Senatorul Puiu Haşotti se gândeşte să umple vacanţele elevilor şi preşcolarilor Şcoală de vară… pe banii părinţilor

Pe final de mandat, sistemul de învăţământ a început să atragă atenţia şi a parlamentarilor noştri. Idei sunt multiple, dar cea mai recentă vizează completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 cu programe opţionale şi cu plată.
 
Un grup de 75 de parlamentari din mai toate formaţiunile reprezentate în Legislativ, printre care am identificat şi patru aleşi în Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa - deputatul Remus Cernea (independent) şi senatorii Puiu Haşotti (PNL), Christian Gigi Chiru (PNL) şi Marian Vasiliev (UNPR) -, s-au gândit cum să le umple vacanţele copiilor. Ei au ajuns la concluzia că „o lungă perioadă de timp, elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor sau a instituţiilor specializate. În aceste perioade, şcolarii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preşcolarii ai căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici pot rămâne nesupravegheaţi“, se arată în expunerea de motive a unei propuneri legislative pentru completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.
 
Şi pentru că, în perioada vacanţelor şcolare, săli de festivităţi, săli şi terenuri de sport, internate etc. rămân nefolosite, parlamentarii s-au gândit că acestea ar putea fi utilizate, contra cost. Astfel, pentru unităţile de învăţământ şi personalul din acest sistem apar noi surse de finanţare, iar elevii şi preşcolarii pot fi supravegheaţi prin includerea lor în programe opţionale… totul contra cost.
 
„Se propune completarea Legii Educaţiei Naţionale cu programe opţionale şi cu plată, în şcoli şi grădiniţe, pentru vacanţa de vară, în scopul supravegherii şi instruirii copiilor în activităţi opţionale şi recreative, ai căror părinţi doresc aceasta, fiind implicaţi în câmpul muncii şi neavând o soluţie alternativă de supraveghere a copiilor în timpul vacanţei şi fără costuri exagerate“, se menţionează în expunerea de motive ce însoţeşte propunerea legislativă.
 
Printre avantajele întrevăzute de parlamentari apar: „creşterea natalităţii prin ajutorul acordat părinţilor în perioada vacanţelor de vară“, „realizarea de venituri suplimentare pentru profesori, în special cei tineri“, precum şi „utilizarea bazei materiale existente a şcolilor şi grădiniţelor din sistemul public“.

Traseu legislativ anevoios

Deocamdată, propunerea legislativă a fost înregistrată spre dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz negativ din partea membrilor Consiliului Economic şi Social. După ce a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, proiectul a ajuns, pentru raport, în atenţia Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Ulterior, propunerea legislativă va trebui să obţină avize de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, precum şi de la Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi.
 
Termenul de adoptare pentru Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată, este 29 aprilie anul curent. Menţionăm că, în acest caz, verdictul final va aparţine Senatului, care este for decizional.
 
Aşadar, dacă parlamentarii îşi vor da acordul, pe viitor, elevii şi preşcolarii ar putea avea un nou program facultativ, care se va intitula „Şcoala de vară“, activităţile urmând să fie reglementate prin ordin al ministrului Educaţiei. Rămâne însă de văzut care vor fi costurile şi câţi dintre părinţi şi le vor permite, astfel încât să-şi ştie copii în siguranţă şi având posibilitatea de a învăţa şi a se distra în mod organizat.
 
Se pare că, pentru ai noştri parlamentari, este mai simplu să le mai scoată părinţilor bani din buzunare decât să gândească legi care ar putea stimula investiţiile, dezvoltarea economiei şi astfel să le sporească veniturile, ce le-ar permite trimiterea copiilor în tabere şcolare sau, de ce nu, angajarea unor bone care să se ocupe de micuţi şi să suplinească absenţa lor de acasă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magistrații și-au declinat competența într-unul dintre dosarele deschise de fostul senator liberal, Puiu Hașotti

15 Feb 2024 891

Fostul parlamentar PNL, Puiu Hașotti a deschis un nou proces împotriva Senatului României

18 Jul 2023 4972

Magistrații i-au redat pensia specială fostului senator PNL, Puiu Hașotti!

21 Mar 2023 1282

9 martie, data comemorării celor care s-au opus regimului comunist, îndurând chinuri inimaginabile

09 Mar 2023 1530

Magistrații de la Tribunalul Constanța îi redau pensia specială fostului senator PNL, Puiu Hașotti! Decizia nu este definitivă

11 Nov 2022 3302

Hașotti află luna viitoare dacă primește sau nu pensia specială

24 Oct 2022 1163

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului român. 9 martie - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

09 Mar 2022 2356

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti - „Clasa politică a României s-a depreciat. Dezbaterea politică din parlament este o rușine“

19 Feb 2022 2771

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti. „Eu cred că au fost trei etape în PNL”

18 Feb 2022 1988

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti cel mai cunoscut politician liberal al Constanței

17 Feb 2022 3172

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Marele avocat Istrate Micescu, naşul de botez al istoricului Adrian V. Rădulescu. Aducere-aminte împreună cu senatorul Puiu Haşotti

12 Oct 2018 3623

Fostul senator Puiu Hașotti a demisionat din PNL

06 Sep 2017 2721

„Şoseaua lui Mazăre. Şi cum ea trebuie să moară!” Ce părere au constănţenii despre reînvierea proiectului şoselei de coastă

18 Jan 2017 3983

Septimiu Bourceanu este preşedintele interimar al organizaţiei PNL din Medgidia

25 Nov 2016 3998

justitiecurata.ro Veteranul Hașotti a dispărut de pe listele PNL Constanța. Iulian Iancu, „omul Gazprom”, deschide lista PSD la Senat

02 Nov 2016 3064