Administratie locala

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

Senatorul PSD Nicolae Moga a venit, ieri, într-o conferinţă de presă, cu noi informaţii de la Transgaz referitoare la dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a judeţului Constanţa. Senatorul constănţean a precizat că luna viitoare vor fi finalizate conducta de transport Pecineaga - Techirghiol de 21 de kilometri şi o staţie de reglare/măsurare în cadrul proiectului Ovidiu IV- Poiana.
 
Din tronsonul de conductă Pecineaga - Techirghiol se va asigura alimentarea cu gaze a localităţilor: Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, 23 August (Moşneni şi Dulceşti). Pentru racordarea la conductă, senatorul Moga şi preşedintele CJ, Marius Ţuţuianu, au precizat că se impune ca aceste localităţi alături de Consiliul Judeţean să demareze procedura de înfiinţare a unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare.
 
Pentru creşterea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale a localităţilor menţionate mai sus, inclusiv zona metropolitană a municipiului Constanţa, precum şi înfiinţarea de noi distribuţii de gaze în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, în programul de dezvoltare al Transgaz este inclusă realizarea tronsonului de conductă Techirghiol - Ovidiu, în lungime de aproximativ 30 de km.
 
În proiectare se află proiectul privind realizarea unei conducte de la un punct din Marea Neagră până la punctul Podişor. În cadrul acestui proiect intra atât conductele din punctul Tuzla, cât şi cea din punctul Vadu spre Grădina. Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podişor, care va prelua gazele ce vor fi extrase din Marea
Neagră şi le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.

„Obiectivul major al acestei investiţii constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podişor, în lungime de 308,3 km, şi DN 1200, respectiv DN 1000, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria şi Ungaria prin interconectările existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) şi Nadlac-Szeged (cu Ungaria)”, se arată în strategia Transgaz.
 
De asemenea, această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Vodă). Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investiţia estimată se ridică la 360,36 de milioane de euro. În prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate şi cel de impact asupra mediului şi a fost obţinută autorizaţia de construire. Decizia finală de investiţie va fi luată în acest an, iar construcţia este prevăzută pentru perioada 2019-2020. Transgaz estimează că punerea în funcţiune şi intrarea în operare vor avea loc în anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului poate suferi modificări, în funcţie de evoluţia proiectelor offshore din amonte.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, şansa pentru localităţile din judeţ

Senatorul Moga a insistat asupra faptului că, pentru a se racorda la conductele de gaze, mai multe oraşe şi comune ar trebui să se unească într-o serie de asociaţii de dezvoltare intercomunitare (ADI): Gruparea Sud-Vest, ce ar include Băneasa, Peştera, Rasova, Adamclisi, Deleni, Lipniţa, Oltina şi Ion Corvin; Gruparea Nord-Vest, ce ar include Hârşova, Pantelimon, Saraiu, Ciobanu, Crucea, Topalu şi Gârliciu.
 
Precizăm că până în prezent au fost solicitate la Transgaz acorduri de acces, avize de principiu şi informaţii de către SC Distrigaz Sud pentru localitatea Poiana, comuna Ovidiu, SC Gazmind SRL pentru conducta DN 250 Pecineaga - Techirghiol, pentru oraşele Hârşova şi Murfatlar, pentru comunele Tuzla, Albeşti, pentru municipiul Medgidia şi pentru Năvodari.
 
Senatorul PSD a mai precizat că proiectul BRUA, demarat pe 22 august a.c. în Recaş, judeţul Timiş, nu va fi afectat în niciun fel de Legea offshore, act normativ criticat de opoziţie, dar care la toamnă se va întoarce în Parlament pentru aprobare.
 
Vă reamintim că, recent, Ministerul Energiei a făcut public un proiect de act normativ în care sunt prevăzute despăgubiri acordate pentru sute de proprietari de terenuri agricole pe care urmează să fie realizat un prim tronson de 24 de kilometri al conductei prin care vor fi transportate gazele din Marea Neagră în sistemul naţional. 

În proiectul respectiv este menţionată lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina)“.

Potrivit documentului, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (1) din Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale nr.185/2016, Guvernul României aprobă lista terenurilor agricole situate în extravilan, redată în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina“.
 

Citeşte şi:

 

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

 
Investiţie de 360 de milioane de euro a Transgaz pentru realizarea conductei de preluare a gazelor din Marea Neagră
 
Cum arată conductele gazoductului BRUA de pe teritoriului României (galerie foto)
 

Proiect. Lista terenurilor agricole situate în extravilan, din judeţul Constanţa, pentru proiectul BRUA (document)

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Trifu Gigi

25 Aug, 2018 08:12

Da un proiect foarte frumos..dar localitatea Cernavodă o fi prin alte județe. Aici de ce nu se vrea , că locatarii acestui oraș să beneficieze de gaze ?

