Politic

Senatoarea USR Ramona Dinu invită constănţenii să voteze cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri din Dobrogea

Dobrogea este o regiune plină de istorie, un loc de basm în care tradiţiile şi legendele modelează comunităţi şi dau mai multă valoare locurilor. În acest sens, senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu a identificat o listă a celor mai întâlnite obiceiuri şi tradiţii din zona Dobrogei şi îndeamnă dobrogenii să le voteze, să le aleagă pe cele care li se par cele mai valoroase.
 
„Am convingerea că împreună vom identifica obiceiuri şi tradiţii care pun în valoare fiecare regiune a ţării şi care, dacă vor fi conservate, vor deveni surse de atracţie turistică, generatoare de creştere economică pentru comunităţile locale sau judeţene”, spune parlamentarul constănţean.
 
Cei interesaţi au de ales între:
- Lăzărelul (practicat în Sâmbăta de Florii)
- Paparuda (practicat în a treia zi de Paşti în localităţile Niculiţel, Luncaviţa, Văcăreni, Jijila)
- Drăgaica (Zeiţa agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu şi a femeilor măritate, sinonimă cu Sânziana, sărbătoare celebrată în Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea)
- Ziua peştelui (​sărbătoare cu dată fixă a pescarilor - 17 martie - dedicată peştelui)
- Baterea alviţei (​practică magică de aflare a norocului şi a ursitei la Lăsatul-secului de Paşti)
- Mosoiul (se practică numai la Luncaviţa, în Tulcea, obicei al colindatului cu măşti)
- Semănatul (practicat în ziua de Anul Nou, de copiii ce intră din casă în casă şi aruncă cu boabe de grâu)
- Pictura pe icoane lipoveneşti (icoanele pictate au fost mereu o reprezentare a identităţii religioase locale, iar cele lipoveneşti sunt unele dintre cele mai frumoase)
- Dogăritul (un meşteşug aproape dispărut acum din Tulcea şi Dobrogea, apărut din nevoia oamenilor de a transporta vinul din podgoriile Dobrogei).

Chestionarul poate fi accesat aici: http://www.quiz-maker.com/QA66DOG.
„Anul trecut am reuşit ca împreună cu voi să alegem cele mai frumoase destinaţii turistice din România. Atunci, am realizat un top al destinaţiilor turistice, pe baza voturilor voastre.
De această dată, credinţa mea este că vom afla tradiţiile şi obiceiurile care definesc destinaţiile turistice din întreaga ţară. Şi vă chem alături de mine, în perioada următoare, să votaţi obiceiuri şi tradiţii din judeţul sau din regiunea în care trăiţi. Împreună vom realiza un top naţional şi vom promova o hartă a celor mai frumoase tradiţii sau obiceiuri, în speranţa că exemplul nostru va fi o sursă de inspiraţie pentru cei care conduc astăzi destinele turismului românesc. 
Angajamentul meu este ca la finalul acestei campanii să identificăm soluţii legislative pentru conservarea şi promovarea acestor comori naţionale, care sunt tradiţiile şi obiceiurile locale”, explică senatoarea USR de Constanţa.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pentru degrevarea aglomerației de pe Otopeni, USR Constanța propune ca o parte din zboruri să fie preluate de aeroportul de la Mihail Kogălniceanu

12 May 2020 2681

Senatoarea USR, Ramona Dinu solicită Guvernului acte normative care să permită relansarea sectorului călătoriilor şi turismului

28 Apr 2020 1777

Senatoarea Ramona Dinu, amendamente privind acordarea unor facilități pentru angajatori. În vizor, contribuțiile de asigurări sociale și serviciile de utilități (document)

02 Apr 2020 1956

Senatoarea USR Ramona Dinu cere Ministerului Sănătății informații despre situația medicilor din Constanța lăsați cu mâinile goale în fața COVID-19

30 Mar 2020 2679

Ramona Dinu (USR) - „Este nevoie de criterii clare privind certificatele de situații de urgență și documentele justificative pentru firmele din domeniile afectate de COVID-19”

18 Mar 2020 1306

Senatoarea USR Ramona Dinu cere prorogarea obligațiilor fiscale în turism și parteneriat cu industria HoReCa pentru susținerea auto-carantinei

13 Mar 2020 1572

Ramona Dinu (USR) - „Urmează o nouă încercare de creare a cadrului legislativ pentru exploatarea resurselor offshore de la Marea Neagră”

25 Feb 2020 1227

Ilegalităţile vizibile cu ochiul liber sunt, în acte, ca inexistente În mandatul lui Hristu Uzun, plajele sunt un exemplu veritabil de „aşa nu”! (document)

07 Jan 2020 1312

Modificări pentru studenţi Parlamentarii doresc înfiinţarea centrelor de competenţă pentru a veni în sprijinul universităţilor (document)

31 Dec 2019 1265

Senatoarea Ramona Dinu cere Ministerului Educaţiei reanalizarea coeficienţilor privind finanţarea instituţiilor de învăţământ de stat în 2020 (document)

25 Dec 2019 1098

Guvernatorul BNR, interpelat. Ramona Dinu (USR) - „Băncile îşi continuă comportamentul abuziv în relaţia cu românii!“ (document)

12 Dec 2019 1301

Abordarea mobilității în zona centrală a Constanței nu rezolvă problemele de trafic. 50.000 de euro pentru construirea unui metru pătrat de carosabil

19 Nov 2019 950

LIVE TEXT USR Constanța, prima conferință după ce au pierdut alegerile prezidențiale. Ce mesaje transmit liderii lor (galerie foto)

14 Nov 2019 1464

Remus Negoi, președintele USR județul Constanța „Sperăm ca turul doi să fie între Klaus Iohannis și Dan Barna” (galerie foto+video)

10 Nov 2019 1345

Senatorul USR, Ramona Dinu, interpelare pe tema situației Cetății Callatis din Mangalia

24 Oct 2019 821