Trucurile legislative au invins

cap_4.jpgParlamentarii social-democraţi, Eduard Martin şi Alexandru Mazăre, au reuşit astfel să treacă unele iniţiative legislative

În prag de vacanţă parlamentară, senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Eduard Martin au făcut o trecere în revistă a activităţii derulate în prima sesiune a anului, cu succesele şi eşecurile înregistrate.

Bilanţul celor doi parlamentari PSD a început cu anunţarea ultimului succes înregistrat: trecerea proiectului de lege privind modificarea Legii 263 privind creşele. Iniţiativa legislativă ce poartă semnătura senatorului Alexandru Mazăre şi a deputatului Eduard Martin a trecut şi de Camera Deputaţilor, în prezent aşteptându-se promulgarea ei de către şeful statului. „Deşi nu mă aşteptam să reuşim definitivarea proiectului atât de rapid, întrucât am primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului, ceea ce ne-a dezamăgit un pic, în final, am înregistrat un succes", a declarat senatorul PSD. El a ţinut să menţioneze că, în pofida poziţiei Executivului, toate comisiile de specialitate prin care a trecut proiectul l-au susţinut. „A trebuit să ne convingem colegii parlamentari că noi avem dreptate, că este o soluţie de bun simţ şi, poate, Guvernul nu înţelege aspectul, iar punctul de vedere exprimat nu corespundea intereselor cetăţenilor. Trebuie spus că legea n-a avut coloratură politică, fiind votată de toate grupurile parlamentare", a adăugat Alexandru Mazăre. Totodată, deputatul Eduard Martin a subliniat că iniţiativa lor are un impact naţional pozitiv şi va rezolva situaţia preşcolarilor, semnalată atât de autorităţi, cât şi de cetăţeni.

conferinta_mazare_martin_2.jpgAceeaşi soartă

Aviz negativ a primit de la Guvern şi iniţiativa duetului Mazăre - Martin, privind vânzarea locuinţelor ANL, deşi „toţi cu care am vorbit o consideră bună şi necesară în actualul context economic". Deocamdată, Comisia economică a Senatului a dat aviz favorabil, iar iniţiatorii consideră că va trece. Ei au confirmat că ar putea apărea mici modificări ale formei gândite iniţial, în sensul aplicării unei cote din sumele încasate din vânzarea locuinţelor ANL, ce revin autorităţilor locale, pentru a se păstra un anumit echilibru. „După votul din plenul Senatului, i-o dau lui Martin, la Camera Deputaţilor, să vedem cum se descurcă să o treacă. Şi cu acest proiect vom avea succes", a afirmat, optimist, Mazăre.

Referitor la Legea plajelor, senatorul a confirmat că are de-a face cu „cea mai complicată speţă", ratând un moment unic când Traian Băsescu a trimis-o la reexaminare şi nu s-a ajuns la un numitor comun cu colegii de la PD-L, iar Guvernul a dat aviz negativ. „Decât să luăm un vot negativ în Senat, o mai lăsăm prin sertare, mai discutăm cu miniştrii Nemirschi şi Udrea, cu colegii şi, poate la toamnă, vom reuşi s-o trecem. E mai complicat şi necesită o abordare mai aplicată", a afirmat senatorul PSD. De altfel, deputatul Martin a confirmat că, uneori, sunt nevoiţi să recurgă la „trucuri legislative", şi aşa pot obţine aprobarea tacită a unei Camere.

Proiecte de interes

Emoţii mari vor avea parlamentarii PSD astăzi când, în Senat, va fi supus votului final proiectul privind realizarea şoselei de coastă. „În comisie, a obţinut în unanimitate vot favorabil şi, spre deosebire de celelalte, proiectul are aviz favorabil şi de la Guvern. De aici va pleca în Camera Deputaţilor, cameră decizională", a explicat senatorul PSD.

Totodată, el a anunţat că a depus o altă iniţiativă legislativă, ce modifică Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunii de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de unitate publică. „Am eliminat o nedreptate prin care unii pensionari ai sistemului de pensii de stat nu beneficiau de această indemnizaţie ce reprezenta jumătate din pensia primită", a explicat parlamentarul PSD. Astfel, în opinia lui Mazăre, statul va fi scutit de plata unor despăgubiri pe care oamenii le obţineau apelând la instanţă şi invocând principiul discriminării.

Iniţiative în curs de elaborare

Deputatul Eduard Martin şi senatorul Alexandru Mazăre vor ca în sesiunea de toamnă, în septembrie, să depună un pachet complet de legi pentru agricultură. „Dacă ministrul Ilie Sârbu are alte preocupări şi nu înţelege că trebuie să le facă, le elaborăm şi le propunem noi".

De asemenea, cei doi parlamentari PSD vor relua iniţiativa privind modificarea Legii energiei electrice „pentru a fi în favoarea autorităţilor locale". „O altă lege, tot în favoarea autorităţilor locale, va aduce modificări pe Codul fiscal prin stabilirea unei taxe gen redevenţă pentru firmele care asigură utilităţile pentru comunităţile locale, o taxă de folosire a domeniului public al consiliului local sau judeţean, ce va fi aplicată firmelor cu capital privat de minimum 20%", a specificat deputatul Eduard Martin.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța box Alexandru Buleu, învins în optimi la Europene de favoritul categoriei. „Viitorul îți aparține!“

20 Apr 2024 728

Handbal Victorie în deplasare cu Potaissa Turda și CSM Constanța s-a calificat în sferturile Cupei României

20 Mar 2024 891

Sondaje de opinie Peste 70% dintre participanții la sondaj nu cred că România va adera la Schengen și pe cale terestră în 2024!

21 Jan 2024 1065

BTA 38% dintre bulgarii dintr-un studiu global sunt pesimişti faţă de 2024, alţi 18% - optimişti

01 Jan 2024 736

CSM Constanța „Pentru România!“, a strigat Elena Zaharia, după ce a învins-o pe japoneza Rin Mende la Campionatul Mondial

02 Dec 2023 1102

Tenis de masă CSM Constanța s-a calificat în sferturile ETTU EuroCup Women

16 Nov 2023 836

Baschetbalistele de la CSM Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României (GALERIE FOTO)

07 Oct 2023 1006

Gânduri frumoase pentru elevi Bogdan Huțucă, deputat PNL - „Educația este cea mai bună trambulină spre o carieră de succes"!

11 Sep 2023 731

Liga a 4-a Constanța 2023/2024 Fotbalist nigerian la Viitorul Cobadin. Transferat și un jucător care a evoluat în Germania (GALERIE FOTO)

16 Aug 2023 3571

Tenis de masă Medalie pentru fetele de la LPS „Nicolae Rotaru“ la Naționalele de juniori Under-13

15 May 2023 1821

Horoscop Este rost de câștiguri importante la debutul acestei săptămâni

10 Apr 2023 1325

Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România – „Considerăm că orașul Constanța poate deveni un hub în Marea Neagră”

30 Mar 2023 1137

Eliza Samara a rămas cu o victorie uriașă la Singapore, contra campioanei olimpice, și cu un alt meci memorabil, cu Margaryta Pesotska

16 Mar 2023 1704

Fotbalistele de la Farul Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României

13 Mar 2023 1411

#ConstanțaEsteBine 7.03.2023 Matematica lunii martie

07 Mar 2023 1364