Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

Senatorul PSD Nicolae Moga a venit, ieri, într-o conferinţă de presă, cu noi informaţii de la Transgaz referitoare la dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a judeţului Constanţa. Senatorul constănţean a precizat că luna viitoare vor fi finalizate conducta de transport Pecineaga - Techirghiol de 21 de kilometri şi o staţie de reglare/măsurare în cadrul proiectului Ovidiu IV- Poiana.
 
Din tronsonul de conductă Pecineaga - Techirghiol se va asigura alimentarea cu gaze a localităţilor: Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, 23 August (Moşneni şi Dulceşti). Pentru racordarea la conductă, senatorul Moga şi preşedintele CJ, Marius Ţuţuianu, au precizat că se impune ca aceste localităţi alături de Consiliul Judeţean să demareze procedura de înfiinţare a unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare.
 
Pentru creşterea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale a localităţilor menţionate mai sus, inclusiv zona metropolitană a municipiului Constanţa, precum şi înfiinţarea de noi distribuţii de gaze în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, în programul de dezvoltare al Transgaz este inclusă realizarea tronsonului de conductă Techirghiol - Ovidiu, în lungime de aproximativ 30 de km.
 
În proiectare se află proiectul privind realizarea unei conducte de la un punct din Marea Neagră până la punctul Podişor. În cadrul acestui proiect intra atât conductele din punctul Tuzla, cât şi cea din punctul Vadu spre Grădina. Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podişor, care va prelua gazele ce vor fi extrase din Marea
Neagră şi le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.

„Obiectivul major al acestei investiţii constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podişor, în lungime de 308,3 km, şi DN 1200, respectiv DN 1000, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria şi Ungaria prin interconectările existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) şi Nadlac-Szeged (cu Ungaria)”, se arată în strategia Transgaz.
 
De asemenea, această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Vodă). Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investiţia estimată se ridică la 360,36 de milioane de euro. În prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate şi cel de impact asupra mediului şi a fost obţinută autorizaţia de construire. Decizia finală de investiţie va fi luată în acest an, iar construcţia este prevăzută pentru perioada 2019-2020. Transgaz estimează că punerea în funcţiune şi intrarea în operare vor avea loc în anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului poate suferi modificări, în funcţie de evoluţia proiectelor offshore din amonte.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, şansa pentru localităţile din judeţ

Senatorul Moga a insistat asupra faptului că, pentru a se racorda la conductele de gaze, mai multe oraşe şi comune ar trebui să se unească într-o serie de asociaţii de dezvoltare intercomunitare (ADI): Gruparea Sud-Vest, ce ar include Băneasa, Peştera, Rasova, Adamclisi, Deleni, Lipniţa, Oltina şi Ion Corvin; Gruparea Nord-Vest, ce ar include Hârşova, Pantelimon, Saraiu, Ciobanu, Crucea, Topalu şi Gârliciu.
 
Precizăm că până în prezent au fost solicitate la Transgaz acorduri de acces, avize de principiu şi informaţii de către SC Distrigaz Sud pentru localitatea Poiana, comuna Ovidiu, SC Gazmind SRL pentru conducta DN 250 Pecineaga - Techirghiol, pentru oraşele Hârşova şi Murfatlar, pentru comunele Tuzla, Albeşti, pentru municipiul Medgidia şi pentru Năvodari.
 
Senatorul PSD a mai precizat că proiectul BRUA, demarat pe 22 august a.c. în Recaş, judeţul Timiş, nu va fi afectat în niciun fel de Legea offshore, act normativ criticat de opoziţie, dar care la toamnă se va întoarce în Parlament pentru aprobare.

 
Vă reamintim că, recent, Ministerul Energiei a făcut public un proiect de act normativ în care sunt prevăzute despăgubiri acordate pentru sute de proprietari de terenuri agricole pe care urmează să fie realizat un prim tronson de 24 de kilometri al conductei prin care vor fi transportate gazele din Marea Neagră în sistemul naţional. 

În proiectul respectiv este menţionată lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina)“.

Potrivit documentului, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (1) din Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale nr.185/2016, Guvernul României aprobă lista terenurilor agricole situate în extravilan, redată în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina“.
 

Citeşte şi:

 

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

 
Investiţie de 360 de milioane de euro a Transgaz pentru realizarea conductei de preluare a gazelor din Marea Neagră
 
Cum arată conductele gazoductului BRUA de pe teritoriului României (galerie foto)
 

Proiect. Lista terenurilor agricole situate în extravilan, din judeţul Constanţa, pentru proiectul BRUA (document)

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Trifu Gigi

25 Aug, 2018 08:12

Da un proiect foarte frumos..dar localitatea Cernavodă o fi prin alte județe. Aici de ce nu se vrea , că locatarii acestui oraș să beneficieze de gaze ?

Articole asemanatoare

Firme Constanța Asociat nou, cooptat în Haifit SRL

05 Mar 2024 386

Primarul din Constanța, autorizat de judecători să desființeze construcții la o companie din oraș

15 Feb 2024 12937

Restaurant nou-înființat în cartierul Tomis 3 din Constanța

12 Feb 2024 1020

Primăria Lumina cere insolvența Alboram SRL, firmă controlată de Constructii Hidrotehnice SA, unde acționar este Mihai Lupu, președintele CJ Constanța!

06 Feb 2024 2380

Firme din județul Constanța Administrator nou la Gospodăria Lumina SRL

15 Jan 2024 1204

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1557

Primăria Constanța a eliberat autorizație de construire pentru Tracon SRL - stație de betoane!

21 Nov 2023 914

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 947

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 septembrie 2023

20 Sep 2023 1172

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 iulie 2023

12 Jul 2023 1502

Constanța Surprize pregătite pentru fani la ediția aniversară din acest an a festivalului NEVERSEA

05 Jul 2023 1588

Averea și interesele Mădălinei Moga, consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța (DOCUMENT)

12 May 2023 1197

Firma familiei Moga va realiza studiul geotehnic pentru reconstrucția integrală a sistemului de iluminat public pe anumite bulevarde, străzi și parcuri ale municipiului Constanța (DOCUMENT)

11 Mar 2023 3240

„Move like that”, piesa cu vibe de festival născută în cadrul proiectului UNTOLD SESSION by DEMOGA Music (VIDEO)

07 Nov 2022 1104

Un nou magazin Mega Image, în județul Constanța. Unde a fost avizat punctul de lucru

15 Sep 2022 4083