Senatorul Mihu îi solicită şefului ANPC să prezinte o strategie de control al calităţii produselor alimentare comercializate în şcoli şi licee


Senatorul PSD de Constanţa Ştefan Mihu i-a adresat o întrebare lui Horia Miron Constantinescu, preşedintele ANPC. Mihu solicită o strategie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru o bună monitorizare şi control al calităţii produselor alimentare ambalate care se comercializează în instituţii de învăţământ.

„Odată cu deschiderea oficială a cursurilor noului an şcolar, milioane de copii şi adolescenţi şi-au reluat activitatea în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Totodată, şi-au reluat activitatea şi mii de unităţi de alimentaţie publică ce deservesc grădiniţe, şcoli primare, gimnaziale sau liceale care vând copiilor şi adolescenţilor alimente gata ambalate.

Problema este că, din păcate, multe dintre aceste unităţi de alimentaţie comercializează, fără a fi supuse totdeauna unor controale riguroase, produse de o calitate îndoielnică, conţinând, printre alte ingrediente controversate, o adevărată colecţie de E-uri, alături de zahăr sau produse din zahăr, toate în procente alarmante, pentru a nu aminti de constituenţi alimentari cu termen de valabilitate expirat.

Aceste „bunătăţi” discutabile au un impact deloc favorabil pentru sănătate, putând afecta direct dezvoltarea fizică, psihică şi emoţională a copiilor şi tinerilor. De altfel, studii pertinente întreprinse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică, fără dubii, consecinţele grave incontestabile ale unei asemenea alimentaţii controversate asupra omului contemporan, fie el adult, fie copil, deci cu atât mai mult asupra tinerei generaţii. În acest sens, OMS a documentat riguros repercusiunile îngrijorătoare pentru sănătatea umană ale unei alimentaţii bogate în carbohidraţi si saturate cu E-uri, legate de scăderea dramatică a imunităţii si apariţia unor boli coronariene, boli ale circulaţiei sangvine, tiroidei, rinichilor, mergând până la instalarea prematură a unor forme de tumori şi alte maladii incurabile.

Datele statistice sunt cu atât mai alarmante pentru ţara noastră, cu cât circa 25% dintre copiii noştri suferă de obezitate sau supraponderabilitate, iar incidenţa acestor dezechilibre şi disfuncţionalităţi a crescut dramatic. Fireşte, peste tot în lume, fenomenul obezităţii şi al supraponderabilităţii se manifestă tot mai îngrijorător, dar acesta nu este şi nu poate fi, în niciun fel, un motiv de pasivitate şi/sau de indiferenţă din partea autorităţilor noastre de resort!

Iată de ce consider că se impun măsuri sporite de monitorizare şi control al calităţii produselor alimentare gata ambalate destinate consumului copiilor şi adolescenţilor, fără a exclude, dacă este cazul, eventuale iniţiative pe plan legislativ adresate Guvernului vizând ameliorarea cadrului legislativ şi creşterea exigenţelor faţă de agenţii economici care activează pe acest palier!”, susţine Mihu în interpelarea adresată şefului ANPC.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Juniorii Farului, în sferturi în Cupa de Tineret (U-18) și Cupa Elitelor (U-17). Farul U-16, calificată în semifinalele Cupei Elitelor

14 Mar 2023 980

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța s-au calificat în sferturi la Cupa de Tineret, respectiv la Cupa Elitelor (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 944

Prelungiri de mandate pentru administratorii provizorii de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA

17 Feb 2023 972

Lupte Constănțeanul Răzvan Arnăut concurează în Croația, la Zagreb Open Ranking Series

03 Feb 2023 1088

Grupele mari de juniori ale Farului Constanța au reînceput antrenamentele. Teste fizice în primele două zile (GALERIE FOTO)

10 Jan 2023 1210

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța au înscris 12 goluri în două meciuri cu Sport Team București (VIDEO)

10 Dec 2022 1437

Mandatele administratorilor provizorii ai Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, prelungite

25 Aug 2022 1272

Echipele Under-17 și Under-16 ale Farului Constanța, victorii în deplasare cu CSA Steaua București

11 Aug 2022 1367

Juniorii Farului Constanța, două victorii și două înfrângeri în amicale (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 1353

Dublă Adrian Mazilu, iar Farul Constanța Under-17 câștigă finala mică a Ligii Elitelor

28 May 2022 2615

Liga Elitelor Farul Constanța, calificată în semifinale cu toate echipele. Performanță singulară în România

05 May 2022 1762

Cine sunt câștigătorii de la Gala Premiilor Gopo 2022. Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, premiul pentru întreaga carieră

04 May 2022 986

Echipa Under-17 a Farului Constanța s-a calificat în finala Cupei României

04 May 2022 1749

Hotărâre importantă luată de Consiliul de Administrație al SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu SA

18 Apr 2022 1926

Meci decisiv Farul II Constanța și Gloria Albești se înfruntă la Ovidiu pentru calificarea în turneul play-off (VIDEO)

01 Apr 2022 2170