Politic

Proiect PSD cu amendamente benefice într-un an electoral Parlamentul a legalizat neplata datoriilor partidelor!?

O propunere legislativă iniţiată de trei senatori PSD, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a fost adoptată la începutul lunii martie de Senat. Demersul acestora viza, iniţial, acordarea unei variante suplimentare de finanţare pentru partidele politice, în sensul permiterii închirierii spaţiilor deţinute fără limitarea tipurilor de acţiuni pentru care pot fi închiriate. Forma adoptată de senatori a fost „îmbunătăţită”, iar deputaţii au girat amendamentele colegilor din Camera Superioară.
 
În penultima zi a lunii precedente, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu majoritate absolută, mai multe amendamente ce vin să modifice Legea privind finanţarea partidelor politice. Cel mai important amendament votat de parlamentari prevede că nu vor mai putea fi executate silit conturile de campanie ale partidelor politice, chiar dacă acestea au datorii. Pe înţelesul tuturor, până acum, formaţiunile politice nu aveau dreptul să intre în competiţiile electorale (cu liste de candidaţi pentru locale sau parlamentare) dacă înregistrau datorii. O asemenea prevedere legală ar fi avut repercusiuni în special asupra principalilor competitori de pe scena politică autohtonă - PSD, PNL - care au datorii neachitate de ani buni şi nici nu le-ar fi putut achita până la demararea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie.
 
Aceasta fiind situaţia, se poate afirma că USL există întrucât animozităţile dintre PSD şi PNL (formaţiuni care au cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament) au fost date uitării atât în Senat , cât şi în Camera Deputaţilor şi, „pentru o cauză comună”, parlamentarii au votat modificarea Legii privind finanţarea partidelor politice, legalizând neplata datoriilor.
 
„La articolul 28, după alineatul (13), se introduce un nou alineat, alin. (13'), cu următorul cuprins: (13') Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3, alin. (9), au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării”, se menţionează în modificarea adusă Legii 334/2006.

Altă modificare aprobată de Parlament, deşi nu este agreată de Guvern

O altă modificare a normativului girată de Camera Deputaţilor face referire la modul în care sediile formaţiunilor politice pot fi închiriate, astfel ajutând partidele să obţină venituri suplimentare. Asta cu toate că în punctul de vedere transmis de către Executiv se precizează:

„Pentru a-şi putea desfăşura activitatea în vederea îndeplinirii misiunii publice prevăzute de lege, partidele politice beneficiază, conform Legii nr. 334/2006, de surse de finanţare publică şi privată. (...) În principiu, partidele politice nu pot desfăşura activităţi aducătoare de profit, întrucât nu acesta este scopul constituirii şi funcţionării lor”.

Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz, legea cu modificările operate de parlamentari va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Citeşte şi 

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor
Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoral

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 2249

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2441

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 465

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 982

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1580

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 683

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1624

Senatorul Nicolae Moga şi-a prezentat raportul de activitate Proiectul de lege privind construirea în judeţul Constanţa a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“ intră în procedură de urgenţă (documente)

22 Dec 2018 1259

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1450

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 2012

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 515

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 1939

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1116

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 1053

Nicolae Moga - „Guvernul pregătește lansarea PNDL 3, prin care se va acorda finanțare din partea statului pentru conductele de transport gaze. Primarii trebuie să se miște în următoarea perioadă!“ (document)

24 Mar 2018 2655