Politic

Stelian Ion - „Ordonanţa pe justiţie face ca DNA Constanţa să fie spulberată. Este inimaginabil!“ Instituţia are în lucru 230 de dosare!

Veştile sunt extrem de proaste după analizele făcute de analişti şi magistraţi cu privire la ordonanţa de urgenţă dată la începutul săptămânii de Guvernul Dăncilă. OUG-ul pe legile justiţiei prevede şi creşterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul-şef al direcţiei trebuie să aibă minimum 15 ani experienţă.
 
Deputatul USR de Constanţa Stelian Ion spune că s-a văzut clar care a fost miza ordonanţei Toader, nicidecum punerea în acord a legilor justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, ci decapitarea, decimarea, distrugerea unor departamente importante din cadrul DNA sau distrugerea DIICOT.
 
„Sunt foarte mulţi procurori care nu îndeplinesc noile condiţii de vechime fin ordonanţa lui Tudorel Toader, ceea ce înseamnă că imediat vor trebui să plece. Mesajul foarte important este acela că procurorii nu ar trebui să se lase intimidaţi, ar trebui ca imediat după emiterea unui ordin administrativ de retrogradare să atace în instanţă acel act administrativ şi să-l conteste la Curtea Constituţională. Nu cred că o va face Avocatul Poporului, ştim care este agenda lui Victor Ciorbea, aşadar, procurorii sunt singurii care ar putea contesta această OUG.
 
Ca să vă faceţi o idee în legătură cu dezastrul pe care îl va produce această ordonanţă, spre exemplu DNA Constanţa, care este formată dintr-un corp de aproximativ 8 procurori, face ca această instituţie să fie practic spulberată. În condiţiile în care în ultimul timp au avut rezultate foarte bune, sunt procurori tineri aici, bine pregătiţi, din 8 procurori de la DNA Constanţa mai rămân 2. Este mai mult decât o decimare, este o distrugere. Asta face Tudorel Toader în prezent, nu ştiu dacă este mai gravă o amnistie sau mai grav este ceea ce s-a întâmplat astăzi, şi anume distrugerea unor organisme care funcţionau foarte bine. Este inimaginabil!”, a precizat Stelian Ion.
 
Urmează ca ordonanţa de urgenţă să fie depusă în Parlament şi se va da o lege de aprobare a ei. Acolo, parlamentarii vor putea depune amendamente pentru amendarea acesteia, lucru pe care promite să-l facă şi deputatul jurist USR Stelian Ion.

Vă reamintim că Executiv a adoptat, la propunerea Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o ordonanţă de urgenţă prin intermediul căreia pentru procurori s-au inventat condiţii de vechime. Teoretic, nicio persoană nu poate fi înlăturată dintr-o funcţie pentru că nu corespunde unor cerinţe inventate după ce a ocupat acea funcţie. Cu alte cuvinte, normele legale se aplică doar pentru viitor. Procurorii ştiu deci că pot invoca neconstituţionalitatea acestei „urgenţe”, dacă li se va cere să plece.
 
Menţionăm că DNA Constanţa are în lucru în prezent aproximativ 230 de dosare, iar dacă OUG s-ar aplica otova, acest lucru ar presupune ca toate aceste speţe să rămână în grija unui singur procuror. Totodată, facem precizarea că procurorii DNA Constanţa nu au fost delegaţi, ci numiţi în funcţie.

Citeşte şi:

Câteva idei despre noua ordonanţă de urgenţă pe justiţie, adoptată de Guvern Stelian Ion (USR) - „Dragnea are nevoie de procurori cuminţi în DNA“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revocarea din funcţia de procuror a lui Lucian Onea, decisă de CSM

15 Jan 2019 187

​Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea depusă de Adina Florea privind încuviinţarea arestării preventive a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu

14 Jan 2019 249

Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis despre numirea Adinei Florea la şefia DNA

14 Jan 2019 303

Dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină s-ar putea întoarce la DNA

14 Jan 2019 537

Control la Serviciul Teritorial DNA de la Oradea după apariția unor înregistrări

11 Jan 2019 221

Tribunalul Bucureşti a dispus începerea judecării pe fond în dosarul Tel Drum

11 Jan 2019 253

Procurorul șef al DNA soliciă CSM avizul pentru revocarea din funcție a procurorului Lucian Gabriel Onea

10 Jan 2019 313

Disjungere din dosarul în care Radu Mazăre a fost achitat Mâine se decide libertatea lui Elan Schwartzenberg

10 Jan 2019 614

Scrisoare trimisă de Klaus Iohannis lui Tudorel Toader, privind numirea Adinei Florea la DNA

09 Jan 2019 410

Dosarul Retrocedărilor din Constanța, la final de judecată Urmează pronunțarea într-una dintre cele mai mari anchete DNA

08 Jan 2019 484

Fostul procuror şef DNA, Laura Codruţa Kovesi a depus o plângere la CEDO. Ce reclamă fostul șef al DNA

08 Jan 2019 391

Mandatul de conducere al procurorului șef al DNA, Anca Jurma, la final. Procurorul general al României, prezent la sediul DNA

08 Jan 2019 215

Călin Nistor este noul procuror şef interimar al DNA

08 Jan 2019 465

Anca Jurma - "Am acceptat cu greu această funcție interimară, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă"

08 Jan 2019 270

Decizie de ultim moment în dosarul în care Radu Mazăre a fost arestat preventiv în lipsă

08 Jan 2019 1151