Politic

Rampă de lansare a miniştrilor Constanţa - pepiniera din care USL selectează oameni pentru funcţii centrale

De la debutul actualei guvernări, judeţul Constanţa a reuşit să-şi impună la Centru de la subsecretari de stat la miniştri. Directori din Consiliul Judeţean Constanţa sau foşti directori de companii naţionale şi instituţii publice au ajuns, în timpul Guvernului Ponta, să ocupe funcţii cheie în administraţia centrală. E drept, nu toate numirile s-au dovedit inspirate, şi amintim aici numirea lui Valentin Preda în funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, funcţie din care a fost demis la momentul la care procurorii DNA au început cercetarea sa.
 
„Domnul Valerică, unul dintre secretarii propuşi de noi, de constănţeni”
 
USL Constanţa nu a stat degeaba de la instalarea Guvernului Ponta, în primăvara anului trecut. A reuşit astfel, în urma unor negocieri, să-şi impună oamenii fideli în funcţii strategice.
Un post ţintit de social-democraţii constănţeni a fost cel de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, post care a fost „rezervat” pentru Valentin Preda, cel alintat de primarul Radu Mazăre „Valerică”. „Domnul Valerică a făcut parte din Guvernul Ponta I şi a răspuns de Dunăre, de tot ce înseamnă transport fluvial, transport maritim şi aerian, este unul dintre secretarii de stat propuşi de noi, de constănţeni, care a performat, un specialist din Portul Constanţa, şi este dorit de toate ministerele”, declara Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC.

Valentin Preda a fost demis din această funcţie atunci când procurorii DNA au început cercetarea penală împotriva sa. Amintim că în sarcina lui Preda s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat. Valentin Preda a fost unul dintre „pionii” pe care PSD Constanţa i-a susţinut constant pentru ocuparea unor poziţii la cheie. Faptul că împotriva lui Preda a început cercetarea penală nu l-a împiedicat pe Mazăre să declare, atunci când s-a vehiculat numirea lui „Valerică” în funcţia de consilier al ministrului Fondurilor Europene, că îl susţine.
 
Ministerul Dezvoltării Regionale via CJC
 
Un alt om „paraşutat” la Bucureşti de PSD Constanţa este Sevil Shhaideh. Aceasta este secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, minister condus de Liviu Dragnea. Sevil Shhaideh a fost director al Direcţiei Generale de Proiecte Europene din cadrul CJC.
 
Un om la Agenţia Naţională de Turism, un altul în Ministerul Turismului
 
Nu mai puţin important este postul de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Agenţiei Naţionale de Turism, post ocupat de constănţeanca Mirela Matichescu. În vârstă de 43 de ani, Matichescu a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi este cunoscută ca om de afaceri prosper. Întrebată, înainte de numirea sa, dacă nu se teme de faptul că va fi etichetată drept „omul lui Mazăre”, Mirela Matichescu a precizat: „Nu m-am aşteptat nicio secundă la această numire şi tocmai de aceea o privesc cu maximă seriozitate. Dar eu nu am făcut politică niciodată, nu asta mi-am dorit. E clar că nu va fi uşor. Cei care nu mă cunosc vor fi subiectivi”.
Un alt constănţean care a ocupat o funcţie importantă în Guvernul Ponta I este Cristian Bărhălescu. Pe 27 iunie 2012, el fusese numit secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Eduard Hellvig. După alegerile generale din 9 decembrie, liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, declara că Bărhălescu nu va rămâne în funcţie pe motiv că nu s-ar fi mişcat atât de iute precum s-ar fi aşteptat primarul.
 
Oamenii PNL-ului
 
În vara anului trecut, liberalii constănţeni au ajuns acolo unde nici n-au visat vreodată. Au obţinut conducerea Ministerului Culturii, unde, în funcţia de ministru, l-au instalat pe senatorul Puiu Haşotti. Senatorul PNL a ocupat însă această funcţie timp de doar câteva luni, căci în Cabinetul Ponta II locul său a fost luat de Daniel Barbu.
Un alt liberal constănţean cu funcţie centrală este Constantin Matei, actualmente subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. Iniţial, fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa trebuia să ocupe un fotoliu de secretar de stat, dar i-a venit doar unul de subsecretar.

