Politic

Stelian Ion - „Ordonanţa pe justiţie face ca DNA Constanţa să fie spulberată. Este inimaginabil!“ Instituţia are în lucru 230 de dosare!

Veştile sunt extrem de proaste după analizele făcute de analişti şi magistraţi cu privire la ordonanţa de urgenţă dată la începutul săptămânii de Guvernul Dăncilă. OUG-ul pe legile justiţiei prevede şi creşterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul-şef al direcţiei trebuie să aibă minimum 15 ani experienţă.
 
Deputatul USR de Constanţa Stelian Ion spune că s-a văzut clar care a fost miza ordonanţei Toader, nicidecum punerea în acord a legilor justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia, ci decapitarea, decimarea, distrugerea unor departamente importante din cadrul DNA sau distrugerea DIICOT.
 
„Sunt foarte mulţi procurori care nu îndeplinesc noile condiţii de vechime fin ordonanţa lui Tudorel Toader, ceea ce înseamnă că imediat vor trebui să plece. Mesajul foarte important este acela că procurorii nu ar trebui să se lase intimidaţi, ar trebui ca imediat după emiterea unui ordin administrativ de retrogradare să atace în instanţă acel act administrativ şi să-l conteste la Curtea Constituţională. Nu cred că o va face Avocatul Poporului, ştim care este agenda lui Victor Ciorbea, aşadar, procurorii sunt singurii care ar putea contesta această OUG.
 
Ca să vă faceţi o idee în legătură cu dezastrul pe care îl va produce această ordonanţă, spre exemplu DNA Constanţa, care este formată dintr-un corp de aproximativ 8 procurori, face ca această instituţie să fie practic spulberată. În condiţiile în care în ultimul timp au avut rezultate foarte bune, sunt procurori tineri aici, bine pregătiţi, din 8 procurori de la DNA Constanţa mai rămân 2. Este mai mult decât o decimare, este o distrugere. Asta face Tudorel Toader în prezent, nu ştiu dacă este mai gravă o amnistie sau mai grav este ceea ce s-a întâmplat astăzi, şi anume distrugerea unor organisme care funcţionau foarte bine. Este inimaginabil!”, a precizat Stelian Ion.
 
Urmează ca ordonanţa de urgenţă să fie depusă în Parlament şi se va da o lege de aprobare a ei. Acolo, parlamentarii vor putea depune amendamente pentru amendarea acesteia, lucru pe care promite să-l facă şi deputatul jurist USR Stelian Ion.

Vă reamintim că Executiv a adoptat, la propunerea Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o ordonanţă de urgenţă prin intermediul căreia pentru procurori s-au inventat condiţii de vechime. Teoretic, nicio persoană nu poate fi înlăturată dintr-o funcţie pentru că nu corespunde unor cerinţe inventate după ce a ocupat acea funcţie. Cu alte cuvinte, normele legale se aplică doar pentru viitor. Procurorii ştiu deci că pot invoca neconstituţionalitatea acestei „urgenţe”, dacă li se va cere să plece.
 
Menţionăm că DNA Constanţa are în lucru în prezent aproximativ 230 de dosare, iar dacă OUG s-ar aplica otova, acest lucru ar presupune ca toate aceste speţe să rămână în grija unui singur procuror. Totodată, facem precizarea că procurorii DNA Constanţa nu au fost delegaţi, ci numiţi în funcţie.

Citeşte şi:

Câteva idei despre noua ordonanţă de urgenţă pe justiţie, adoptată de Guvern Stelian Ion (USR) - „Dragnea are nevoie de procurori cuminţi în DNA“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ICCJ a respins cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată în dosarul lui Liviu Dragnea

18 Apr 2019 312

Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor stabilite în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

17 Apr 2019 303

Oficial DNA Constanţa! Ce au spus procurorii cu privire la noul dosar în care este cercetat Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2019 453

Ce a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, la ieşirea fostului lider CJ de la DNA Constanţa (video)

15 Apr 2019 1299

Nicuşor Constantinescu, prezent la DNA Constanţa (galerie foto+video)

15 Apr 2019 1212

Marius Ion Sponoche, de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, achitat

12 Apr 2019 907

Administratorii unor societăți comerciale, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

12 Apr 2019 426

Negocierile pentru șefia Parchetului European, încheiate fără niciun acord

10 Apr 2019 425

Raportul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe luna martie. Două cazuri, instrumentate de DNA Constanţa

10 Apr 2019 643

Victorie a Laurei Codruţa Kovesi împotriva Consiliului Superior al Magistraturii. Ce decizie a fost luată

10 Apr 2019 515

Fost europarlamentar trimis în judecată de procurorii DNA. Incredibil ce acuzații i se aduc

09 Apr 2019 480

Fost consilier al ministrului Transporturilor, urmărit penal într-un dosar ce vizează lucrări de reabilitare pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța

08 Apr 2019 421

Va fi sau nu Laura Codruţa Kovesi primul șef al viitorului Parchet European. Ce crede fostul preşedinte Traian Băsescu

05 Apr 2019 491

Colonelul în rezervă Lucian Diniță, noul consilier al ministrului afacerilor interne, Carmen Dan

05 Apr 2019 493

Ce au decis negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene cu privire la desemnarea primului procuror-şef european

04 Apr 2019 409