Articole asemanatoare

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 noiembrie 2018

08 Nov 2018 271

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 345

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1030

Marius Moga - Ma Doare la Bass (feat. Shift & What's Up) | Official Video

30 Jun 2018 1097

Revista presei locale

31 May 2018 558

Unul dintre juraţii emisiunii Vocea României împlineşte 44 de ani

28 May 2018 582

Decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Un judecător de la Curtea de Apel Constanța, eliberat din funcție

08 May 2018 649

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 958

Nicolae Moga - „Guvernul pregătește lansarea PNDL 3, prin care se va acorda finanțare din partea statului pentru conductele de transport gaze. Primarii trebuie să se miște în următoarea perioadă!“ (document)

24 Mar 2018 2305

UPDATE. Senatorul Moga prezintă ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța (galerie foto+video)

23 Mar 2018 944

Intervenţie la premier pentru concesionarea serviciului public de distribuţia gazelor naturale la Limanu, 2 Mai şi Vama Veche (document)

22 Feb 2018 602

Zona Ion Corvin-Rasova, greu încercată de ninsoarea din această după amiază (video)

22 Feb 2018 1044

Victor Ponta, fost preşedinte al Partidului Social Democrat, a scăpat de amenda primită la Constanţa

16 Feb 2018 1387

Victor Ponta şi Graţiela Gavrilescu, amendaţi la Constanţa cu 20% din salariul minim brut pe economie

14 Feb 2018 1073

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 1940

Imagini de la eveniment Nicolae Moga, raportul de activitate pe anul 2017. Precizări importante (galerie foto)

28 Dec 2017 1244

Modificări în firma New Sand SRL Elena Aurelia Moga și-a împărțit acțiunile între Adela Roxana Bamburic și Adela Dana Hiriscau

27 Oct 2017 770

A intrat pe teren cu o bâtă şi un cuţit la meciul Speranţa Castelu - CS Peştera! Ce sancţiune a aplicat AJF Constanţa

04 Oct 2017 909

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 august 2017

10 Aug 2017 685

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8902

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3908

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 iulie 2017

20 Jul 2017 444

Delegaţie chineză la Primăria Cumpăna Primarul Mariana Gâju a înmânat lui Liu Yunshan o ie românească, un ştergar şi cheia comunei (galerie foto)

17 Jul 2017 1953

Echipajul a ajuns acasă. Căpitanul, protest extrem la Constanţa Calvarul marinarilor români sechestraţi pe navă în Turcia s-a încheiat

29 May 2017 6354

Drama navigatorilor. După luni de sechestru vin acasă. Căpitanul și bucătarul sunt români. Unul este din județul Constanța. Detalii incredibile

18 May 2017 13820

Firma Dorada Transporting SRL, contract de aproape 600.000 de lei cu Administraţia Canalelor Navigabile

22 Feb 2017 1683

Judecătorii din Constanţa şi-au motivat decizia prin care au anulat definitiv „taxa Al Capone“ 2015

21 Nov 2016 2270

Moga, raport de activitate, într-un nou volum Spitalul regional, universitatea multiculturală şi simplificarea legislaţiei, deziderate

05 Nov 2016 2079

PSD Constanţa a depus listele electorale la BEJ

26 Oct 2016 3763

Cătălin Chesa, noul şef al Loteriei Române

16 Oct 2016 939

Şef nou la Loteria Română

15 Oct 2016 1380

UPDATE 2 Raed Arafat, prezent în Constanţa

05 Oct 2016 2680

Ce răspunsuri a primit senatorul Moga de la forurile europene Ne putem lua adio de la Spitalul Regional Constanţa!

22 Sep 2016 1876

Nicolae Moga, conferință despre Spitalul Regional la Constanța (document)

21 Sep 2016 1802

„Le solicit celor care au susţinut acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor“ Pierdere istorică pentru municipalitate! (document)

14 Sep 2016 9527

Exclusiv - UPDATE Taxa de liniște din Constanța, anulată definitiv de judecători! Ce mesaj transmite Decebal Făgădău

13 Sep 2016 17519

Firma senatorului PSD Constanţa Nicolae Moga a câştigat un contract cu ABADL (document)

06 Sep 2016 2707

UPDATE 5 Iată ce a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Pavilionul Expozițional din Constanța (galerie foto)

25 Aug 2016 2526

Parlamentarii, în vacanţă şi cu gândul la un nou mandat Ce-i recomandă pe senatorii de Constanţa!?

19 Jul 2016 2041

Ce găseşti în declaraţiile de avere actualizate ale senatorilor de Constanţa (documente)

21 Jun 2016 3283

Senatorul Nicolae Moga nu lasă din mâini proiectul Spitalului Regional Constanţa. „În timpul sezonului estival, constănţenii, turiştii mor cu zile!“

16 Jun 2016 1834

Senatorul Moga susţine stimularea personalului universitar de cercetare

16 Jun 2016 1536

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

16 Jun 2016 1799

Întâlnire între senatori şi hotelieri Senatorul Nicolae Moga, lobby pentru construirea Spitalului Regional la Constanţa

15 Jun 2016 1663

Credeaţi că aţi scăpat? Taxa de linişte din Constanţa se va achita în continuare. Cel puţin până în septembrie (document)

07 Jun 2016 2192

Demers pentru sistemul sanitar Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

20 May 2016 4723

UPDATE-Dacă până în septembrie nu se fac demersuri pentru un spital regional, pierdem fonduri europene

19 May 2016 1487

Ce s-a întâmplat cu constănțenii care au jefuit un magazin într-un minut şi jumătate

27 Apr 2016 1988

Din 21, doar şase au „stresat“ miniştrii în aprilie „Curiozităţi“ şi intervenţii ale parlamentarilor de Constanţa

19 Apr 2016 2852

Cine va face măsurătorile și observațiile hidrometrice și hidrogeologice la stațiile ABADL (document)

14 Apr 2016 1393