Politic

Senatoarea USR Ramona Dinu, trei amendamente aprobate în Legea Offshore. Ce conţin acestea?

Legea Offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră a fost aprobată de Parlament, săptămâna trecută, şi a plecat la preşedinţie pentru promulgare. Actul normativ stabileşte condiţiile în care sunt exploatate zăcămintele naturale şi este esenţial pentru începerea extragerii gazelor din Marea Neagră. Investitorii nu doar că nu vor mai fi scutiţi de taxe, dar le vor fi percepute şi unele suplimentare.
 
Senatoarea USR de Constanţa Ramona Nicoleta Dinu a reuşit să introducă în Legea Exploatărilor Offshore trei amendamente care urmăresc crearea unui cadru legislativ coerent pentru cei care desfăşoară activităţi petroliere, conservarea biodiversităţii în zonele de exploatare, precum şi protejarea intereselor persoanelor din comunităţile locale limitrofe viitoarelor operaţiuni petroliere, susţine aceasta.
 
„Totul, în ciuda eforturilor majorităţii PSD-ALDE de a bloca orice dialog cu opoziţia, indiferent de contribuţiile pe care le aducem prin amendamente. Astfel, în cadrul Legii Exploatărilor Offshore am extins obligaţia autorizării lucrărilor offshore, a lucrărilor pe uscat până la terminalele de coastă, aşa cum era deja prevăzut pentru lucrările la sonde, într-un termen de 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete de către titular. De asemenea, în pofida unor dezbateri aprinse, am obţinut admiterea instituirii obligaţiei ca interdicţiile şi restricţiile legale din domeniul conservării biodiversităţii şi ariilor naturale protejate şi cele din planurile de management ale ariilor naturale protejate să rămână aplicabile lucrărilor prevăzute de lege. Nu în ultimul rând, am dorit să asigurăm protecţie asupra intereselor persoanelor din comunităţile locale limitrofe viitoarelor operaţiuni petroliere, prin instituirea posibilităţii ca instanţele judecătoreşti să cenzureze şi cuantumul compensaţiilor acordate, nu doar pe cel al despăgubirilor. Compensaţiile sunt sumele aferente dreptului de trecere în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă ca urmare a exercitării dreptului de trecere“, precizează senatoarea USR.
 
Ramona Nicoleta Dinu apreciază că majoritatea parlamentară dă dovadă de superficialitate şi rea-credinţă. „Este de neconceput ca problemele de importanţă strategică, aşa cum este cazul exploatărilor petroliere offshore, să treacă de Parlament fără ca Guvernul, care iniţiază demersul legislativ, să se fi îngrijit să realizeze studii de impact economic şi social pentru fundamentarea politicilor statului român. Este incalificabil gestul majorităţii parlamentare de a pune pe masa comisiilor de raport la nivelul camerei decizionale, fără a se acorda un timp adecvat de analiză, un set de amendamente care schimbă substanţial cadrul fiscal aplicabil operaţiunilor offshore şi care generează beneficii dificil de identificat pentru statul român“, a concluzionat aceasta.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport ACROPO Ce firme vor efectua operațiuni petroliere offshore la Marea Neagră în 2019

23 Mar 2019 1642

Liberalul Bogdan Huţucă, amendament la Legea offshore. Se extinde reţeaua de gaze din judeţul Constanţa cu redevenţele din Marea Neagră

26 Oct 2018 629

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii offshore

24 Oct 2018 280

Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor dezbat astăzi proiectul legii offshore

23 Oct 2018 344

Cum s-au înţeles cei de la ALDE cu cei de la PSD pe legea offshore. Membrii ALDE Constanţa au făcut precizări importante

18 Oct 2018 495

Victor Ponta, despre legea offshore - "Vom vota pentru un proiect de lege care să permită efectuarea exploatării"

08 Oct 2018 386

Ce a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea despre Legea Offshore. De ce a fost retrimisă la comisii

06 Oct 2018 434

Un deputat PSD de Constanţa a făcut infarct înainte de ședința coaliției pe Legea offshore

05 Oct 2018 1014

Dezbaterile la legea offshore, amânate pentru o săptămână. De ce a fost luată această decizie

03 Oct 2018 402

Legea offshore pe ordinea de zi în comisiile de specialitate

02 Oct 2018 546

Iancu (PSD) - Legea offshore, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor abia săptămâna viitoare

26 Sep 2018 437

Legea offshore. 50% din producţia de gaze va fi valorificată pe bursa din România

25 Sep 2018 503

Liviu Dragnea „Legea offshore va fi adoptată săptămâna viitoare în Parlament“

21 Sep 2018 431

Legea offshore şi legea lobby-ului în România, priorităţile ALDE în actuala sesiune parlamentară

08 Sep 2018 660

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 2017