Administratie locala

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

Senatorul PSD Nicolae Moga a venit, ieri, într-o conferinţă de presă, cu noi informaţii de la Transgaz referitoare la dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a judeţului Constanţa. Senatorul constănţean a precizat că luna viitoare vor fi finalizate conducta de transport Pecineaga - Techirghiol de 21 de kilometri şi o staţie de reglare/măsurare în cadrul proiectului Ovidiu IV- Poiana.
 
Din tronsonul de conductă Pecineaga - Techirghiol se va asigura alimentarea cu gaze a localităţilor: Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, 23 August (Moşneni şi Dulceşti). Pentru racordarea la conductă, senatorul Moga şi preşedintele CJ, Marius Ţuţuianu, au precizat că se impune ca aceste localităţi alături de Consiliul Judeţean să demareze procedura de înfiinţare a unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare.
 
Pentru creşterea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale a localităţilor menţionate mai sus, inclusiv zona metropolitană a municipiului Constanţa, precum şi înfiinţarea de noi distribuţii de gaze în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, în programul de dezvoltare al Transgaz este inclusă realizarea tronsonului de conductă Techirghiol - Ovidiu, în lungime de aproximativ 30 de km.
 
În proiectare se află proiectul privind realizarea unei conducte de la un punct din Marea Neagră până la punctul Podişor. În cadrul acestui proiect intra atât conductele din punctul Tuzla, cât şi cea din punctul Vadu spre Grădina. Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podişor, care va prelua gazele ce vor fi extrase din Marea
Neagră şi le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.

„Obiectivul major al acestei investiţii constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podişor, în lungime de 308,3 km, şi DN 1200, respectiv DN 1000, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria şi Ungaria prin interconectările existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) şi Nadlac-Szeged (cu Ungaria)”, se arată în strategia Transgaz.
 
De asemenea, această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Vodă). Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investiţia estimată se ridică la 360,36 de milioane de euro. În prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate şi cel de impact asupra mediului şi a fost obţinută autorizaţia de construire. Decizia finală de investiţie va fi luată în acest an, iar construcţia este prevăzută pentru perioada 2019-2020. Transgaz estimează că punerea în funcţiune şi intrarea în operare vor avea loc în anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului poate suferi modificări, în funcţie de evoluţia proiectelor offshore din amonte.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, şansa pentru localităţile din judeţ

Senatorul Moga a insistat asupra faptului că, pentru a se racorda la conductele de gaze, mai multe oraşe şi comune ar trebui să se unească într-o serie de asociaţii de dezvoltare intercomunitare (ADI): Gruparea Sud-Vest, ce ar include Băneasa, Peştera, Rasova, Adamclisi, Deleni, Lipniţa, Oltina şi Ion Corvin; Gruparea Nord-Vest, ce ar include Hârşova, Pantelimon, Saraiu, Ciobanu, Crucea, Topalu şi Gârliciu.
 
Precizăm că până în prezent au fost solicitate la Transgaz acorduri de acces, avize de principiu şi informaţii de către SC Distrigaz Sud pentru localitatea Poiana, comuna Ovidiu, SC Gazmind SRL pentru conducta DN 250 Pecineaga - Techirghiol, pentru oraşele Hârşova şi Murfatlar, pentru comunele Tuzla, Albeşti, pentru municipiul Medgidia şi pentru Năvodari.
 
Senatorul PSD a mai precizat că proiectul BRUA, demarat pe 22 august a.c. în Recaş, judeţul Timiş, nu va fi afectat în niciun fel de Legea offshore, act normativ criticat de opoziţie, dar care la toamnă se va întoarce în Parlament pentru aprobare.
 
Vă reamintim că, recent, Ministerul Energiei a făcut public un proiect de act normativ în care sunt prevăzute despăgubiri acordate pentru sute de proprietari de terenuri agricole pe care urmează să fie realizat un prim tronson de 24 de kilometri al conductei prin care vor fi transportate gazele din Marea Neagră în sistemul naţional. 

În proiectul respectiv este menţionată lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina)“.

Potrivit documentului, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (1) din Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale nr.185/2016, Guvernul României aprobă lista terenurilor agricole situate în extravilan, redată în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale: „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre - Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră - zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 - zona localităţii Grădina“.
 

Citeşte şi:

 

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

 
Investiţie de 360 de milioane de euro a Transgaz pentru realizarea conductei de preluare a gazelor din Marea Neagră
 
Cum arată conductele gazoductului BRUA de pe teritoriului României (galerie foto)
 

Proiect. Lista terenurilor agricole situate în extravilan, din judeţul Constanţa, pentru proiectul BRUA (document)

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Trifu Gigi

25 Aug, 2018 08:12

Da un proiect foarte frumos..dar localitatea Cernavodă o fi prin alte județe. Aici de ce nu se vrea , că locatarii acestui oraș să beneficieze de gaze ?

Articole asemanatoare

Stelian Ion (USR) „Carmen Dan trebuia de mult să plece”!

16 Jul 2019 615

Carmen Dan a demisionat!

15 Jul 2019 577

Şedinţa CEx PSD Felix Stroe îl susţine ferm pe Nicolae Moga pentru portofoliul Ministerului de Interne

15 Jul 2019 1162

Doi constănțeni în Guvernul Dăncilă Moga și Mănescu preiau MAI și MAE

14 Jul 2019 2663

Constănţean la cârma Senatului timp de patru zile. Cine este şi care e motivul

05 Jul 2019 1063

Se deschid două noi magazine Mega Image. Unul va fi situat în Mangalia

28 Jun 2019 1412

Senatorul de Constanţa Nicolae Moga, ales vicepreşedinte al Senatului

19 Jun 2019 1321

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 mai 2019

30 May 2019 568

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 mai 2019

14 May 2019 616

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vizită de lucru la Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Mar 2019 709

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 3234

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2836

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 586

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 1173

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1753