Nu trebuie omis nici Bogdan Huţucă, fostul director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa şi, de asemenea, fost prefect al judeţului Constanţa, susţinut de PNL. În prezent, Huţucă este directorul Direcţiei „Legislaţie Cod Fiscal” din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Nu în ultimul rând, constănţeanca Ramona Mănescu a depus, ieri, jurământul de ministru al Transporturilor. Liberala a fost propusă de PNL pentru a prelua acest portofoliu după ce premierul Victor Ponta a spus clar că nu agreează propunerea anterioară a lui Crin Antonescu, deputatul Nini Săpunaru.

Postul de ministru al Transporturilor rămăsese vacant după ce, pe 12 iulie, fostul ministru Relu Fenechiu a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.
Ramona Mănescu a fost, până la acest moment, europarlamentar, şi este soţia lui Rareş Mănescu, finanţator al PNL şi unul dintre apropiaţii lui Crin Antonescu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

cetatean

27 Aug, 2013 13:07

DE aceea sunt toti infractori

Articole asemanatoare

HC Dobrogea Sud joacă astăzi la Constanţa CSU Neptun a pierdut meciul cu CS Rapid USL Metrou Bucureşti

06 Feb 2017 977

După alegerile din 11 decembrie, trei dintre foştii parlamentari de Constanţa au rămas fără mandat. Alţi 12 nu au mai candidat, cu sau fără voia lor! (galerie foto)

17 Dec 2016 4014

Candidaţii Uniunii Salvaţi România (USR) la Senat şi la Camera Deputaţilor şi averile lor (documente)

10 Nov 2016 1582

Ce pregătesc liberalii în perspectiva parlamentarelor? PNL va merge în alegeri cu membrii săi, cu menţiunea că aceştia nu au mai fost până acum parlamentari!

29 Sep 2016 2352

La o lună de la alegeri, primarul uită de transparenţă! Făgădău a cerut personal transferul lui Volcinschi şi al lui Chiţoiu la Primărie

12 Jul 2016 10265

Cum au ajuns social-democraţii să fie chiriaşi în fostul sediul USL PSD Constanţa “dat afară, în stradă”!

04 May 2016 2724

Guvernul Cioloș și majoritatea USL din Senat resping stoparea fentării licitațiilor prin solicitările abuzive de mostre

17 Mar 2016 893

evz.ro Claudiu Palaz – „Guvernul Cioloş, susţinut de Klaus Iohannis şi condus de USL”

18 Nov 2015 937

Stiripesurse.ro Dragnea l-a dat jos pe Ponta de pe pereții din sediul central PSD (galerie foto)

26 Oct 2015 1311

Paula Cioceanu va fi umbra lui Mazăre în Consiliul Local Președintele asociației finanțate de CLM devine consilier!

13 Oct 2015 1435

PNL pierde un consilier local în favoarea PSD Paula Cioceanu, „Mama“ fundaţiei lui Radu Mazăre, se întoarce în Consiliul Local?!

26 Sep 2015 2469

Cinci mandate de consilieri judeţeni îşi vor afla „stăpânii“ pe 2 septembrie Forţe proaspete în componenţa CJC (documente)

28 Aug 2015 1537

Liberalii consideră că legitimitatea premierului Ponta nu mai există

11 Aug 2015 805

Gorghiu despre Ponta „Din nefericire, dezamăgirea a fost foarte mare”

29 Jul 2015 969

Daniel Constantin îl contrazice pe Gabriel Oprea

19 Jul 2015 794

Comunicat PMP - Respingerea Codului Fiscal

17 Jul 2015 861

Ponta despre liberali „Îmi e mie rușine de rușinea lor!”

29 Jun 2015 773

Făgădău susține că Răsăuțeanu este un nume vehiculat pentru funcția de viceprimar, dar nu este singurul

12 Jun 2015 1448

Cine l-ar putea înlocui pe Ioan Rus la ministerul Transporturilor

11 Jun 2015 840

„USL nu mai funcţionează“ PNL spune „pas!“ funcţiei de viceprimar al Constanţei

09 Jun 2015 1516

PNL Constanţa nu este interesat de funcţia de viceprimar!

