Situl arheologic al oraşului antic Callatis, în pericol. USR Constanța a sesizat Ministerul Culturii

  • Au trecut 7 luni de când Ministerul Culturii a fost sesizat cu privire la situația în care se află situl arheologic al oraşului antic Callatis, monument din patrimoniul cultural national
  • Proiectul „Callatis – istorie la malul Mării Negre“ prevede restaurarea unor monumente de importanţă naţională şi universală, aflate în patrimoniul UNESCO
  • Studiul de fezabilitate a fost avizat de Ministerul Culturii, dar din păcate nu şi proiectul tehnic pentru care specialiştii au formulat observaţii şi s-a solicitat revizuirea documentaţiei

Reprezentanții USR Constanța susțin că de 7 luni așteaptă un răspuns din partea Ministrului Culturii cu privire la situația în care se află situl arheologic al oraşului antic Callatis, monument din patrimoniul cultural naţional.
“Îi atrăgeam atenția fostului ministru al Culturii, Valer Daniel Breaz, printr-o interpelare din octombrie 2019, cum, în contextul proiectului european “Callatis – istorie la malul Mării Negre“, în valoare de 3 milioane de euro, au fost constatate abateri ce trebuie verificate. Între timp, fotoliul de ministru al Culturii a fost preluat de Bogdan Gheorghiu care a continuat să ignore solicitarea mea”, susține senatoarea Ramona Dinu.
În sesizarea transmisă Ministerului Culturii, reprezentanții USR Constanța, au subliniat următoarele:
  • studiul de fezabilitate a fost avizat de Ministerul Culturii, dar din păcate nu şi proiectul tehnic pentru care specialiştii au formulat observaţii şi s-a solicitat revizuirea documentaţiei;
  • în pofida acestei situaţii, s-au demarat lucrări în regim de urgenţă.
Parlamentarul USR de Constabnța i-a cerut încă odată Ministrului Culturii să intervină prin puterile conferite de lege pentru efectuarea unei evaluări amănunțite asupra situației în care se află în prezent Cetatea Callatis și să ne comunice public măsurile care s-au întreprins până la acest moment pentru a corecta derapajele din implementarea proiectului, dar și măsuri concrete pentru salvarea acestui obiectiv cu importanță istorică și culturală deosebită.

Vă reamintim, încă de pe vremea mandatului de edil a lui Claudiu Tusac, Primăria Mangalia a încredinţat un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Cetăţii Callatis, monument din patrimoniul UNESCO. Zidurile Cetăţii au început să se surpe.
Proiectul „Callatis – istorie la malul Mării Negre“ prevede restaurarea unor monumente de importanţă naţională şi universală, aflate în patrimoniul UNESCO.
Este vorba de zidul de nord-vest al Cetăţii Callatis, Basilica Siriană şi mormintele de tip Hypogeu din necropola callatiană.
Finanţarea proiectului se face prin Programul Operaţional Regional, bugetul total ridicându-se la 13 milioane de lei. Finanţarea este asigurată din fonduri structurale – 91%, bugetul de stat – 7% şi bugetul local – 2%.
Aplicaţia de finanţare a fost depusă în 2010, dar iniţiativa proiectului datează din mandatul primarului Zamfir Iorguş.
În 2008 au fost emise primele certificate de urbanism. Tot atunci a fost avizat de Ministerul Culturii studiul de fezabilitate, urmând ca ulterior să fie supus aprobării şi proiectul tehnic.


Citește și :

Senatorul USR, Ramona Dinu, interpelare pe tema situației Cetății Callatis din Mangalia



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Callatis

25 Nov 2023 1658

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Mangalia, adăpost pentru ruinele vechiului oraș-port Callatis (galerie foto+video)

26 Oct 2021 5201

Senatorul USR, Ramona Dinu, interpelare pe tema situației Cetății Callatis din Mangalia

24 Oct 2019 1937

Dobrogea în izvoare geografice şi cartografice - Antichitate (II) „Pontul are adăposturi şi culcuşuri bine hărăzite de natură“

22 Aug 2019 2331

Callatis şi callatienii în izvoarele istorice scrise (V) - galerie foto

28 Feb 2018 3526

Callatis şi callatienii în izvoarele istorice scrise (II)

07 Feb 2018 4979

Cartierul romano-bizantin din sud-estul Cetăţii Callatis (galerie foto)

20 Dec 2017 4131

Mormântul hipogeu din Mangalia a fost pictat cu Psalmii lui David

13 Dec 2017 6154

Portul antic al Cetății Callatis (galerie foto)

06 Dec 2017 10852

Zidurile Cetăţii Callatis au rezistat unui asediu care a durat mai mult de trei ani (galerie foto)

20 Sep 2017 7330

O friză deosebită, cu reprezentarea a patru divinităţi, a fost descoperită la Mangalia (galerie foto)

06 Sep 2017 4429

Revista presei locale

30 Oct 2015 2917