Politic

Senatorul social-democrat Ștefan Mihu solicită guvernului măsuri concrete pentru susținerea IMM-urilor în această perioadă de criză


Senatorul social-democrat Ștefan Mihu a trimis o interpelare adresată premierului României dar și miniștrilor Economiei, Fondurilor Europene si Afacerilor Externe.
Acesta solicită reprezentanților executivului măsuri urgente privind susținerea sectorului IMM-urilor, pilon de bază al economiei românești.

“Ne apropiem cu pași repezi de scadența primei luni de stare de urgență, inițiativele și demersurile efective, în plan economic, sunt încă extrem de anemice și neconvingătoare”, afirmă senatorul.
Mihu dă exemplul unor state din UE, unde se depun eforturi susținute pentru diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus în plan economic, inclusiv prin măsuri energice de sprijinire a populației active, de impulsionare și sprijinire a mediului de afaceri, și spune că la noi, preocuparea guvernanților pare a se „derula” într-o cu totul altă direcție și anume pe tăierea veniturilor populației, fie ei bugetari sau privați, omițându-se, voit sau nu, ponderea esențială a consumului și cererii interne în relansarea  economiei naționale!
“Să nu uităm, apoi, de inițiativele recente ale Comisiei Europene privind relaxarea schemelor de ajutoare de stat pe economie, la nivelul statelor membre, pe perioada pandemiei de COVID 19. A suprins total neplăcut, în acest context, nivelul extrem de modest, pentru a nu spune derizoriu, cerut și primit de țara noastră – doar 3.3 miliarde euro - pentru a susține sectorul IMM-urilor, pe plan financiar, inclusiv în materie de investiții și garanții publice pentru împrumuturi, toate acestea în comparație cu solicitări în domeniu, de zeci de ori mai mari, făcute și aprobate de Comisia Europeană pentru state membre ale UE, precum Polonia sau Portugalia, având o structură economică similară sau apropiată, când vine vorba de întreprinderile mici și mijlocii!
Oare nu mai avem nevoie de aceste IMM-uri, care constituie pilonul central al întregii economii naționale? Sau poate ne lipsesc ideile constructive si viziunea coerentă, atât de necesare, privind dezvoltarea economiei țării?”, contextualizează parlamentarul constănțean.
Senatorul îi solicită primului-ministru și miniștrilor cabinetului, să explice în Parlament, considerentele avute în vedere pentru prezentarea atat de tardivă a cererii țării noastre privind nivelul schemelor de ajutoare de stat, precum si pragul extrem de scăzut al acestora, dar și strategia preconizată și măsurile concrete avute în vedere privind relansarea rapidă a acestui sector vital al economiei naționale, reprezentat de întreprinderile mici si mijlocii.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei parlamentari de Constanța fac parte din Comisia de anchetă privind achizițiile pe perioada stării de urgență

04 Jul 2020 1986

Vicepreședintele Comisiei de buget finanțe, senatorul PSD Ștefan Mihu, despre modificările aduse legii de funcționare a Curții de Conturi

13 Jun 2020 1646

Incertitudini în procesul de învățământ. Un senator de Constanța îi cere ministrului Educației strategia privind formele de învățământ online

26 May 2020 1791

Comandant peste cinci porturi

22 May 2020 3020

Ștefan Mihu(PSD) taxează lipsa de coerență din recomandările făcute populației, în contextul stării de alertă

19 May 2020 1595

Senatorul PSD Ștefan Mihu l-a interpelat pe ministrul Afacerilor Externe în legătură cu poziționarea țării noastre în plan internațional post-pandemie

12 May 2020 1831

Senatorul PSD, Ștefan Mihu, cere miniștrilor Muncii și Economiei să prezinte strategia de reinserție urgentă a românilor afectați de criza coronavirsului

05 May 2020 1651

Senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Sănătății “M-aș fi așteptat ca persoanelor în vârstă să le fie distribuite în mod prioritar măști și mănuși de protecție”

22 Apr 2020 2623

Senatorul Mihu solicită oficialilor guvernamentali ridicarea unor restricții în cazul persoanelor vârstnice

15 Apr 2020 2001

Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu solicită suplimentarea măsurilor pentru combaterea coronavirusului

06 Apr 2020 2042

Doliu în sportul constănțean A murit fostul fotbalist al FC Farul Florea Bălosu

14 Mar 2020 4006

Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, în audienţă la parlamentarii PSD

22 Feb 2020 1239

Senatorul Mihu îl interpelează pe ministrul Sănătăţii pe tema lipsei din farmacii a banalelor măşti antigripale

05 Feb 2020 626

Senatorul constănţean Ștefan Mihu şi-a prezentat raportul de activitate în calitate de parlamentar

18 Jan 2020 977

Componența noului Consiliu de Administrație a CNAIR

27 Nov 2019 992