Toamna, sursă de inspiraţie și nu prea pentru parlamentari Cât au muncit deputații de Constanța

În campaniile electorale premergătoare scrutinului parlamentar, aspiranţii la mandatele de deputat sau senator vin în faţa oamenilor cu promisiuni pe care nu le pot onora având în vedere pârghiile pe care le au la îndemână. În realitate, principala menire a unui parlamentar este aceea de a elabora legi şi de a corecta sau completa normative făcute de mântuială.

Dacă vor să intervină în soluţionarea unor aspecte punctuale care, eventual, vizează situaţii din colegiul sau circumscripţia electorală în care au fost aleşi, unicele „arme” pe care le au la îndemână sunt întrebările şi interpelările.

O trecere în revistă a site-ului oficial al Camerei Deputaţilor poate demonstra alegătorilor cât de activi şi preocupaţi de problemele stringente ale comunităţilor sunt cei pe care i-au promovat în Parlament pentru a le reprezenta interesele. În actuala sesiune parlamentară, unii s-au pus pe treabă, alţii, probabil, nu mai au sursă de inspiraţie.

Cei 15 deputați rămași activi în sesiunea de toamnă care s-a încheiat recent, doar câțiva s-au evidențiat printr-o activitate susținută în ceea ce privește inițiativele legislative sau interpelărle și între bprile formulate. Numai că, nici acest criteriu nu poate fi luat prea mult în serios. Nu puține sunt cazurile în care ”munca la normă” nu are niciun efect important asupra traiului cotidian al românilor. Mai mult, sunt situații în care dacă întrebi un parlamentar de ce susține modificarea unui normativ într-un anume sens habar nu are despre ce îl întrebi deși semnătura lui apare negru pe alb pe proiectul legislativ la care faci referire.
Dar, pentru că se oartă bilanțurile în cifre la sfârșit de an, ne-am rezumat și noi la simple calcule matematice urmând ca, în timp, să analizăm și însemnătatea muncii deputaților noștri. Altfel spus, vom analiza și calitativ nu doar cantitativ prestația reprezentanților noștri din Parlament.

Oare cifrele vorbesc?

Așadar, în ordinea colegiilor pe care le reprezintă în Camera Deputaților, începem bilanțul cu deputatul PNL Gheorghe Dragomir care, în sesiunea de toamnă, și-a pus parafa pe 16 inițiative legislative. Urmează proaspătul coleg de partid, Mihai Tararache, aflat la primul să mandat de parlamentar, cu 24 inițiative legislative și 19 întrebări și interpelări, iar liberalul Mihai Lupu a susținut prin semnătura sa 11 inițiative legislative.
Fostul PPDD-ist, ex-UNPR-ist și actual membru în partidul condus de mircea Geaonă, deputatul Andrei Răzvan Condurățeanu nu s-a obosit, semnătura sa figurând în această sesiune parlamentară pe șase inițiative legislative. La fel de inactivă este și Cristina Dumitrache (PSD) cu trei întrebări adresate unor miniștri și tot atâtea propuneri legislative semnate.
Colegul său de partid, Radu Babuș , a avut mai multă inspirație sau a avut colegi care, la rândul lor, aveau nevoie de susținere, și, prin urmare figurează în această sesiune parlamentară pe 15 initiative legislative.
Deputatul Victor Manea (PNL), și el la primul mandat de parlamentar, ”a dat cu subsemnatul” pe 13 inițiative legislative. O fi sau nu număr cu ghinion, o să cântărească sau nu în prelungirea mandatului său, rămâne de văzut. Eduard Martin (PSD) nu a avut deloc inspirație în această sesiune, iar Manuela Mitrea (PSD) n-a mai avut tragere de inimă după arestarea soțului, așa că a semnat doar pe două propuneri legislative.

Sesiune cu eficiență maximă pentru unii

Pentru deputatul PSD Mircea Titus Dobre, sezonul toană-iarnă i-a adus promovări pe lini de partid și inspirație în activitatea parlamentară, deopotrivă, el având trecute în parlamer 20 de inițiative legislative, unele dintre ele cu impact important în economie la nivel național și județean.
Independentul Remus Cernea nu se dă bătut chiar dacă experiența sa parlamentară are șanse mari să se oprească în toamna viitoare având în vedere că n-a reușit să se mai alipească niunei formațiuni politice. Dar, cine știe. Cert este că, până în tomna viitoare, cea pe care am încheiat-o l-a ajutat să se semneze pe încă 18 propuneri legislative.
Fostul PDL-ist, ex membru PMP și actual progresist, Florin Gheorghe (UNPR) se pare că vrea să bată toate recordurile, sau semnează ca primarul...fără număr, fără număr. Așa s-ar putea explica fatul că a ”parafat” 25 de inițiative legislative și a mai găsit timp (el sau consilierii lui ?!) și pentru a formula 78 de întrebări și interpelări.

Voicu preferă aparițiile TV

Social-democratul Mădălin Voicu pare să fi obosit în parlament și preferă mai mult emisiunile tv mondene ...cu precădere. În fine, ca parlamentar în ultima sesiune a anului ce tocmai se încheie a reușit să –și pună semnătura pe cinci inițiative legislative.
 
Deși sunt aleși la nivel național, noi tot parlamentari de Constanța îi considerăm pe cei doi deputați ai minorităților: Varol Amet (UDTTMR) și Ibram Iusein (UDTR).
Chiar dacă este în premieră membru al parlamentului României, Varol Amet a reușit numai în această toamnă să își pună semnătura pe zece propuneri legislative. Același număr apare și în dreptul deputatului Ibram Iusein numai că nu trebuie omis faptul că acesta se află deja la al treilea mandat de parlamentar.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Demers în Parlament pentru înlesnirea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap (document)

28 Oct 2016 3355

Deputatul Gheorghe, social-democrat ilegitim?! 70% tineri şi femei pe listele PSD Constanţa la parlamentare

26 Aug 2016 3438

În dezbatere la Senat Șase parlamentari de Constanța susțin înființarea instituției Avocatul Copilului

27 Jul 2016 3445

Dacă este an electoral… Parlamentarii şi-au amintit de persoanele cu dizabilităţi

15 Mar 2016 3513

Camera Deputaţilor a respins definitiv iniţiativa PNL Liber la construcţia de depozite pentru deşeuri pe litoral

14 Dec 2015 4325

Proiect legislativ sortit eşecului?! Indiferenţa sau ranchiuna politică poate afecta turismul de pe litoral (galerie foto)

04 Dec 2015 27941

O iniţiativă PNL susţinută transpartinic doar pe hârtie Absenteismul parlamentar dăunează grav proiectelor de votat

04 Nov 2015 3441

Supervizor.ro La toţi ni-i greu! Notarul Manuela Mitrea a ajuns să câştige sub 100.000 euro pe an

07 Aug 2015 3171

Fumatul ca boală cronică Două proiecte de lege privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, în stand-by

25 Jun 2015 2287

PP-DD, sedus şi abandonat Cum au ajuns PSD şi PNL Constanţa să aibă acelaşi număr de parlamentari

06 Mar 2015 3099

Manuela Mitrea, deputat de Constanţa - "Nu iau în calcul plecarea din PSD"

22 Feb 2015 2088

Deputatul Manuela Mitrea, la ceas aniversar

28 Nov 2014 3124

UPDATE. Mazăre lipsește de la validarea candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta

12 Sep 2014 2926