Politic

Senatorul Chiţac, despre „amnistia fiscală sau pescuind în ape tulburi“!

Tema principală a ultimelor săptămâni, dacă excludem subiectul modificărilor din justiţie, a fost amnistia fiscală. Senatorul de Constanţa Vergil Chiţac afirmă cu tărie că nu este un specialist în domeniul economic sau fiscal, dar, chiar şi aşa, mărturiseşte că „urmărind ideile pe care mai marii diriguitori ai ţării le-au vehiculat, sunt destul de confuz cu privire la ce se doreşte şi cum se va face”.
 
Despre subiectul amnistie, senatorul face în continuare câteva consideraţiuni personale: „Amnistia fiscală este o măsură prin care unei companii i se şterge datoria la bugetul de stat pe care a acumulat-o. Ca şi cum această datorie nu ar fi existat niciodată, compania devine complet imaculată, ca oricare din cele care şi-au plătit conştiincios taxele către bugetul de stat.

Datoriile persoanelor fizice şi juridice însumează circa 100 miliarde de lei din care 90 de miliarde sunt ale companiilor de stat, 17 miliarde pot fi recuperate şi 3 miliarde sunt ale persoanelor fizice. Ele au fost cauzate în principal, de neplata contribuţiilor sociale şi le putem spune „datorii de bază”. Peste datoriile de bază s-au acumulat dobânzi şi penalităţi care au majorat foarte mult sumele datorate. Abordarea celor de la Ministerul de finanţe a fost neclară din moment ce iniţial Eugen Teodorovici vorbea despre o amnistie fiscală ce se va aplica deopotrivă persoanelor fizice şi juridice iar peste câteva zile acelaşi ministru declara că: „De amnistia fiscală ar putea beneficia companiile de stat cu datorii istorice” - apreciază parlamentarul.
 
Plecând de la aceste considerente analiza sa, continuă: „Amnistia fiscală nu e un proces moral, ca atare nu poate fi justificată decât dacă există un fundament economic foarte solid; Teoretic o astfel de măsură nu trebuie luată pentru că induce în economie sentimentul de nedreptate pe care îl au cei care au fost corecţi şi şi-au plătit la timp datoriile. În cel mai bun caz li s-ar putea şterge dobânzile şi penalităţile însă datoriile de bază ar trebui să rămână şi fireşte să fie rambursate; Cine ar trebui să beneficieze de „onorabilitatea” pe care o aduce amnistia fiscală? Numai acele companii care în ultimii ani nu au mai acumulat datorii, rezistă pe piaţă sunt viabile economic. De ce să amnistiem fiscal companiile care încă mai produc pierderi? Ca să mai producă în continuare? Mai bine le vindem sau dacă nu găsim cumpărători le închidem; Dacă însă nu se urmăreşte decât ca aceste companii să poată participa la licitaţii organizate de Guvern, pentru că dacă sunt datoare le este interzis şi să fie înştiinţate cu prioritate de Guvern, conform unui memorandum recent aprobat, însemnează că lucrurile iau o turnură politică şi nu mai au nimic de a face cu economia. Este o măsură prin care bani de la buget, se vor duce spre aceste companii şi de aici la clientela politică” - conchide senatorul constănţean.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palaz sesizează ANI Chiţac, senator al României cu sprijinul lui John Skantzikas, grecul împrumutat de Radu Mazăre cu 600.000 de euro (document)

15 Aug 2019 1902

„O petardă electorală“ Senatorul Chiţac, despre proiectul primarului de tehnologizare şi modernizare a reţelelor de distribuţie a energiei termice

05 Aug 2019 1021

Chiţac vrea să facă curat în piaţa Tomis 3 şi ia în calcul să solicite expropriere de utilitate publică şi o reconfigurare a zonelor de comerţ în zonă

24 Jul 2019 887

Deputatul Huţucă îi bate obrazul senatorului Chiţac şi Asociaţiei „Constanţa Altfel” „Nu am stat la masă cu membrii familiei Mazăre. O minciună sfruntată!”

22 Jul 2019 883

Vergil Chiţac - „De mai bine de trei ani, oraşul Constanţa este condus cu poze, nu cu fapte“

12 Jul 2019 727

În plin sezon estival, şezlonguri instalate abuziv până la malul apei Senatorul Chiţac îi solicită ministrului Apelor să intervină de urgenţă (document)

19 Jun 2019 2500

Senatorul Vergil Chiţac îşi face casă

08 Jun 2019 1360

În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)

01 Jun 2019 1264

„Primarul Constanţei, oricare ar fi el, ar trebui să respecte legea şi să-şi respecte cetăţenii“ Senatorul Chiţac îi solicită lui Decebal Făgădău un raport de activitate

15 May 2019 1106

Senatorul este nemulţumit de cum arată bugetul oraşului Vergil Chiţac - Cine conduce Constanţa? Întâmplarea!

27 Apr 2019 858

S-a retras din Consiliul Local Municipal pentru că era prea puţin pentru domnia sa Senatorul Chiţac critică administraţia Făgădău, de pe margine!

08 Apr 2019 1924

Senatorul Chiţac şi-a asumat „Constanţa Altfel“ şi în declaraţia de interese (document)

25 Mar 2019 922

Deficit oficial de 77.428 de locuri de parcare Vergil Chiţac - „Constanţa, oraş sufocat de maşini. Vina aparţine primarului şi Consiliului Local!“

19 Mar 2019 1412

Vergil Chiţac, reclamat la ANI pentru că a omis să treacă în declaraţia de interese funcţia de preşedinte la Constanţa Altfel. Ce a declarat senatorul

13 Mar 2019 828

Senatorul Chiţac, despre situaţia îngrijorătoare de la Marea Neagră, la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bruxelles

26 Feb 2019 835