Un aspirant liberal la statutul de candidat la Primăria Constanţa Ce principii trebuie să respecte PUZ-ul peninsulei?

La sfârşitul anului trecut, Biroul Politic Municipal al PNL Constanţa a aprobat, cu unanimitate de voturi, candidaturile lui Costel Stanca, George Niculescu şi Cosmin Sava pentru a intra în cursa internă privind desemnarea candidatului Partidului Naţional Liberal la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa, din anul 2020.
 
În primăvara acestui an, se va face o primă evaluare a candidaţilor, urmând ca forurile statutare ale PNL să decidă candidatul cel mai potrivit pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa. Până atunci, candidaţii au timp să se dea de trei ori peste cap, pentru a se face remarcaţi. Şi cu ce poţi să ieşi în evidenţă, dacă nu cu un punct de vedere legat de una dintre cele mai controversate mutări ale actualei administraţii locale, şi anume PUZ-ul preliminar al zonei peninsulare?
 
Cosmin Sava, preşedintele TNL Constanţa şi aspirant la statutul de candidat din partea PNL la Primăria Constanţa (n.r. luaţi informaţia cu titlu de inventar, dar ea a fost livrată chiar de PNL Constanţa), anunţă că liberalii vor depune, în scris, obiecţiile lor legat de acest PUZ.
„Primăria Constanţa pregăteşte un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al peninsulei, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al oraşului. Acesta se află într-o pseudo-dezbatere până la data de 19.01.2019. Proiectul iniţial, propus in 2011, prevedea, printre altele, clădiri de până la 35 de etaje. Proiectul controversat nu a intrat în vigoare, iar administraţia locală a creionat un alt PUZ, pe care l-a pus în dezbatere publică in perioada 17 decembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.
 
Pe site-ul Primăriei Constanţa au fost publicate câteva planşe ce arată situaţia actuală din peninsulă (aceleaşi care au fost prezentate şi în cadrul întâlnirii din 17 decembrie 2018), însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal. Lipsa propunerilor din partea Primăriei este o încălcare flagrantă a Legii nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională.
 
Legal, logic şi normal ar fi ca Primăria să publice intenţiile sale cu privire la noul PUZ şi abia apoi să ceară părerea constănţenilor. Ulterior acestei prime etape, luând în considerare planul iniţial al Primăriei şi dorinţele exprimate de constănţeni, trebuie formulat un proiect de PUZ şi dezbătut public. Este regretabil faptul că cetăţenilor le este îngreunată participarea”, susţine liberalul Cosmin Sava.
 
În urma consultărilor cu colegii săi din Partidul Naţional Liberal, Sava susţine că au stabilit anumite principii ce trebuie respectate de noul PUZ, cum ar fi:
1. Istoria trebuie adusă la viaţă. Valoarea istorică a peninsulei este evidentă, dar, din păcate, în prezent sunt foarte multe clădiri istorice degradate. Noul PUZ trebuie să încurajeze revitalizarea acestor clădiri. Pentru a face acest lucru, investitorii privaţi trebuie încurajaţi să refacă imobilele istorice degradate, prin următoarele reguli:

a. Dacă un privat achiziţionează o clădire, acesta are dreptul să modifice orice la respectivul imobil, atât timp cât păstrează şi renovează faţada, păstrând acurateţea arhitecturii originale.

b. Emiterea de noi autorizaţii de construcţii va fi suspendată pe o perioadă de 5 ani. Această interdicţie temporară este necesară pentru a asigura o piaţă competitivă şi corectă, deoarece se poate întâmpla (cum de multe ori este cazul) ca cei care doresc să revitalizeze o clădire istorică să aibă costuri mult peste un investitor care construieşte o clădire nouă. Mai simplu: dacă ai cumpărat o clădire, eşti obligat să o renovezi şi să nu îi schimbi faţada; dacă ai teren gol, nu ai voie să construieşti pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data adoptării noului PUZ.

c. Primăria nu va vinde niciun teren aflat în patrimoniul său pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. Neavând posibilitatea de a construi, aceste terenuri nu vor avea o foarte mare valoare economică pe perioada interdicţiei de la punctul b. După revitalizarea peninsulei, aceste terenuri vor deveni mai atractive şi, prin urmare, mai valoroase. După împlinirea acestor termene, s-ar putea lua în calcul vânzarea lor către investitori privaţi.


d. Supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină de către proprietari. În cazul în care persoana impozabilă nu plăteşte iar soldul ajunge la 70% din valoarea clădirii, Primăria va demara procedura de executare silită prin scoaterea la licitaţie publică a imobilului, dând astfel posibilitatea achiziţionării de către investitori de bună-credinţă, cu puterea financiară necesară demarării unui proiect de renovare.
 
