect MDRAP - prefectul și subprefectul nu mai sunt înalți funcționari publici

Un proiect al Ministerului Dezvoltării care modifică Legea privind Statutul funcționarilor publici elimină prefecții și subprefecții din categoria înalților funcționari publici și exclude principiul transparenței dintre cele care stau la baza exercitării funcției publice.
 
Proiectul privind „Legea Statutului funcționarilor publici și evidența personalului bugetar din administrația publică“ a fost pus în dezbatere publică, iar astăzi expiră termenul de zece zile calendaristice în care puteau fi transmise propuneri.
 
În legea în vigoare, categoria înalților funcționari publici cuprinde persoanele care sunt numite într-una dintre următoarele funcții publice: secretar general al Guvernului și secretar general adjunct al Guvernului; secretar general din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale; prefect; secretar general adjunct din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale; subprefect sau inspector guvernamental.
 
În forma modificată, aceste categorii sunt: secretar general și secretar general adjunct din cadrul autorităților și instituțiilor publice ale administrației publice centrale, autorităților administrative autonome și structurilor de specialitate ale Parlamentului; secretar general al instituției prefectului, nemaifiind incluse și posturile de prefect, subprefect și inspector guvernamental.
 
Funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental se desființează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, ocupanților acestor posturi aplicându-li-se următoarele măsuri: mobilitate într-o funcție publică din categoria înalților funcționari publici; transfer într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere sau execuție; mutare definitivă într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere sau execuție; eliberarea din funcția publică.
 
La data eliberării din funcția publică, înalții funcționari publici care au ocupat funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental intră în corpul de rezervă gestionat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Noua lege mai prevede că funcția publică specifică de secretar al județului se echivalează cu funcția publică generală de director general.
 
O altă noutate a proiectului este prevederea conform căreia „numirea în funcții publice se face de către conducătorul autorității sau instituției publice sau, după caz, de persoana care are competența legală de numire în condițiile unor acte normative specifice, prin act administrativ emis în termenele și în condițiile legii, pe baza rezultatelor concursului“.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Transportatorii de persoane între localităţi, obligaţi să doteze maşinile cu case de marcat cu jurnal electronic

13 Jun 2019 725

Ședință la Guvernul României. Care sunt proiectele ce vor fi incluse pe ordinea de zi

11 Jun 2019 443

Editorial Schimbări în Educaţie. Se elimină calificativele. Elevii din clasele primare vor primi note de la 1 la 10

10 Jun 2019 3083

Deputatul Huțucă Bogdan, co-inițiator al legii privind eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă cu timp parțial și eliminarea supraaccizei la carburanți

07 Jun 2019 536

Proiect de lege pentru creșterea vârstei de pensionare a militarilor. Ce mesaj a transmis senatorul Mihai Fifor

29 May 2019 2098

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi

29 May 2019 408

MAI se pregăteşte de exerciţiul Saber Guardian 2019. Este ratificată cooperarea cu Guvernul bulgar

24 May 2019 385

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi

22 May 2019 525

Proiect de lege. Parlamentarii doresc o nouă modificare în domeniul sănătăţii. Ce se întâmplă cu contribuţia personală a românilor

21 May 2019 565

Proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea. Vizează acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

14 May 2019 659

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

14 May 2019 901

Ședință la Guvernul României, programată miercuri. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

07 May 2019 349

Lista drogurilor interzise, actualizată. Care sunt cele cinci substanţe noi intrate sub incidenţa legii

01 May 2019 752

S-ar putea modifica modalitatea de numire a decanilor din fruntea facultăţilor. Proiectul, pe masa deputaţilor

27 Apr 2019 566

Robert Turcescu (PMP) - „Deși întrebările de la referendum nu sună foarte emoțional, miza este dincolo de aceste întrebări, este aceea de a pune încă o stavilă atacurilor PSD-ALDE asupra justiției și nu numai!“ (video)

26 Apr 2019 1735