Sondaj pe ZIUA de ConstanţaO mie de cititori îl vor cetăţean de onoare postmortem pe Alexandru Pesamosca

Cap_5_sondaj_Alexandru_Pesamosca.jpgÎn urma morţii fulgerătoare, în data de 1 septembrie, a reputatului medic pediatru constănţean Alexandru Pesamosca, am publicat un sondaj de opinie prin care întrebam cititorii dacă ar fi corect ca medicul constănţean să fie declarat postmortem cetăţean de onoare al municipiului, iar numele său să fie dat unei străzi noi a Constanţe.

La două săptămâni de la publicare, 1.007 cititori au răspuns sondajului postat pe site-ul nostru.

Un procent de 93% s-au declarat de acord cu această propunere, iar restul de doar 7% nu văd această iniţiativă ca fiind potrivită. Motivaţii pentru ca autorităţile locale să facă astfel de demersuri ar fi numeroase, dat fiind faptul că medicul s-a născut la malul mării şi, peste tot în lume unde şi-a demonstrat capacităţile şi performanţa profesională, a dus numele oraşului de la malul mării mai departe, peste mări şi ţări. Imediat după ce a terminat cursurile unuia dintre cele mai bune licee din oraş, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", a plecat din Constanţa pentru a urma cursurile Facultăţii de Medicină, lăsând în urmă casa părintească, o casă simplă pe care, în ciuda carierei de succes pe care a avut-o, nu şi-a transformat-o într-o mare moşie. Medicul cu origini italiene venea în fiecare vară în casa părinţilor săi, unde se relaxa vreme de câteva săptămâni ajutându-şi permanent vecinii şi pe toţi cei care îi solicitau ajutorul, fără ca vreodată să le ceară sau să le primească banii pe care îi ofereau în semn de mulţumire. Acum, în casa părintească din Constanţa, pe strada Libertăţii nr. 22, o stradă liniştită cu case simple, nu mai locuieşte decât sora profesorului, Nicoleta. Femeia a fost profesoară de română, şi-a desfăşurat activitatea la Braşov, iar în prezent este imobilizată la pat.

Până la moarte în ajutorul copiilor

Vecinii lui Alexandru Pesamosca au avut numai cuvinte de laudă la adresa medicului, care ani la rând le-a fost alături. În ziua imediat următoare morţii sale, vecinii de pe strada Libertăţii ne-au spus că ultima dată când medicul a venit la Constanţa a fost la începutul verii şi a stat împreună cu sora sa trei săptămâni.

sondaj.jpg

Iubirea sa pentru copii şi tot harul pe care a arătat că îl are dedicându-şi toată viaţa ajutorării celor mici şi neputincioşi se pare că nu au fost suficiente. La rândul său tată a patru copii, reputatul medic şi-a pierdut doi fii, la scurt interval, ambii la maturitate, Gino şi Sandi fiind răpuşi de cancer. După ce nu a mai putut să profeseze, medicul le dădea celor care-i păşeau pe urme cele mai bune sfaturi şi îi învăţa toate secretele meseriei. A ales să stea într-o cămăruţă din spital chiar dacă cele două fete ale chirurgului pediatru locuiesc în Bucureşti. Alexandru Pesamosca s-a născut la malul mării pe 14 martie 1930. A fost şef de promoţie la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, o minte sclipitoare, după cum l-au descris vecinii. După facultate s-a mutat la Bucureşti. De câţiva ani suferea de insuficienţă cardiacă şi renală. A fost preşedinte al Asociaţiei „Aşezământul social sfinţii Martiri Brâncoveni" şi ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae - Brâncoveanu, aflată în curtea Spitalului Marie Curie, motiv pentru care Patriarhul României şi-a şi dat acordul ca Alexandru Pesamosca să fie îngropat în curtea spitalului.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Spitalul de Pediatrie Dr. Alexandru Pesamosca și Alternativa Techirghiol, avizate la nivel instituțional"

22 Dec 2023 972

Aviz favorabil pentru proiectul de construire și dotare a Spitalului de Pediatrie Dr. Alexandru Pesamosca din municipiul Constanța

21 Dec 2023 926

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța a anunțat că Ministerul Dezvoltării a dat aviz favorabil proiectului de construire a spitalului de pediatrie

07 Nov 2023 804

„Îngerul copiilor” s-a născut la Constanța. 93 de ani de la venirea pe lume a lui Alexandru Pesamosca

14 Mar 2023 2680

#citeșteDobrogea Alexandru Pesamosca (1930 - 2011), chirurgul pediatru constănțean supranumit „îngerul copiilor“

14 Mar 2022 2592

In memoriam Alexandru Pesamosca, „îngerul copiilor“, chirurgul pediatru care a condus peste 45 000 de operații

01 Sep 2021 3927

Nouă ani de la moartea lui „Tata Pesi”. Prestigiosul medic pediatru Alexandru Pesamosca s-a stins la 1 septembrie 2011

01 Sep 2020 2107

Spre informarea Consiliului Local Constanța Nouă decenii de la nașterea celui mai mare chirurg pediatru constănțean din toate timpurile - Alexandru Pesamosca

14 Mar 2020 4455

Un omagiu, doar prin vorbe Strada Alexandru Pesamosca din Constanţa există doar pe Google Maps. În realitate, vechea denumire a rămas pe plăcuţe (galerie foto)

11 Feb 2020 4039

Proiect în Consiliul General al Capitalei. O piaţetă din Bucureşti va purta numele unui ilustru medic pediatru născut în Constanţa

10 Feb 2020 2500

#citeşteDobrogea In Memoriam Alexandru Pesamosca, la 89 de ani de la naştere. Şi-a dorit să vadă lumea, ca ofiţer pe vas, dar a trăit într-o cămăruţă de spital (audio)

14 Mar 2019 5824

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 4540

#citeșteDobrogea 88 de ani de la nașterea celui supranumit „îngerul copiilor“ - Alexandru Pesamosca

14 Mar 2018 4449

In memoriam. 5 ani de când a murit doctorul Pesamosca. Supranumit îngerul copiilor. O stradă din Constanța îi poartă numele

01 Sep 2016 4183

Se schimbă numele unei străzi din Constanța

22 Jul 2016 7361