Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu după declaraţiile preşedintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea ”Voi sesiza Inspecția Judiciară”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că va sesiza Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile preşedintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea. Acesta o acuză de încălcarea legii și susține că locul președintei nu mai este în magistratură.

“Cu câteva zile în urmă, dl președinte Iohannis a spus că nu mai este interesat de declarațiile mele, afirmație destul de hazardată, dacă luăm în considerare că între Parlament, respectiv Senat, și Președinție comunicarea permanentă este o obligație instituțională. Eu, ca președinte al Senatului, dar și ca simplu cetățean sunt foarte interesat de declarațiile președintelui României și sper ca domnia sa să-și revizuiască atitudinea.
Domnul președinte Iohannis a spus că ”statul paralel” nu există, dar l-am contrazis. Azi, o să prezint domniei sale și mai cu seamă opiniei publice un membru important al ”statului paralel”, doamna Cristina Tarcea, președinta ÎCCJ, și un ”modus operandi” al acestei grupări de putere ilegitimă. Sper ca acest exemplu să-l scoată din pasivitate pe domnul președinte, dacă nu cumva pasivitatea sa este programatică, ceea ce ar confirma că patronează ”statul paralel”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta susține că președinta ÎCCJ s-a referit la proiectele de lege pe tema Justiției în mediul virtual al forumului judecătorilor astfel: ”Avem nevoie de voi toți. Lumea trebuie să știe că desistarea din partea Ministerului Justiției este o monstruozitate, dinainte plănuită. Nu trebuie să permitem intrarea în discuții generale sau, și mai rău, pe fond. Asta nu presupune ca ei să facă tot ce vor, iar noi să tăcem... ÎCCJ a fost mereu alături de Voi !!! Important e să fim uniți !!! Și, credeți-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs.”

Tăriceanu o acuză de declarații incompatibile cu statutul de magistrat.

”Președinta ÎCCJ, de pe înalta poziție pe care o ocupă și cu toată influența care derivă, a uitat că rolul său de magistrat este să aplice Legea, nu s-o încalce. Domnia sa incită judecătorii la încălcarea principiului separației puterilor în stat și amenință Parlamentul extrem de transparent. Doamna Tarcea a mai făcut declarații de acest  gen, incompatibile cu statutul de magistrat, asupră cărora am atras atenția public. Președinta ÎCCJ nu are nici un fel de atribuții în privința legiferării, dar domnia sa împreună cu alți judecători și procurori care au abdicat de la statutul lor profesional au puterea să exercite presiuni asupra membrilor parlamentului prin metodele deja cunoscute și validate: dosare fabricate, cătușe, încarcerări nejustificate, compromiterea publică cu ajutorul diviziei de presă a ”statului paralel” etc. Acesta este mecanismul prin care în multe împrejurări s-au creat presiuni, iar deciziile politice nu au mai fost luate de cei aleși, ci de ilegitimul și anticonstituționalul ”stat paralel”.

Cu aște cuvinte, președintele Senatului a declarat că va sesiza Inspecția Judiciară cu privire la abuzurile președintei ÎCCJ.

”Lucrurile nu pot continua astfel, iar eu, în calitate de președinte al Senatului, sunt obligat să apăr instituția și să-mi apăr colegii de presiuni și abuzuri. Ca urmare, voi sesiza Inspecția Judiciară cu privire la abuzurile președintei ÎCCJ care, în loc să fie un model de conduită profesională, prin apelurile adresate judecătorilor încalcă flagrant principiul constituțional al separației puterilor în stat și statutul magistratului. Ca urmare a pozițiilor exprimate public, apreciez că locul domniei sale nu mai este în magistratură.”

Tăriceanu a atras atenția că va fi consecvent și va milita pentru democrație.


”În februarie 2016, am depus la Parlament un proiect de lege în care am propus ca șefii marilor Parchete și ai ÎCCJ să fie numiți de CSM, pentru ca Justiția să iasă de sub influența politicului și să devină astfel cu adevărat independentă. Președintele Iohannis, care declară permanent că vrea o Justiție independentă, s-a opus public acestei modificări, pentru că dorește să controleze în continuare Justiția. Cred că exemplul negativ oferit de președinta ÎCCJ reprezintă un argument suplimentar să-mi susțin în continuare această propunere.”, a mai precizat președintele Senatului.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.