Politic

USR a depus un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean prin care solicită utilizarea cu titlu gratuit a sălii „Remus Opreanu“ de către locuitorii şi ONG-urile din judeţul Constanţa

USR Constanţa a trimis un proiect de hotărâre Consiliului Judeţean prin care propune utilizarea cu titlu gratuit a sălii „Remus Opreanu“ de către locuitorii şi ONG-urile din judeţul Constanţa.

Prin această iniţiativă, USR spune că vrea să susţină dezbaterile, interacţiunea dintre autorităţile locale şi judeţene cu locuitorii judeţului Constanţa şi încurajarea implicării civice a cetăţenilor.


Iată cum arată proiectul!

 
„Stimate Domnule Preşedinte, 
Subsemnatul Remus Negoi, în calitate de preşedinte al USR (Uniunea Salvaţi România) - filiala Constanţa, vă transmitem următoarea propunere privind utilizarea cu titlu gratuit a sălii «Remus Opreanu» din Constanţa, bd. Tomis nr. 51:
Având în vedere expunerea de motive anexată; ţinând cont de prevederile art. 3 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice; în temeiul dispoziţiilor art. 91 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, Anexa 1 la proiectul de hotărâre privind utilizarea sălii de şedinţe «Remus Opreanu» de către cetăţenii interesaţi ai judeţului Constanţa. Sala de şedinţe «Remus Opreanu», din bulevardul Tomis nr. 51, etaj 1, Constanţa, va fi pusă în mod gratuit la dispoziţia cetăţenilor interesaţi şi a ONG-urilor, pentru întâlniri civice, dezbateri şi alte asemenea, după următoarea procedură:
pe data de întâi a fiecărei luni, Consiliul Judeţean Constanţa va afişa online, pe site-ul propriu, precum şi în scris, la sediul instituţiei, un calendar cu zilele în care nu se organizează activităţi în sala de şedinţe «Remus Opreanu». Persoanele interesate să folosească sala de şedinţe «Remus Opreanu» vor depune o cerere, prin poşta electronică, la adresa rezervsalaconsiliu@cjc.ro (adresă creată special pentru acest proiect) sau în scris, la registratura Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În cerere se vor preciza: data şi intervalul orar în care se doreşte rezervarea sălii, titlul şi subiectul întâlnirii, persoana responsabilă de organizarea întâlnirii, precum şi numărul aproximativ al participanţilor.
 
În maximum 24 de ore de la primirea cererii de către Consiliul Judeţean Constanţa, se va afişa online, pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa, calendarul revizuit al sălii de consiliu, conţinând rezervarea sălii de către persoana care a transmis cererea şi care îndeplineşte condiţiile de la punctul 4.
 
Pot folosi sala de şedinţe persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: pentru persoanele fizice, dacă au împlinit vârsta de 18 ani până la momentul depunerii cererii, au cetăţenie română şi au domiciliul pe raza judeţului Constanţa; pentru persoanele juridice, dacă au sediul social în judeţul Constanţa.
 
Grupurile de iniţiativă civică vor fi asimilate persoanelor fizice din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţelor de mai sus. Rezervarea sălii va fi atribuită conform principiului «primul venit, primul servit» persoanei care îndeplineşte condiţiile de la punctul 4 şi care depune prima cerere de rezervare pentru o anumită dată şi oră a lunii.
 
Sala de şedinţe «Remus Opreanu» se va rezerva şi se foloseşte cu titlu gratuit. Sunt interzise în sala de şedinţe «Remus Opreanu» întâlnirile la care organizatorii anticipează că vor participa mai multe persoane decât capacitatea sălii, având ca scop lansarea de produse, prezentarea/promovarea de produse/servicii ori alte acţiuni comerciale sau prin care se promovează acţiuni cu scop ilicit.
 
Consiliul Judeţean Constanţa poate să respingă cererea de rezervare a sălii, dacă nu sunt respectate condiţiile de la pct. 4, dacă deţine date din care rezultă că desfăşurarea întâlnirii ar duce la încălcarea prevederilor de la pct. 7 ori dacă, în perioada pentru care se solicită rezervarea sălii, aceasta este deja rezervată.
Decizia prin care se respinge cererea de rezervare a sălii se comunică în scris organizatorului, cu arătarea motivelor care au determinat-o, în termen de 24 de ore de la primirea cererii.


