Politic

Senatorul Chiţac, despre „amnistia fiscală sau pescuind în ape tulburi“!

Tema principală a ultimelor săptămâni, dacă excludem subiectul modificărilor din justiţie, a fost amnistia fiscală. Senatorul de Constanţa Vergil Chiţac afirmă cu tărie că nu este un specialist în domeniul economic sau fiscal, dar, chiar şi aşa, mărturiseşte că „urmărind ideile pe care mai marii diriguitori ai ţării le-au vehiculat, sunt destul de confuz cu privire la ce se doreşte şi cum se va face”.
 
Despre subiectul amnistie, senatorul face în continuare câteva consideraţiuni personale: „Amnistia fiscală este o măsură prin care unei companii i se şterge datoria la bugetul de stat pe care a acumulat-o. Ca şi cum această datorie nu ar fi existat niciodată, compania devine complet imaculată, ca oricare din cele care şi-au plătit conştiincios taxele către bugetul de stat.

Datoriile persoanelor fizice şi juridice însumează circa 100 miliarde de lei din care 90 de miliarde sunt ale companiilor de stat, 17 miliarde pot fi recuperate şi 3 miliarde sunt ale persoanelor fizice. Ele au fost cauzate în principal, de neplata contribuţiilor sociale şi le putem spune „datorii de bază”. Peste datoriile de bază s-au acumulat dobânzi şi penalităţi care au majorat foarte mult sumele datorate. Abordarea celor de la Ministerul de finanţe a fost neclară din moment ce iniţial Eugen Teodorovici vorbea despre o amnistie fiscală ce se va aplica deopotrivă persoanelor fizice şi juridice iar peste câteva zile acelaşi ministru declara că: „De amnistia fiscală ar putea beneficia companiile de stat cu datorii istorice” - apreciază parlamentarul.
 
Plecând de la aceste considerente analiza sa, continuă: „Amnistia fiscală nu e un proces moral, ca atare nu poate fi justificată decât dacă există un fundament economic foarte solid; Teoretic o astfel de măsură nu trebuie luată pentru că induce în economie sentimentul de nedreptate pe care îl au cei care au fost corecţi şi şi-au plătit la timp datoriile. În cel mai bun caz li s-ar putea şterge dobânzile şi penalităţile însă datoriile de bază ar trebui să rămână şi fireşte să fie rambursate; Cine ar trebui să beneficieze de „onorabilitatea” pe care o aduce amnistia fiscală? Numai acele companii care în ultimii ani nu au mai acumulat datorii, rezistă pe piaţă sunt viabile economic. De ce să amnistiem fiscal companiile care încă mai produc pierderi? Ca să mai producă în continuare? Mai bine le vindem sau dacă nu găsim cumpărători le închidem; Dacă însă nu se urmăreşte decât ca aceste companii să poată participa la licitaţii organizate de Guvern, pentru că dacă sunt datoare le este interzis şi să fie înştiinţate cu prioritate de Guvern, conform unui memorandum recent aprobat, însemnează că lucrurile iau o turnură politică şi nu mai au nimic de a face cu economia. Este o măsură prin care bani de la buget, se vor duce spre aceste companii şi de aici la clientela politică” - conchide senatorul constănţean.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vergil Chiţac - „Generalii Armatei Române au picat între scaunele politicienilor!“

01 Jan 2019 946

Senatorul Chiţac, despre delirul lui Dragnea pe teme economice

19 Dec 2018 558

Senatorul Vergil Chiţac, despre corupţie ca vulnerabilitate naţională

14 Dec 2018 356

Senatorul Chiţac - „În cazul în care contractul corvetelor nu i se acordă lui Damen, a doua zi DNA bate la uşa cuiva!“

23 Nov 2018 1232

UPDATE. Senatorul Vergil Chițac La Constanța se aprobă construcții haotice, pe spații verzi, fără locuri de parcare (galerie foto)

21 Nov 2018 652

Cei 40 de comandanți care au condus instituția de învățământ superior Aniversare. 146 de ani de la înființarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (galerie foto)

17 Nov 2018 1101

Senatorul Vergil Chițac, despre Spitalul Regional Constanța-"Cel mai bun doctor e drumul spre București"

14 Nov 2018 610

Senatorul Chiţac despre plecarea lui Negrescu din Guvernul Dăncilă - „Demisie de frondă!“

13 Nov 2018 360

Nu mai sunt bani? Senatorul Chiţac propune o amnistie fiscală externă! 40 de miliarde de euro din paradisurile fiscale să fie aduse în țară

13 Oct 2018 667

Un senator de Constanța îl urechează pe ministrul Afacerilor Externe după bilanțul distorsionat - „Să nu ne pierdem bunul-simț... totuși!“

16 Aug 2018 1112

Despre Şantierul Naval Mangalia Vergil Chiţac - „Nu îmi dau seama dacă a meritat să pierdem opt luni pentru această negociere, în condiţiile în care noii acţionari au preluat şi datoriile“

25 Jul 2018 1625

Asociaţia senatorului Chiţac le dă bătăi de cap angajaţilor Inspectoratului în Construcţii, prefectului şi arhitectului-şef Mihai Vânturache!

26 Jun 2018 2028

Ce face senatorul Vergil Chiţac la Tokyo?

22 Jun 2018 1054

CJC nu suflă o vorbă! Anul şcolar 2017 - 2018 a început şi s-a încheiat fără corn şi lapte pentru elevii constănţeni şi nici Programul pentru Şcoli al Uniunii Europene nu s-a implementat!

20 Jun 2018 1293

„Constanţa Altfel“ luptă cu administraţia locală prin sălile de judecată Din zona civică se pregăteşte un viitor candidat pentru Primăria Constanţa?!

09 Jun 2018 1552