Politic

PSD are lista! Făgădău avea planuri de candidatură din 2014?

PSD a promis la Comitetul Naţional Executiv de la Piatra Neamţ locuri eligibile pentru candidații neafiliați politic cu notorietate și bună reputație în comunitate. PSD a lansat astfel o provocare pentru societatea civilă. Cui se adresează, de fapt, PSD?
 
La prima vedere, strategia PSD pentru alegerile locale este să deschidă partidul către societate şi oameni, o idee bună, dar care nu se știe cum va fi pusă în practică.
 
PSD nu a anunțat și care este mecanismul în baza căruia va alege pe acei membri ai societății civile care își doresc să candideze pentru funcțiile de consilieri locali. Cine sunt acei oameni deosebiți? Cine îi va propune? Care societate civilă îi va valida? Cum? Social-democrații nu indică nici cine sau ce este acea societate civilă din rândurile căreia vor să „recruteze” candidați: fundații, ONG-uri, asociații?…
 
Candidatul PSD la primăria Constanţa, Decebal Făgădău, spune categoric că nu din rândul celor mai sus enumeraţi vor proveni candidaţii la consiliile locale. Raţionamentul lui Făgădău, care deţine şi funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PSD, este destul de corect: „Sunt curios şi aştept să văd cum se va transpune decizia PSD luată la Piaţa Neamţ, pentru că, din punctul meu de vedere, partidele politice nu trebuie să amestece societatea civilă, şi aşa fragilă, organizată în asociaţii şi ONG-uri. Eu, unul, nu voi coopta pe lista de consilieri oameni din ONG-uri. Partidele, dacă vor să se deschidă către societatea civilă, trebuie să identifice oameni, lideri de opinie care nu fac parte din astfel de organizaţii, deoarece candidaţii trebuie să aibă apartenenţă politică. Or când un ONG sau un lider al unei asociaţii se afiliază politic, automat leagă numele acelei structuri civice de cel al partidului pentru care optează. În Constanţa sigur nu vom proceda astfel, cel puţin eu nu susţin această idee!”

„Mi-a spus Decebal Făgădău că a întocmit o listă de astfel de oameni încă din 2014”...

Privită dintr-o altă perspectivă, propunerea lansată de PSD poate avea un efect mult mai interesant în interiorul partidului. În spatele dorinței de a susține reprezentanți ai societății civile se poate ascunde intenția de a scăpa de anumiți dinozauri care, în condițiile de înnoire anunțate, nu și-ar mai găsi loc pe listele de candidați.
 
Una peste alta, ideea merită atenție și vom urmări cu interes evoluția acestui proiect politic al PSD.
 
Şi vicepreşedintele PSD Constanţa Gheorghe Donţu are un punct de vedere pe acest subiect: „Categoric, partidele nu au ce să caute în ONG-uri şi viceversa. Prin societate civilă eu înţeleg acei oameni cu valoare în societate, cu notorietate şi puncte de vedere pertinente, care însă să fie dispuşi să se înregimenteze politic, iar pe de altă parte să nu se afle în situaţia de a decredibiliza o asociaţie pe plan local, prin alegerea lor politică. Mi-a spus Decebal Făgădău că a întocmit o listă cu astfel de oameni încă din 2014. Sigur, oamenii aceia trebuie întrebaţi dacă vor să se alăture PSD, abia apoi pot deveni consilieri locali, cu votul cetăţenilor. E o listă sănătoasă, e o listă care nu e de partid. Băiatul ăsta are o listă de nume valoroase, acum, să vedem câţi dintre ei vor accepta să vină alături de PSD. Din ce ştiu eu, acei oameni ar accepta. Nu este obligatoriu ca acei oameni să devină consilieri locali, ei pot lucra alături de el, îl pot consilia, acei oameni reprezintă deschiderea PSD către comunitate, pentru că partidul nu trebuie să rămână la nivel de trunchi, el trebuie să se dezvolte.”
 
„Nu ştiu dacă toată acea listă este eligibilă, însă poate constitui un punct de plecare. Acelora li se vor adăuga cu siguranţă oamenii de partid, din toate categoriile“, a mai spus Donţu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liberalul George Niculescu îşi umflă muşchii pe tema staţiilor pentru alimentarea maşinilor electrice din Constanţa! (document)

21 Jan 2019 389

Chiar nu poate fi schimbat regulamentul? Din 2015, cetăţenii de onoare ai municipiului Constanţa nu mai au beneficii de pe urma acestui titlu

19 Jan 2019 475

Constănţeanul supărat Petiţie depusă la Primărie de către Asociaţia de Proprietari MK2 din Constanţa, în legătură cu investiţia de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis (documente)

31 Dec 2018 1424

UPDATE. Seniorii Constanța premiați în cadrul unei festivități organizate la Casa de Cultură (galerie foto+video)

20 Dec 2018 528

Anaid Tavitian şi Eugenia Jianu, doamnele teatrului constănţean, au devenit cetăţeni de onoare ai Constanţei

20 Dec 2018 587

Direcţia Generală Poliţia Locală Constanţa, lăudată pentru activitate de primar

19 Dec 2018 734

Decebal Făgădău anunţă că 20 de autobuze electrice vor fi achiziţionate pentru Constanţa. MADR a lansat licitaţia

19 Dec 2018 410

Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Huțucă „Domnule Făgădău, visele dvs nu au nimic în comun cu acest oraș și cu constănțenii“

18 Dec 2018 450

Sala Polivalentă din Constanța va fi construită de firma care a blocat licitațiile pentru Cazino și Parcul Arheologic (galerie foto)

17 Dec 2018 1027

USR Constanţa solicită Consiliul Local Municipal să nu aprobe o vânzare directă a unui teren din staţiunea Mamaia (documente)

14 Dec 2018 1197

Unde ar putea utiliza Primăria Constanţa voucherul de 15.000 de euro pentru wi-fi în spaţii publice

11 Dec 2018 359

Ce spune Decebal Făgădău despre înfiinţarea „Alianţei Vestului”, ca pol de creştere şi dezvoltare

11 Dec 2018 753

Banca Mondială face un studiu privind energia termică Se vor trasa zonele de încălzire unitară din municipiul Constanţa unde nu vor mai fi permise debranşările de la RADET

11 Dec 2018 1858

UPDATE. Ședință de îndată a Consiliului Local Constanța. Două proiecte pe ordinea de zi (galerie foto)

10 Dec 2018 428

Iată mapa tehnică a noilor autobuze Isuzu din dotarea RATC Constanța! (galerie foto+documente)

01 Dec 2018 1768