Politic

Siegfried Mureşan a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din bugetul UE pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL) a depus două amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 prin care solicită alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectaţi de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România, transmite PNL Constanţa.
 
Astfel, primul amendament al lui Siegfried Mureşan prevede alocarea a 100 de milioane de euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană.
 
În cel de-al doilea amendament, deputatul european solicită creşterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocărilor pentru Fondul privind măsuri de urgenţă legate de sănătatea animalelor şi a plantelor din cadrul Programului pentru Produse şi Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană.
 
„Numărul focarelor de pestă porcină africană din România creşte de la o zi la alta. Avem deja 10 judeţe din România în care s-au identificat focare şi alte 7 judeţe cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, iar această sumă continuă să crească. De aceea, am cerut astăzi, prin două amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru măsuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectaţi de pesta porcină, inclusiv fermierii din România”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan după depunerea amendamentelor.
 
„Dar condiţia principală pentru ca aceşti bani să fie alocaţi şi să ajungă la fermierii români afectaţi este ca Guvernul României şi autorităţile române să stopeze răspândirea pestei porcine africane, lucru pe care autorităţile române nu l-au făcut la timp. Mai mult, autorităţile române nu au luat nici măcar măsurile recomandate de Comisia Europeană pentru prevenirea apariţiei pestei porcine. Dovada acestui fapt este raportul de audit al Comisiei publicat în septembrie 2017.
 
De aceea, cer Guvernului şi autorităţilor române abilitate să aplice de urgenţă măsurile necesare pentru stoparea răspândirii focarelor tocmai pentru ca fermierii români să poată beneficia anul viitor de fondurile europene pe care le-am solicitat. Guvernul nu trebuie să fie un obstacol în accesarea acestor fonduri de către fermieri“, a adăugat deputatul european.
 
Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmează a fi adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie a.c.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Zeci de focare au fost stinse

03 Apr 2019 587

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 912

Zeci de focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Câți proprietari din Constanța au fost despăgubiți

28 Feb 2019 1193

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 704

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 453

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 315

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 498

Două noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Buzău. Ce măsuri vor lua autoritățile

03 Feb 2019 388

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

02 Feb 2019 514

Virusul peste porcine africane pare de neoprit. A fost confirmat în județele Timiș și Arad

28 Jan 2019 953

Virusul pestei porcine africane, depistat la un porc mistret, găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

24 Jan 2019 353

Un nou focar de pestă porcină confirmat într-o localitate din județul Buzău

20 Jan 2019 400

Pesta porcină a ajuns și în județul Bistrița-Năsăud. Unde s-au înregistrat cele două cazuri

18 Jan 2019 420

Focar de pestă porcină confirmat într-un fond de vânătoare din apropierea comunei Ion Corvin, județul Constanța

18 Jan 2019 408

Evoluţia pestei porcine africane în Dobrogea. Ce despăgubiri au primit gospodarii din Constanţa şi Tulcea

11 Jan 2019 699