Proiect PSD cu amendamente benefice într-un an electoral Parlamentul a legalizat neplata datoriilor partidelor!?

O propunere legislativă iniţiată de trei senatori PSD, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a fost adoptată la începutul lunii martie de Senat. Demersul acestora viza, iniţial, acordarea unei variante suplimentare de finanţare pentru partidele politice, în sensul permiterii închirierii spaţiilor deţinute fără limitarea tipurilor de acţiuni pentru care pot fi închiriate. Forma adoptată de senatori a fost „îmbunătăţită”, iar deputaţii au girat amendamentele colegilor din Camera Superioară.
 
În penultima zi a lunii precedente, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu majoritate absolută, mai multe amendamente ce vin să modifice Legea privind finanţarea partidelor politice. Cel mai important amendament votat de parlamentari prevede că nu vor mai putea fi executate silit conturile de campanie ale partidelor politice, chiar dacă acestea au datorii. Pe înţelesul tuturor, până acum, formaţiunile politice nu aveau dreptul să intre în competiţiile electorale (cu liste de candidaţi pentru locale sau parlamentare) dacă înregistrau datorii. O asemenea prevedere legală ar fi avut repercusiuni în special asupra principalilor competitori de pe scena politică autohtonă - PSD, PNL - care au datorii neachitate de ani buni şi nici nu le-ar fi putut achita până la demararea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie.
 
Aceasta fiind situaţia, se poate afirma că USL există întrucât animozităţile dintre PSD şi PNL (formaţiuni care au cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament) au fost date uitării atât în Senat , cât şi în Camera Deputaţilor şi, „pentru o cauză comună”, parlamentarii au votat modificarea Legii privind finanţarea partidelor politice, legalizând neplata datoriilor.
 
„La articolul 28, după alineatul (13), se introduce un nou alineat, alin. (13'), cu următorul cuprins: (13') Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3, alin. (9), au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării”, se menţionează în modificarea adusă Legii 334/2006.

Altă modificare aprobată de Parlament, deşi nu este agreată de Guvern

O altă modificare a normativului girată de Camera Deputaţilor face referire la modul în care sediile formaţiunilor politice pot fi închiriate, astfel ajutând partidele să obţină venituri suplimentare. Asta cu toate că în punctul de vedere transmis de către Executiv se precizează:

„Pentru a-şi putea desfăşura activitatea în vederea îndeplinirii misiunii publice prevăzute de lege, partidele politice beneficiază, conform Legii nr. 334/2006, de surse de finanţare publică şi privată. (...) În principiu, partidele politice nu pot desfăşura activităţi aducătoare de profit, întrucât nu acesta este scopul constituirii şi funcţionării lor”.

Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz, legea cu modificările operate de parlamentari va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Citeşte şi 

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor
Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoral

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1557

Primăria Constanța a eliberat autorizație de construire pentru Tracon SRL - stație de betoane!

21 Nov 2023 914

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 947

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 iulie 2023

12 Jul 2023 1502

Dezbatere publică pentru extinderea depozitului ecologic deținut de Tracon SRL, la Ovidiu

24 Jun 2022 1667

Lacrimi și durere Cei trei frați - Radu, Alexandru și Mihai Mazăre - și-au condus mama pe ultimul drum. Fostul primar, adus sub escortă la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 May 2022 6703

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 septembrie 2021

30 Sep 2021 1624

Ce se construiește Fimm Perfect House SRL a primit autorizația de construire pentru imobilul de patru etaje din Inel I

08 Apr 2021 2276

#alegerilocale2020 Felix Stroe (PSD) și-a depus candidatura pentru conducerea Consiliului Județean Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 4025

A fost inaugurată rețeaua de gaze naturale la Limanu (galerie foto)

14 Aug 2020 2850

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 1990

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 3690

UPDATE Senatorul Nicolae Moga își prezintă raportul de activitate

24 Dec 2019 2268

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 2089

Moga Uitaţi de spitalul regional la Constanţa!

11 Oct 2019 2120