Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

Senatorul PSD Nicolae Moga a venit, ieri, într-o conferinţă de presă, cu noi informaţii de la Transgaz referitoare la dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a judeţului Constanţa. Senatorul constănţean a precizat că luna viitoare vor fi finalizate conducta de transport Pecineaga - Techirghiol de 21 de kilometri şi o staţie de reglare/măsurare în cadrul proiectului Ovidiu IV- Poiana.
 
Din tronsonul de conductă Pecineaga - Techirghiol se va asigura alimentarea cu gaze a localităţilor: Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, 23 August (Moşneni şi Dulceşti). Pentru racordarea la conductă, senatorul Moga şi preşedintele CJ, Marius Ţuţuianu, au precizat că se impune ca aceste localităţi alături de Consiliul Judeţean să demareze procedura de înfiinţare a unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare.
 
Pentru creşterea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale a localităţilor menţionate mai sus, inclusiv zona metropolitană a municipiului Constanţa, precum şi înfiinţarea de noi distribuţii de gaze în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, în programul de dezvoltare al Transgaz este inclusă realizarea tronsonului de conductă Techirghiol - Ovidiu, în lungime de aproximativ 30 de km.
 
În proiectare se află proiectul privind realizarea unei conducte de la un punct din Marea Neagră până la punctul Podişor. În cadrul acestui proiect intra atât conductele din punctul Tuzla, cât şi cea din punctul Vadu spre Grădina. Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podişor, care va prelua gazele ce vor fi extrase din Marea
Neagră şi le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.

„Obiectivul major al acestei investiţii constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podişor, în lungime de 308,3 km, şi DN 1200, respectiv DN 1000, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria şi Ungaria prin interconectările existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) şi Nadlac-Szeged (cu Ungaria)”, se arată în strategia Transgaz.
 
De asemenea, această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Vodă). Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investiţia estimată se ridică la 360,36 de milioane de euro. În prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate şi cel de impact asupra mediului şi a fost obţinută autorizaţia de construire. Decizia finală de investiţie va fi luată în acest an, iar construcţia este prevăzută pentru perioada 2019-2020. Transgaz estimează că punerea în funcţiune şi intrarea în operare vor avea loc în anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului poate suferi modificări, în funcţie de evoluţia proiectelor offshore din amonte.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, şansa pentru localităţile din judeţ

Senatorul Moga a insistat asupra faptului că, pentru a se racorda la conductele de gaze, mai multe oraşe şi comune ar trebui să se unească într-o serie de asociaţii de dezvoltare intercomunitare (ADI): Gruparea Sud-Vest, ce ar include Băneasa, Peştera, Rasova, Adamclisi, Deleni, Lipniţa, Oltina şi Ion Corvin; Gruparea Nord-Vest, ce ar include Hârşova, Pantelimon, Saraiu, Ciobanu, Crucea, Topalu şi Gârliciu.
 
Precizăm că până în prezent au fost solicitate la Transgaz acorduri de acces, avize de principiu şi informaţii de către SC Distrigaz Sud pentru localitatea Poiana, comuna Ovidiu, SC Gazmind SRL pentru conducta DN 250 Pecineaga - Techirghiol, pentru oraşele Hârşova şi Murfatlar, pentru comunele Tuzla, Albeşti, pentru municipiul Medgidia şi pentru Năvodari.
 
Senatorul PSD a mai precizat că proiectul BRUA, demarat pe 22 august a.c. în Recaş, judeţul Timiş, nu va fi afectat în niciun fel de Legea offshore, act normativ criticat de opoziţie, dar care la toamnă se va întoarce în Parlament pentru aprobare.

 
Vă reamintim că, recent, Ministerul Energiei a făcut public un proiect de act normativ în care sunt prevăzute despăgubiri acordate pentru sute de proprietari de terenuri agricole pe care urmează să fie realizat un prim tronson de 24 de kilometri al conductei prin care vor fi transportate gazele din Marea Neagră în sistemul naţional. 

În proiectul respectiv este menţionată lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina)“.

Potrivit documentului, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (1) din Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale nr.185/2016, Guvernul României aprobă lista terenurilor agricole situate în extravilan, redată în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina“.
 

Citeşte şi:

 

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

 
Investiţie de 360 de milioane de euro a Transgaz pentru realizarea conductei de preluare a gazelor din Marea Neagră
 
Cum arată conductele gazoductului BRUA de pe teritoriului României (galerie foto)
 

Proiect. Lista terenurilor agricole situate în extravilan, din judeţul Constanţa, pentru proiectul BRUA (document)

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Trifu Gigi

25 Aug, 2018 08:12

Da un proiect foarte frumos..dar localitatea Cernavodă o fi prin alte județe. Aici de ce nu se vrea , că locatarii acestui oraș să beneficieze de gaze ?

Articole asemanatoare

Foștii parlamentari Duțu, Baltă, Hașotti, Moga, Moinescu și Mihu cer în instanță repunerea în plată a pensiilor speciale

17 Apr 2021 978

Ce se construiește Fimm Perfect House SRL a primit autorizația de construire pentru imobilul de patru etaje din Inel I

08 Apr 2021 435

30 decembrie - Cântărețul și compozitorul Marius Moga împlinește 39 de ani

30 Dec 2020 734

După Moinescu, Mișa, Stroe și Moga, județul Constanța mai dă un ministru. Stelian Ion va prelua portofoliul Justiţiei

21 Dec 2020 2575

Care sunt parlamentarii de la Constanța care nu se vor mai regăsi în viitorul legislativ?

21 Dec 2020 3429

#alegerilocale2020 Felix Stroe (PSD) și-a depus candidatura pentru conducerea Consiliului Județean Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 2293

A fost inaugurată rețeaua de gaze naturale la Limanu (galerie foto)

14 Aug 2020 1618

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 28 iulie 2020

29 Jul 2020 797

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 1081

Declarație de avere – Mădălina Moga, consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța (document)

06 Jul 2020 1183

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 iunie 2020

24 Jun 2020 1007

Celebră cântareață constănțeancă, la ceas aniversar. A debutat în muzică la Festivalul de la Mamaia (video)

21 Jun 2020 1578

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 2347

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 februarie 2020

21 Feb 2020 1136

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 februarie 2020

18 Feb 2020 1147