08 Jun 2015 1221

Traian Băsescu, atac la Iohannis şi Ponta „USL trăieşte“

02 Jun 2015 965

Martor într-un dosar de corupţie Ascensiunea lui Sevil Shaidehh, noul ministru al Dezvoltării, omul lui Constantinescu şi al lui Dragnea (documente)

21 May 2015 8405

La Cotroceni Sevil Shhaideh a jurat pe Coran

20 May 2015 1782

Stefan Vlaston - In cazul Dragnea, instanța a condamnat „simbolic” toată conducerea USL, care a știut și cauționat activitatea sa din iulie 2012

15 May 2015 742

Un parlamentar de Constanţa a făcut anunţul bombă - „Voi anunţa iniţiativa înregistrării unui nou partid“

02 May 2015 1382

PNL și PSRo = “România blatului bine făcut”

02 May 2015 737

Raluca Trandafir, propusă de PNL în locul lui Răducu Popescu în Consiliul Local Constanţa (documente)

01 May 2015 4104

Victor Ponta „Promisiunea cu preşedinte din PNL ne-am ţinut-o. Băsescu şi Udrea la închisoare-parţial realizată”

27 Apr 2015 778

Stiripesurse.ro Crin Antonescu, răspuns pentru Ponta la 3 ani după căderea Guvernului MRU

26 Apr 2015 1072

De veghe în lanul de... candidaţi Se ascut sau se tocesc armele pentru Primăria Constanţa?

13 Mar 2015 2240

Macovei USL a sfidat Justiția de două ori în ultimele 24 de ore

11 Mar 2015 824

PP-DD, sedus şi abandonat Cum au ajuns PSD şi PNL Constanţa să aibă acelaşi număr de parlamentari

06 Mar 2015 2062

Victor Ponta, declaraţie neaşteptată „Mi-e dor de Crin“

02 Mar 2015 682

Un an de la ruperea USL (video)

25 Feb 2015 770

Ce-a avut şi ce-a pierdut Constanţa nu mai e în stare să-şi impună miniştri şi secretari de stat

24 Feb 2015 2515

Extremele deputaţilor constănţeni la jumătatea mandatului parlamentar Mădălin Voicu, o singură luare de cuvânt, Remus Cernea, 128

04 Jan 2015 1772

PSNews - previziuni pentru anul 2015 Marius Pieleanu - „Cred că anul viitor va cădea Guvernul Ponta“

31 Dec 2014 1489

Litoral Tv Scrutinul prezidenţial şi eventualele schimbări pe scena politică, dezbatere la ,,Radiografia Zilei”

17 Nov 2014 771

Ştiripesurse.ro Crin Antonescu, atac fără precedent la Ponta şi la noul USL

14 Nov 2014 1251

Traian Băsescu cu privire la reînfiinţarea USL„Avem de-a face cu o înşelătorie odioasă”

14 Nov 2014 657

Tăriceanu şi PSD au lansat „USL 2.0” cu sloganul „Dreptate până la capăt”

14 Nov 2014 1011

Crin Antonescu„PSD l-a transformat după chipul şi asemănarea sa pe domnul Ponta”

13 Nov 2014 801

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu anunţă formarea unui nou USL

13 Nov 2014 1043

Staff-urile de campanie ale lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor întâlni astăzi

07 Nov 2014 1391

Victor Ponta PDL va pleca din ACL

04 Nov 2014 1067

Planuri Ponta anunţă că marţi se va discuta despre cine va conduce viitorul Guvern

02 Nov 2014 877

Iohannis „Sper ca DNA să facă ordine în PSD”

20 Oct 2014 1041

Victor Ponta „Traian Băsescu nu va fi niciodată prim ministru cu mine președinte”

19 Oct 2014 1055

Deşi guvernarea USL e istorie, Bogdan Huţucă este şi acum director în Ministerul de Finanţe

16 Oct 2014 1886