Proiect MDRAP - prefectul și subprefectul nu mai sunt înalți funcționari publici

Un proiect al Ministerului Dezvoltării care modifică Legea privind Statutul funcționarilor publici elimină prefecții și subprefecții din categoria înalților funcționari publici și exclude principiul transparenței dintre cele care stau la baza exercitării funcției publice.
 
Proiectul privind „Legea Statutului funcționarilor publici și evidența personalului bugetar din administrația publică“ a fost pus în dezbatere publică, iar astăzi expiră termenul de zece zile calendaristice în care puteau fi transmise propuneri.
 
În legea în vigoare, categoria înalților funcționari publici cuprinde persoanele care sunt numite într-una dintre următoarele funcții publice: secretar general al Guvernului și secretar general adjunct al Guvernului; secretar general din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale; prefect; secretar general adjunct din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale; subprefect sau inspector guvernamental.
 
În forma modificată, aceste categorii sunt: secretar general și secretar general adjunct din cadrul autorităților și instituțiilor publice ale administrației publice centrale, autorităților administrative autonome și structurilor de specialitate ale Parlamentului; secretar general al instituției prefectului, nemaifiind incluse și posturile de prefect, subprefect și inspector guvernamental.
 
Funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental se desființează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, ocupanților acestor posturi aplicându-li-se următoarele măsuri: mobilitate într-o funcție publică din categoria înalților funcționari publici; transfer într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere sau execuție; mutare definitivă într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere sau execuție; eliberarea din funcția publică.
 
La data eliberării din funcția publică, înalții funcționari publici care au ocupat funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental intră în corpul de rezervă gestionat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Noua lege mai prevede că funcția publică specifică de secretar al județului se echivalează cu funcția publică generală de director general.
 
O altă noutate a proiectului este prevederea conform căreia „numirea în funcții publice se face de către conducătorul autorității sau instituției publice sau, după caz, de persoana care are competența legală de numire în condițiile unor acte normative specifice, prin act administrativ emis în termenele și în condițiile legii, pe baza rezultatelor concursului“.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 233

Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților Radarele poziționate în mod vizibil, cu însemnele distinctive ale Poliției Rutiere!

18 Apr 2024 426

Proiect PNL pentru a completarea Legea Cooperativelor Agricole nr. 566/2004!

14 Apr 2024 491

Producție de energie în largul Mării Negre Legea privind energia eoliană offshore, adoptată de Camera Deputaților

09 Apr 2024 541

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 4 aprilie 2024

05 Apr 2024 345

Proiect de lege PNL pentru ca rovinieta să poată fi achitată în termen de cel mult 24 de ore

04 Apr 2024 543

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 394

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 21 martie 2024

22 Mar 2024 364

A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)

21 Mar 2024 509

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 21 martie 2024

21 Mar 2024 432

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 656

Curtea Constituţională a României (CCR) Proiectul de lege care permite devansarea alegerii preşedintelui României este constituțional

20 Mar 2024 451

Biletele de valoare şi voucherele de vacanţă vor putea fi emise electronic, dar şi utilizate pentru plăţi online

13 Mar 2024 596

Se înfiinţează Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil

12 Mar 2024 480

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 februarie 2024

29 Feb 2024 466