USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

Guvernul PSD-PNL-UDMR adoptă astăzi proiectele de lege prin care Codurile penale vor fi puse doar parțial în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Cătălin Predoiu persistă în greșeală și propune și acum o prevedere vulnerabilă la definiția abuzului în serviciu, sărind peste precizarea unui prag valoric. Și eu cred că nu ar trebui să existe un prag valoric, dar să ne amintim că CCR a decis că trebuie să existe acest prag, altfel articolul rămâne atacabil și există riscul ca, pe viitor, CCR să se pronunțe iar și să îl declare neconstituțional. După decizia CCR pe prescripție, de pe urma căreia scapă acum de dosare și condamnări mai mulți infractori, unii cu legături politice clare, nu ar trebui să mai riscăm nimic. Este motivul pentru care, în poiectele de modificare a Codurilor penale pe care le-am depus în Parlament pe 24 noiembrie, am propus un prag valoric la valoarea unui salariu minim brut pe economie. Proiectele USR se află deja pe cursul de avizare în comisii și, cel mai important, respectă deciziile CCR pentru a nu mai crea vulnerabilități și a nu mai ajuta infractorii să scape de pedeapsă”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Neprecizarea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu nu este singura problemă a propunerilor lui Predoiu de modificare a Codurilor penale.

„Proiectele aflate astăzi pe agenda Guvernului Ciucă ignoră mai multe decizii ale CCR (244/2017, 302/2017, 88/2019, 243/2019, 22/2018, 637/2021 și 708/2021). Cam multe, mai ales pentru niște proiecte care au ca scop tocmai punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR.
În plus, Guvernul Ciucă adoptă cu foarte mare întârziere proiectele de punere în acord a Codurilor penale cu Legea fundamentală, în condițiile în care jalonul din PNRR corespunzător prevede ca modificările să fie adoptate de Parlament până la finalul acestui an. Întârzierea este total nejustificată dat fiind că proiectele erau finalizate la Ministerul Justiției încă din 2021, dar ministrul Predoiu le-a ținut pe birou până aproape să expire termenul din PNRR, punând astfel în pericol banii europeni.


Portițele pe care ministrul Predoiu le lasă în Codul penal pentru ca infractorii să scape de răspundere vin în contextul în care același ministru, servitor loial al intereselor președintelui, se pregătește să instaleze la șefia Parchetului General și a DNA pe oamenii care îi sunt pe plac lui Klaus Iohannis.

Procurorii de rang înalt, care au mai multe puteri acum, grație legilor Justiției marca Predoiu, sunt în continuare numiți eminamente politic și aceasta a fost una dintre mizele urmărite de președintele Iohannis la refacerea în 2021 a alianței PSD-PNL. Schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi a fost unul dintre punctele cheie de dispută cu Administrația Prezidențială cât timp Ministerul Justiției a fost condus de USR prin Stelian Ion. După înlăturarea USR de la guvernare și cooptarea PSD, procedura a rămas în esență neschimbată, astfel că președintele Iohannis poate ordona nestingherit cine să conducă Parchetul General și structurile specializate", susține fostul ministru al Justiției.


USR atrage atenția și că ministrul Predoiu nu a demarat procedura de numire a procurorului-șef DIICOT, deși instituția este slăbită, fără o conducere plină de peste doi ani, iar România are încă o mare problemă de criminalitate organizată pe linia de trafic de persoane.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri locale 2024 Trei primării din Constanța vor avea primar de la USR

11 Jun 2024 871

Cătălin Drulă demisionează de la șefia USR!

10 Jun 2024 388

Cătălin Drulă a declarat că va convoca alegeri pentru conducerea USR!

10 Jun 2024 404

LIVE Prima conferință de presă a USR Constanța după alegeri -„ Vom face opoziție cu toată forța!” (FOTO)

10 Jun 2024 913

#Alegerile locale 2024 Rezultate parțiale la alegerile pentru Consiliul Local Constanța. PSD se află în topul listei

10 Jun 2024 1944

#Alegerilocale2024 Rezultate parțiale. AUR are primar la Negru Vodă și USR la Ghindărești. PNL pierde Peștera și câștigă comuna Tortoman. Mulți primari din județul Constanța și-au păstrat mandatele!

10 Jun 2024 10132

LIVE VIDEO+TEXT Stelian Ion, candidatul Alianței Dreptei Unite la Primăria Constanța, declarații după închiderea urnelor (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 3794

Alegeri locale 2024 Nereguli la Constanța. Mai multe buletine pentru funcția de primar, înmânate de membrii unei secții de votare

09 Jun 2024 1141

#Alegerilocale2024 PNL Constanța face un apel la responsabilitate publică

09 Jun 2024 477

PSD și USR, plângeri penale pentru primarul municipiului Constanței

08 Jun 2024 1186

Proiect adoptat de Senat Autorităţile să anunţe cetăţenii că urmează să le expire actele

03 Jun 2024 568

Alegeri locale 2024 Turcoaia, Tulcea Candidații la primăria și consiliul local Turcoaia (DOCUMENTE)

02 Jun 2024 720