Sondaje de opinie

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Sunteţi de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor?


La finele lunii ianuarie, Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limita de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale a fost adoptată prin vot final în şedinţa Camerei Deputaţilor. Documentul legislativ face referire inclusiv la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Legea a stârnit valuri de proteste, în toată ţara, din partea magistraţilor, dar şi din partea grefierilor şi a personalului auxiliar al instanţelor.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională, pentru controlul de constituţionalitate asupra legii respective. La rândul său, şi Avocatul Poporului a iniţiat un astfel de demers. În aceste condiţii, Curtea Constituţională va analiza eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale Legii privind abrogarea pensiilor speciale la data de 18 martie.


„Pensiile magistraţilor nu sunt «pensii speciale» şi nu sunt nici «pensii nesimţite»“, explica judecătoarea Corina Alina Corbu, preşedintele Curţii Supreme, în scrisoarea deschisă pe marginea subiectului. „Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi“, arăta magistratul. Totodată, preşedintele Înaltei Curţi a explicat că există excese în ce priveşte pensiile de serviciu, însă acestea sunt cazuri izolate, date de situaţii atipice ale legislaţiei, care însă nu au fost corectate nu din vina sistemului juridic ori a magistraţilor.


„Ca judecători, suntem educaţi să ne inhibăm partea emoţională, în special comunicarea publică. Însă nu trăim închişi în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, facem parte din societate şi cunoaştem că opinia majoritară a cetăţenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o ţară democratică faptul că societatea greşeşte sau că opinia poporului român poate fi ignorată“, a subliniat preşedintele Curţii Supreme.


Volumul total de activitate al instanţelor judecătoreşti, în 2018, era de 2.946.106 dosare. Încărcătura medie de dosare per judecător în 2018 – 1.129 de cauze/judecător în cazul judecătoriilor, 655 în cazul tribunalelor şi 586 pentru curţile de apel. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2018, a fost o încărcătură per judecător de 1.152 de cauze.


În întreg contextul enunţat anterior, ZIUA de Constanţa lansează sondajul de opinie cu întrebarea:
De asemenea, aşteptăm şi comentariile dumneavoastră legate de tema în discuţie, exprimate cu respectarea subiectului propus, fără atacuri la persoană ori limbaj licenţios.


Citeşte şi:

Corina-Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi, scrisoare deschisă privind eliminarea pensiilor speciale
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa 86% dintre respondenţi vor eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor

17 Feb 2020 218

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Sunteţi de acord cu noile variante de repartizare a copiilor în clasele pregătitoare?

17 Feb 2020 583

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 54% dintre participanţii la sondaj cred că UE va fi afectată de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar

10 Feb 2020 321

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 87% dintre respondenți vor ca pasarela din Mamaia să fie reabilitată!

03 Feb 2020 972

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Marea Britanie a ieşit din UE. A fost primul pas. Credeţi că este un început al apusului Uniunii Europene?

03 Feb 2020 1792

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Majoritatea participanţilor la sondaj cred că anul şcolar 2020-2021 ar trebui să înceapă la 14 septembrie

27 Jan 2020 2971

Sondaj de opinie Pasarela din Mamaia, simbolul litoralului interbelic, trebuie demolată sau reabilitată?

27 Jan 2020 2451

Avem numele măsurate în cercetarea sociologică a PNL Constanţa. Pe cine iau în calcul liberalii ca adversari în lupta pentru primărie

21 Jan 2020 3614

Sondaj de opinie Doar o treime dintre respondenți consideră că divergențele americano-iraniene ar duce la un conflict armat

20 Jan 2020 1749

PNL va lansa un sondaj de opinie pentru testarea a patru potenţiali candidaţi la Primăria Capitalei

19 Jan 2020 631

Sondaj de opinie Simona Halep vrea să urce pe podium la Jocurile Olimpice din 2020. Își va îndeplini acest obiectiv? Iată ce cred fanii

06 Jan 2020 912

Sondaj de opinie Puteri sporite pentru poliţişti! Peste 60% dintre participanţii la sondaj sunt mulţumiţi de aceste schimbări

06 Jan 2020 2263

Bogdan Huțucă (PNL) „Candidatul pentru Primăria Constanța va fi desemnat pe baza unui sondaj!”

02 Jan 2020 2088

Sondaj de opinie Credeţi că Simona Halep va cuceri o medalie la Jocurile Olimpice din 2020?

30 Dec 2019 1887

Admis la Harvard University Cititorii ZIUA de Constanţa au decis - elevul olimpic Edis Memiş, desemnat personalitatea anului la Constanţa!

30 Dec 2019 8560