Politic

Senatorul Vergil Chiţac îi sfătuieşte pe constănţeni să nu renunţe la Pilonul 2 de pensii în favoarea Pilonului 1

Suntem bombardaţi zilnic cu ştiri, analize, opinii pro şi contra, pe subiecte irelevante pentru mulţi dintre noi, care, cu siguranţă, au ca obiectiv manipularea. Printre ele, s-a strecurat şi o problemă realmente serioasă care mi-a atras atenţia, anume ce se va întâmpla cu Pilonul 2 de pensii.
 
„Sistemul de pensii, aşa cum a fost gândit în 2008 împreună cu Banca Mondială, este unul multi-pilon, stabil, care asigură surse diversificate de venituri la pensie. Capitalizarea Pilonului 2 a crescut de la 7,7 miliarde de euro la puţin peste 9 miliarde. Se vehiculează ideea care începe să prindă contur că statul va desfiinţa acest pilon. Să vedem de ce! Bugetul asigurărilor sociale a devenit din ce în ce mai insuficient prin micşorarea succesivă a sumelor transferate către Pilonul 1 (fondul de pensii de stat obligatorii) în favoarea Pilonului 2 (fondul de pensii private obligatorii), coroborat cu creşterea valorii pensiilor. Faţă de anul trecut mai sunt necesare 7 miliarde de lei. Analiza Guvernului e simplă. Fie luăm banii din bugetul de investiţii care şi aşa au atins un minim istoric anul trecut, fie nu mai dăm bani din contribuţiile sociale către fondul de pensii private. În acest moment, balanţa se înclină spre a doua variantă.
 
Discuţia publică pe această temă este diversă şi, de multe ori, contradictorie. Chiar nu înţeleg cum poate spune ministrul de Finanţe că banii care vin la Pilonul 1 pot fi investiţi, când din ei se plătesc pensiile curente şi, aşa cum spuneam, tot nu sunt suficienţi. În egală măsură, nu cred că Pilonul 2 va fi naţionalizat, aşa cum spune prietenul meu Florin Cîţu. E imposibil să confişti bani privaţi, chiar dacă te numeşti Statul Român.
 
Ce cred eu că se va întâmpla? Începând cu 1 iulie, Ministerul de Finanţe va anunţa că nu mai transfera bani la Pilonul 2 şi contribuţia va fi opţională. Cei care vor dori ca în continuare să contribuie la fondul privat de pensii vor trebui să facă o cerere care se va soluţiona anul viitor. Concomitent, vom asista la o propagandă pentru trecerea la fondul de stat cu tot cu sumele economisite până acum. Riscul evident este acela ca problema deficitului să revină în anul următor, dacă mulţi români nu marşează în direcţia guvernului“, susţine senatorul independent Vergil Chiţac, într-o postare pe pagina sa de socializare.
 
Parlamentarul îi sfătuieşte pe constănţeni să nu renunţe la Pilonul 2 în favoarea Pilonului 1 pentru că acesta din urmă are cel puţin următoarele dezavantaje: „Indexarea pensiilor nu se face ţinând cont de creşterea salariilor celor activi, motiv pentru care oamenii care au profesat pe aceleaşi funcţii, dar, aparţinând unor generaţii diferite, au pensii diferite, ceea ce este total anormal; în cazul decesului, suma reprezentând contribuţia cetăţenilor de-a lungul timpului la Pilonul 1 nu poate fi moştenită pentru că nu s-a acumulat, în timp ce la Pilonul 2 acest lucru este posibil“.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Finanțelor Publice nu crede că OUG 114 afectează Pilonul II de pensii. Ce a declarat Eugen Teodorovici

25 Feb 2019 399

Ministrul Finanțelor Publice anunță reducerea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%

18 Dec 2018 292

Ultimă oră! Guvernul PSD-ALDE anunță suspendarea contribuțiilor la Pilonul II

20 May 2018 5590

Guvernul pregăteşte introducerea unei cereri pentru păstrarea calităţii de contributor PNL demarează o campanie de informare şi strângere de semnături pentru susţinerea Pilonului II de pensii

18 May 2018 1052

Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor face precizări

11 May 2018 1022

Lia Olguța Vasilescu, explicații despre pilonul doi de pensii - ”Nu se desființează”

28 Feb 2018 551

Guvernul reduce contribuţiile la Pilonul II de la 5,2% la 3,7%

26 Oct 2017 1136

Ionuț Mișa, despre taxa de solidaritate de 2,5%. Ce a declarat ministrul

19 Oct 2017 862

Premierul Mihai Tudose susține că pilonul II de pensie nu va fi desființat dar va fi opțional

07 Sep 2017 698

Strat de zăpadă de până la zece centimetri pe Transfăgărășan

05 Oct 2016 1614

Ce sume de bani au românii în conturile de pensie privată obligatorie

28 Jul 2014 915

Constanţa, printre campionii pensiilor facultative

21 Jun 2011 807

Consiliul Concurentei a amendat 14 administratori de pensii private

18 Aug 2010 1070

1,8 miliarde de lei vor fi virati in conturile administratorilor de pensii private

30 Dec 2009 1086