Politic

Senatoarea USR Ramona Dinu invită constănţenii să voteze cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri din Dobrogea

Dobrogea este o regiune plină de istorie, un loc de basm în care tradiţiile şi legendele modelează comunităţi şi dau mai multă valoare locurilor. În acest sens, senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu a identificat o listă a celor mai întâlnite obiceiuri şi tradiţii din zona Dobrogei şi îndeamnă dobrogenii să le voteze, să le aleagă pe cele care li se par cele mai valoroase.
 
„Am convingerea că împreună vom identifica obiceiuri şi tradiţii care pun în valoare fiecare regiune a ţării şi care, dacă vor fi conservate, vor deveni surse de atracţie turistică, generatoare de creştere economică pentru comunităţile locale sau judeţene”, spune parlamentarul constănţean.
 
Cei interesaţi au de ales între:
- Lăzărelul (practicat în Sâmbăta de Florii)
- Paparuda (practicat în a treia zi de Paşti în localităţile Niculiţel, Luncaviţa, Văcăreni, Jijila)
- Drăgaica (Zeiţa agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu şi a femeilor măritate, sinonimă cu Sânziana, sărbătoare celebrată în Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea)
- Ziua peştelui (​sărbătoare cu dată fixă a pescarilor - 17 martie - dedicată peştelui)
- Baterea alviţei (​practică magică de aflare a norocului şi a ursitei la Lăsatul-secului de Paşti)
- Mosoiul (se practică numai la Luncaviţa, în Tulcea, obicei al colindatului cu măşti)
- Semănatul (practicat în ziua de Anul Nou, de copiii ce intră din casă în casă şi aruncă cu boabe de grâu)
- Pictura pe icoane lipoveneşti (icoanele pictate au fost mereu o reprezentare a identităţii religioase locale, iar cele lipoveneşti sunt unele dintre cele mai frumoase)
- Dogăritul (un meşteşug aproape dispărut acum din Tulcea şi Dobrogea, apărut din nevoia oamenilor de a transporta vinul din podgoriile Dobrogei).

Chestionarul poate fi accesat aici: http://www.quiz-maker.com/QA66DOG.
„Anul trecut am reuşit ca împreună cu voi să alegem cele mai frumoase destinaţii turistice din România. Atunci, am realizat un top al destinaţiilor turistice, pe baza voturilor voastre.
De această dată, credinţa mea este că vom afla tradiţiile şi obiceiurile care definesc destinaţiile turistice din întreaga ţară. Şi vă chem alături de mine, în perioada următoare, să votaţi obiceiuri şi tradiţii din judeţul sau din regiunea în care trăiţi. Împreună vom realiza un top naţional şi vom promova o hartă a celor mai frumoase tradiţii sau obiceiuri, în speranţa că exemplul nostru va fi o sursă de inspiraţie pentru cei care conduc astăzi destinele turismului românesc. 
Angajamentul meu este ca la finalul acestei campanii să identificăm soluţii legislative pentru conservarea şi promovarea acestor comori naţionale, care sunt tradiţiile şi obiceiurile locale”, explică senatoarea USR de Constanţa.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatoarea USR Ramona Dinu caută soluţii legislative pentru promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor locale

03 Aug 2019 451

De la Ministerul Sănătăţii citire, arma împotriva infecţiilor nosocomiale „Spălatul pe mâini”!

24 Jul 2019 750

Senatorul USR Ramona Dinu, amendamente la Legea Turismului

22 Jul 2019 495

Senatoarea Ramona Dinu îi cere socoteală lui Teodorovici Statul nu-şi mai poate recupera o parte din prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor pentru că nu s-a constituit parte civilă (document)

12 Jul 2019 1169

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 iunie 2019

28 Jun 2019 703

Litoralul românesc, administrat şi condus „la mica înţelegere“ Ramona Dinu (USR) - „Ministrul Turismului să dispună în regim de urgenţă verificarea tuturor sectoarelor de plajă“

20 Jun 2019 1408

Senatoarea USR de Constanța Ramona Dinu îi cere vicepremierului Suciu să intervină pentru stoparea dezastrului urbanistic din „Zona litoral Mamaia Nord - Năvodari“

07 Jun 2019 896

Răspuns halucinant de la Ministerul Sănătăţii în privinţa secţiilor retrocedate din Spitalul Municipal Mangalia. Senatoarea Ramona Dinu continuă demersurile, iar Primăria Mangalia vrea să ofere la schimb un teren în Venus (document)

04 Jun 2019 1752

Ramona Dinu (USR) - „Nouă români părăsesc ţara în fiecare oră. Repopularea nu se rezolvă cu câteva sute de lei în plus la salariu!“

07 May 2019 642

Ramona Dinu (USR) „În fiecare zi, PSD omoară turismul, puțin câte puțin”

05 May 2019 527

Cine cere sprijinul Ambasadei SUA! Ramona Dinu (USR), interpelare către ministrul Sănătăţii privind Spitalul Municipal din Mangalia

23 Apr 2019 1657

Proiect de modificare a Codului Fiscal, blocat în Parlament Senatoarea USR Ramona Dinu afirmă că industria turismului riscă să se prăbuşească sub propria greutate

15 Apr 2019 564

Proiectele USR, blocate în Parlament. Senatorul Ramona Dinu, despre criza de forţă de muncă fără precedent

09 Apr 2019 527

Ramona Dinu (USR) Domnule ministru al Culturii, ce aveți de gând să faceţi cu Palatul Regal din Mamaia"?

06 Apr 2019 1029

Demers periculos şi fără echivalent în orice alt stat UE Senatoarea Dinu

02 Apr 2019 624