Expunere de motive

 
Proiect de hotărâre privind utilizarea sălii de şedinţe «Remus Opreanu» de către cetăţenii interesaţi ai judeţului Constanţa. Clădirea Palatului Administrativ al Constanţei, supranumită Casa Albă, situată în municipiul Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 51, este sediul actual al Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, al Consiliului Judeţean Constanţa şi al Primăriei Municipiului Constanţa. Clădirea a fost construită între anii 1967-1968, pe locul fostei Gări a oraşului, având subsol, parter şi trei etaje. În această clădire, la etajul 1 (intrarea dinspre str. Traian), se află sala de şedinţe «Remus Opreanu», sală în care se desfăşoară în prezent şedinţe ale Consiliului Local al Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi alte conferinţe şi dezbateri organizate. Sunt foarte multe zile în care, nefiind şedinţe sau alte evenimente, această sală nu este folosită.
 
Consiliul Judeţean Constanţa ar trebui, conform transparenţei publice, să arate deschidere către cetăţenii judeţului şi să sprijine implicarea civică a acestora. Având în vedere acest lucru, propunem, prin intermediul prezentului proiect de hotărâre, ca sala de şedinţe «Remus Opreanu» să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor care doresc să organizeze întâlniri civice şi dezbateri sau alte evenimente similare (evenimente din care organizatorii să nu beneficieze de câştiguri materiale).
 
Modalitatea de lucru pe care o propunem este următoarea: Consiliul Judeţean Constanţa va afişa, pe data de 1 a fiecărei luni, pe site-ul propriu, o listă cu datele calendaristice în care sala de şedinţe va fi disponibilă pentru cetăţeni. Toţi cetăţenii interesaţi de folosirea sălii se vor înscrie online (printr-un email) sau depunând o cerere în format fizic la Registratura Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Rezervarea sălii se va face pe principiul «primul venit, primul servit». Primii cetăţeni care vor completa cererea de înscriere vor putea folosi sala în data rezervării. O astfel de acţiune va putea să fie realizată cu costuri extrem de reduse (consum curent electric, curăţenie), practic, sala fiind întreţinută deja permanent pentru şedinţele desfăşurate în această locaţie.
 
Efectele benefice pot fi importante: printr-o astfel de acţiune, va fi încurajată implicarea civică a cetăţenilor judeţului Constanţa şi astfel, implicit, vor fi aduse beneficii comunităţii.
 
Consiliul Judeţean Constanţa va câştiga la capitolul imagine, deschiderea către cetăţenii judeţului fiind, în prezent, considerată de către mulţi locuitori ca deficitară. Cetăţenii judeţului Constanţa se vor obişnui să interacţioneze cu administraţia locală şi judeţeană.
 
Având în vedere toate aceste elemente, vă propunem spre aprobare Proiectul de hotărâre privind utilizarea cu titlu gratuit a sălii «Remus Opreanu» de către cetăţenii constănţeni interesaţi, cu speranţa că aceasta va aduce beneficii importante comunităţii locale“.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul USR Stelian Ion explică modul în care PSD-ALDE-UDMR au votat Legea recursului compensatoriu

18 Jan 2019 558

Precizările lui Tudorel Toader, cu privire la recursul compensatoriu

16 Jan 2019 385

Deputatul USR Stelian Ion cere în Parlament abrogarea Legii recursului compensatoriu

15 Jan 2019 596

Stelian Ion (USR) - „75 de zile de când iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» este blocată de Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor!“

09 Jan 2019 551

Zeci de grădinițe cu program normal, finalizate prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii

05 Jan 2019 374

Ce proiecte a depus USR, în 2018, în domeniul justiţiei?

31 Dec 2018 468

Ce proiecte legislative a depus USR în 2018 pentru simplificarea interacţiunii cetăţenilor cu administraţia publică

29 Dec 2018 339

Stelian Ion (USR) critică decizia ministrului Justiţiei

29 Dec 2018 582

Stelian Ion( USR) „Revoluția din '89 a fost deturnată. Revoluția trebuie să continue. Le datorăm asta celor care au murit atunci. Le datorăm asta copiilor noștri”!

23 Dec 2018 254

Stelian Ion, deputat USR, bilanţ la jumătate de mandat A propus sute de amendamente în Comisia Juridică şi Comisia Iordache ca să îndrepte din dezastrul produs de legile justiţiei!

22 Dec 2018 625

Deputatul Stelian Ion, mesaj pentru procurorii DNA - „Nu este momentul unei demobilizări!“

21 Dec 2018 632

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost respinsă

20 Dec 2018 302

UPDATE Moțiune de cenzură dezbătută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului

20 Dec 2018 285

Stelian Ion (USR) - „Ce amnistie vreţi voi?! Lăsaţi oamenii să vă ierte, dacă pot, nu vă daţi singuri «iertarea păcatelor»!“

18 Dec 2018 773

Concluziile USR după audienţa cu Dăncilă şi Toader „Modificările recente ale legislaţiei penale nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională!“

15 Dec 2018 787