2. Natura trebuie protejată. Constanţa este cu mult sub minimul recomandat de metrii pătraţi de spaţiu verde per cap de locuitor. Prin noul PUZ, trebuie să ne asigurăm că parcurile nu se transformă în betoane. Mai exact, ariile verzi din peninsulă, în mod special - dar fără a ne delimita la - Parcul Carol I (aflat între Mozaic şi strada Termele Romane), zonele verzi din zona falezei Cazino, zonele verzi adiacente străzii Lebedei şi zona dintre plaja Modern şi strada Mircea cel Bătrân, trebuie protejate de noi construcţii şi reamenajate ca adevărate parcuri de care se pot bucura oamenii. Terenurile aflate în proprietatea Primăriei şi care nu au construcţii amplasate vor fi transformate în parcuri sau piaţete. De asemenea, există necesitatea de a introduce o noua regulă în peninsulă: persoanele private, deţinătoare de teren fără construcţie amplasată, vor putea beneficia de o reducere de 100% a impozitului pe proprietate dacă acordă Primăriei dreptul de a amenaja terenul respectiv ca parc cu acces public pe o perioadă minimă de 5 ani. După expirarea perioadei, proprietarul terenului se va bucura de accesiunea imobiliară a bunurilor amplasate de primărie. Coroborată cu regula mai sus menţionată de a nu emite autorizaţii de construcţii noi pe o perioadă de 5 ani, cel mai probabil proprietarii de astfel de imobile vor accepta benevol această înţelegere cu administraţia locală.
 
3. Centrul istoric trebuie să devină un loc de care să te bucuri. Caracterul pietonal al peninsulei trebuie accentuat dacă dorim ca zona să fie un loc de care ne putem folosi, nu cum este în prezent: un simplu spaţiu în care se află imobile şi maşini parcate. Noul PUZ al zonei peninsulare trebuie să asigure o experienţă plăcută celui care vizitează zona, iar acest lucru se poate obţine prin estetică (urmărind regulile menţionate la nr. 1 şi 2) şi mobilitate.
 
Întreaga zona trebuie să fie pietonală, cu piste delimitate pentru biciclete, iar riveranii vor avea permise de acces auto doar între orele 4 şi 8 dimineaţa. Construirea unei parcări subterane în Piaţa Ovidiu nu este necesară din punctul nostru de vedere, deoarece există două parcări de mare capacitate (una lângă Poarta 1, cealaltă lângă plaja Modern). În aceleaşi timp este necesară o legătura directă între strada Lebedei şi strada Mircea cel Bătrân pentru a crea o „centură de ocolire” a zonei peninsulare pentru autoturisme. Mai exact, dacă vrei să dai un ocol centrului vechi din maşină, vei putea face asta intrând pe str. Termele Romane şi continuând pe bulevardul Regina Elisabeta, urmată de str. Lebedei cu ieşire, în zona hotelului Ibis, în strada Mircea cel Bătrân. Această centură istorică va trebui sa fie cu sens unic pentru a fluidiza traficul. Oamenii care vor să viziteze peninsula trebuie încurajaţi să meargă acolo folosind transportul în comun, lucru ce poate fi realizat dacă Primăria ar pune în aplicare Planul de Mobilitate Urbană postat pe site-ul web, dar nu o să intrăm în acest detaliu deoarece nu face parte din subiectul PUZ-ului peninsulei.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Prince Gheorghe

04 Feb, 2019 21:25

PNL-listi nu au nici o sansa la candidatura la Viitoarele alegeri al viitorului Primar al Constantei din 2020 tot PSD-UL VA castiga cinstit Primaria Constantei eu nu sustin PNL INTODEAUNA sunt de PARTEA psd-ului deoarece in trecut am participat la Campaniile PSD LoL !

Articole asemanatoare

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 849

UPDATE Demisie în bloc la PSD Valu lui Traian! Întreaga organizație s-a alăturat Partidului Național Liberal. Ce spune Mirela Matichescu

27 Mar 2024 1331

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 560

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 591

LIVE TEXT + VIDEO PNL Tulcea, o nouă rundă de lansare a candidaturilor la funcția de primar!

22 Mar 2024 1350

BPN al PNL a validat candidatura președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, la alegerile europarlamentare

21 Mar 2024 488

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 739

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 728

BPN al PNL a validat candidații pe lista comună cu PSD la europarlamentare. Consiliul Național, convocat pe 24 martie

21 Mar 2024 525

Comuna Fântânele, din județul Constanța, a rămas fără Consiliu Local Mai mulți aleși locali au demisionat, iar ultimii patru au fost radiați din PNL. Cu toții și-au pierdut mandatele!

21 Mar 2024 1029

Ramona Chiriac vrea să se retragă din fruntea listei PSD-PNL la alegerile europarlamentare (PRESA)

21 Mar 2024 439

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu - „Împreună vom învinge un oraş bolnav şi-l vom face sănătos“

20 Mar 2024 380

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 724

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

19 Mar 2024 371