Taxa de tranzit, un bir fara rost la Medgidia

Taxa speciala de habitat impusa de primarul Medgidiei, Dumitru Moinescu, a starnit supararea cetatenilor. Nedumerirea oamenilor este mare si in ceea ce priveste taxa de trama stradala, considerata ilegala la Constanta, dar aplicabila la Medgidia.

Adoptarea taxelor speciale in Medgidia a pus pe ganduri o mare parte dintre cetatenii municipiului. Doua dintre tarife, de trama stradala si habitat, au provocat insa indignare. In afara localnicilor, toata lumea care trece prin Medgidia ar trebui sa deconteze la administratia publica locala o taxa de trama stradala. Desi a intrat in vigoare, cei care tranziteaza Medgidia cu autovehicule sustin ca "nici nu le trece prin cap sa plateasca taxe de drum Primariei".Autoritatile din Medgidia sustin ca birul constituie venit cu destinatie speciala si se impune pentru dezvoltarea si mentinerea in stare de functionare a drumurilor. Sunt vizate atat persoanele fizice, cat si juridice care detin sau utilizeaza autovehicule in scop personal sau pentru activitati de transport marfa sau persoane. Nedumerirea cetatenilor care tranziteaza municipiul este cu atat mai mare cu cat nu s-au amenajat spatii "ingradite" pentru colectarea taxei. In acest context, nici oamenii nu platesc, dar nici agentii Politiei Comunitare nu indraznesc sa chestioneze populatia cu privire la plata birului.Taxa speciala pentru Rosal GrupIn afara impozitului anual pe care locuitorii il plateau autoritatilor pentru serviciile de salubritate asigurate de Edilmed, societate subordonata Primariei, pe firmament a mai aparut si taxa de habitat. Autoritatile sustin ca sumele incasate se utilizeaza pentru asigurarea in bune conditii a serviciilor oferite populatiei in ceea ce priveste colectarea, ridicarea, transportul si depozitarea gunoiului menajer. Bani mai merg si catre maturatul stradal, amenajarea si intretinerea spatiilor verzi, dezinsectie si deratizare. In Medgidia s-a ajuns astfel ca un singur serviciu sa fie platit de doua ori de populatie. O parte insemnata a banilor colectati ajung in conturile societatii comerciale Rosal Grup SRL. Firma probabil ca isi acopera astfel pierderile din municipiu, in contextul in care pretul oferit pentru castigarea licitatiei de concesionare a serviciului de dezinfectie, dezinsectie si deratizare a fost pe cat de mic, pe atat de ciudat.In august 2005, cand Primaria Medgidia a scos la mezat serviciul, opt firme cu experienta s-au luptat pentru castigarea licitatiei. La momentul respectiv, adjudecarea licitatiei de firma Rosal, patronata de "gunoierul-sef" Silviu Prigoana, a starnit discutii aprinse. Pretul oferit de Rosal Grup, 16.473,4 RON, era dubios de mic. Reprezentantii societatii Salport SA, una dintre societatile inscrise in cursa, au spus ca suma este mult prea mica pentru acoperirea cheltuielilor si obtinerea unui profit. Si sa desfasori o activitate fara obtinerea vreunui profit este culmea generozitatii... Cum valoarea contractului a fost mult prea mica raportata la suprafata municipiului, probabil ca autoritatile s-au gandit sa "oxigeneze" putin firma lui Prigoana prin impunerea taxei speciale cetatenilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 524

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 579

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2523

Armonia Hospital Constanța Cursul Lamaze, esențial pentru viitoarele mămici

11 Mar 2024 572

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3609

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 424

Descoperă Noul Mitsubishi ASX la Exclusiv Auto Constanța. Discount Minim Garantat de 2.380 € și Ecotichet de 1.000 €

25 Jan 2024 629

Farul Constanța l-a transferat și pe Cristian Ganea (VIDEO)

15 Jan 2024 1106

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2104

In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța

30 Oct 2023 1287

Vina de a fi fericit Din ce motive poate apărea

22 Oct 2023 735

Costinești Imagini unice de la epava navei „Evangelia“! Un vicecampion mondial, Cristian Tranulea, în „expediție“ (GALERIE FOTO)

16 Sep 2023 3630

ISU Dobrogea Constanța „Eduard, o vizită la «eroii lui, pompierii»” (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 1017

UPDATE Autoturism înmatriculat în Neamț, blocat în nisip pe plaja din Eforie (VIDEO)

27 Jul 2023 1527

Mamaia în perioada comunistă, detalii inedite de la Arhivele Securității! Filaje și interceptări (FOTO)

06 Jun 2023 3044