Stop demolării Pasarelei Regale din Mamaia! Ar putea fi preluată şi reabilitată de Consiliul Judeţean. Este nevoie de hotărâre de Guvern


Claudiu Palaz, preşedinte al organizaţiei judeţene PMP Constanţa şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a depus un memoriu la Consiliul Judeţean Constanţa pentru preluarea pasarelei din Mamaia de către Consiliul Judeţean Constanţa şi începerea lucrărilor de reabilitare şi reamenajare a acesteia.


Cunoscută drept „pasarela regală”, construcţia face parte din Ansamblul Cazinoului, inaugurat în anul 1935, în ziua de 15 august, în prezenţa Regelui, a membrilor Guvernului şi a autorităţilor Municipiului şi Portului Constanţa. Lucrarea a fost calculată să reziste la vânt, zăpadă şi la o încărcătură cu oameni de 600 kg/mp. În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino şi o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.


O scară de acces susţinută prin trei vanguri în formă de cadre conducea pe pasarela care avea zece deschideri a zece metri, cu o consolă înspre bar. În dreptul pilei a opta, unde adâncimea apei era de 0,80 – 100 m, deci o adâncime optimă pentru joaca copiilor, s-au amenajat două tobogane compuse fiecare din câte o boltă circulară, ce susţinea o scară de acces a publicului de pe pod pe cheia bolţii, şi un planşeu având o formă curbă cu inflexiune, studiată astfel ca să prezinte forma cea mai potrivită pentru alunecare.


Grinzile aveau console de patru metri, armate puternic, cu rolul de a contravântui fundaţiile. În axele blocurilor de fundaţii erau încastraţi cei patru stâlpi care înconjurau partea centrală, între ei fiind plasate bufetele barului, iar restul, fiind tot o consolă, de unde se putea admira cerul şi marea, fără niciun obstacol. De jur-împrejurul barului era un parapet identic cu al pasarelei. Textul, destul de tehnic, din care reproducem parţial, îi aparţine lui Constantin Cătuneanu, autorul unui amplu studiu despre creaţia inginerească de unicat a lucrărilor de la Mamaia.


Cazinoul din Mamaia împreună cu pasarela ce ieşea în mare reprezentau centrul de atracţie al turismului din staţiune, alături de alte două simboluri interbelice – Castelul Reginei Maria, inaugurat în anul 1926 şi Hotelul Rex, inaugurat în prezenţa Regelui Carol al II-lea, în anul 1936. Simbol al istoriei staţiunii Mamaia, menţionat deseori în studii culturale, important punct de interes turistic al acelor vremuri, ansamblul Cazinoului, din care face parte şi pasarela, a fost introdus în lista monumentelor istorice, începând cu anul 2010.


Administraţia Bazinală de Apă Dobrobea - Litoral (ABADL) a demarat procedurile în vederea realizării lucrărilor, în acest sens fiind obţinut certificatul de urbanism ce vizează mai multe zone de pe întreg litoralul românesc. Astfel, potrivit proiectului, fostul debarcader va fi desfiinţat. ABADL consideră că pasarela de promenadă „se află într-o stare avansată de degradare şi nu poate prezenta siguranţă în exploatare”.


Nu de aceeaşi părere sunt istoricii şi arhitecţii. În opinia lor, un asemenea vestigiu ar trebui păstrat şi reabilitat. Reabilitarea plajelor urmează să înceapă în câteva luni, moment în care pasarela va fi distrusă. „Consider obligatorie preluarea acesteia de către Consiliul Judeţean Constanţa şi executarea lucrărilor de întreţinere, conservare, restaurare şi punere în valoare a acestui monument, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, a declarat Claudiu Palaz.
Pentru preluarea acestui imobil, Guvernul României trebuie să aprobe o hotărâre în acest sens.

 

Citeşte şi:

Sondaj de opinie Pasarela din Mamaia, simbolul litoralului interbelic, trebuie demolată sau reabilitată?

Pasarela din staţiunea Mamaia, situată în zona debarcaderului Cazino, va fi demolată


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

necesar

03 Apr, 2021 11:22

sa fim sinceri, nu se poate repara, e prea deteriorata. rational vorbind, trebuie demolata fara ipocrizie si reconstruita mai mare mai moderna mai folositoare, fara hotie.

Articole asemanatoare

Primarul din Constanța, obligat să emită certificatul de urbanism pentru investiția Le Rose del Lago, din Mamaia, de lângă pasarela pietonală! (MINUTA)

10 Apr 2024 6155

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 816

Le Rose del Lago, din Mamaia, subiect de proces! House 3000 Real Estate Investment SRL îi cheamă în judecată pe primarul Constanței și Fulvia Antonela Dinescu

07 Feb 2024 2185

Constanța Vederea apartamentelor din complexul turistic din zona Cazino Mamaia, direct pe pasarela pietonală! Iată cui aparține construcția „minune” (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Jan 2024 7607

Documentația pentru reabilitarea pasarelei maritime din Mamaia va fi elaborată de un proiectant din București (DOCUMENT)

22 Jun 2023 1306

Fotoreportaj Cum arată Pasarela maritimă din Mamaia la debutul sezonului estival (FOTO+VIDEO)

06 Jun 2023 4654

Cât vor achita turiștii și constănțenii în sezon pentru un loc de parcare în Stațiunea Mamaia și în municipiul Constanța

04 May 2023 4288

În 2023, destinația de vacanță Mamaia este promovată pe pagina web al Primăriei Constanța cu clipuri și premii obținute în mandatele lui Mazăre! (VIDEO)

13 Mar 2023 3126

Pasarela maritimă din Mamaia va fi reabilitată! Ce precizări face city-managerul Felicia Ovanesian (GALERIE FOTO)

06 Dec 2022 2281

„Toți în Giulești!“. Banner în Mamaia, pe pasarelă! Fanii Farului se mobilizează pentru meciul cu Rapid (GALERIE FOTO + VIDEO)

20 Oct 2022 3010

FOTOREPORTAJ Pasarela din Mamaia, scurtată din cauza lucrărilor de înnisipare. Au început lucrările de extragere a pilonilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Sep 2022 2998

O companie din Constanța va extrage pilonii „pasarelei lui Mazăre", din dreptul Hotelului Victoria din stațiunea Mamaia (DOCUMENTE)

15 Sep 2022 11357

Pasarela din staţiunea Mamaia, luată cu asalt de turiști, deși trebuia să fie închisă publicului (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Apr 2022 3139

Consilierii locali votează rectificarea bugetară! Se alocă fonduri pentru reabilitarea sau repararea unor imobile emblematice aflate în patrimoniul municipiului Constanța (document)

27 Jul 2021 2775

11 mai 1968 A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

11 May 2021 2166