USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

Guvernul PSD-PNL-UDMR adoptă astăzi proiectele de lege prin care Codurile penale vor fi puse doar parțial în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Cătălin Predoiu persistă în greșeală și propune și acum o prevedere vulnerabilă la definiția abuzului în serviciu, sărind peste precizarea unui prag valoric. Și eu cred că nu ar trebui să existe un prag valoric, dar să ne amintim că CCR a decis că trebuie să existe acest prag, altfel articolul rămâne atacabil și există riscul ca, pe viitor, CCR să se pronunțe iar și să îl declare neconstituțional. După decizia CCR pe prescripție, de pe urma căreia scapă acum de dosare și condamnări mai mulți infractori, unii cu legături politice clare, nu ar trebui să mai riscăm nimic. Este motivul pentru care, în poiectele de modificare a Codurilor penale pe care le-am depus în Parlament pe 24 noiembrie, am propus un prag valoric la valoarea unui salariu minim brut pe economie. Proiectele USR se află deja pe cursul de avizare în comisii și, cel mai important, respectă deciziile CCR pentru a nu mai crea vulnerabilități și a nu mai ajuta infractorii să scape de pedeapsă”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Neprecizarea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu nu este singura problemă a propunerilor lui Predoiu de modificare a Codurilor penale.

„Proiectele aflate astăzi pe agenda Guvernului Ciucă ignoră mai multe decizii ale CCR (244/2017, 302/2017, 88/2019, 243/2019, 22/2018, 637/2021 și 708/2021). Cam multe, mai ales pentru niște proiecte care au ca scop tocmai punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR.
În plus, Guvernul Ciucă adoptă cu foarte mare întârziere proiectele de punere în acord a Codurilor penale cu Legea fundamentală, în condițiile în care jalonul din PNRR corespunzător prevede ca modificările să fie adoptate de Parlament până la finalul acestui an. Întârzierea este total nejustificată dat fiind că proiectele erau finalizate la Ministerul Justiției încă din 2021, dar ministrul Predoiu le-a ținut pe birou până aproape să expire termenul din PNRR, punând astfel în pericol banii europeni.


Portițele pe care ministrul Predoiu le lasă în Codul penal pentru ca infractorii să scape de răspundere vin în contextul în care același ministru, servitor loial al intereselor președintelui, se pregătește să instaleze la șefia Parchetului General și a DNA pe oamenii care îi sunt pe plac lui Klaus Iohannis.

Procurorii de rang înalt, care au mai multe puteri acum, grație legilor Justiției marca Predoiu, sunt în continuare numiți eminamente politic și aceasta a fost una dintre mizele urmărite de președintele Iohannis la refacerea în 2021 a alianței PSD-PNL. Schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi a fost unul dintre punctele cheie de dispută cu Administrația Prezidențială cât timp Ministerul Justiției a fost condus de USR prin Stelian Ion. După înlăturarea USR de la guvernare și cooptarea PSD, procedura a rămas în esență neschimbată, astfel că președintele Iohannis poate ordona nestingherit cine să conducă Parchetul General și structurile specializate", susține fostul ministru al Justiției.


USR atrage atenția și că ministrul Predoiu nu a demarat procedura de numire a procurorului-șef DIICOT, deși instituția este slăbită, fără o conducere plină de peste doi ani, iar România are încă o mare problemă de criminalitate organizată pe linia de trafic de persoane.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiecte de infrastructură, care pot descongestiona traficul către sudul litoralului, ţinute în sertar de ministrul Grindeanu!

16 Mar 2023 720

Consilierii USR Constanţa au depus un proiect de hotărâre pentru interzicerea prismelor publicitare în centrul istoric al oraşului

15 Mar 2023 544

Iulian Călin a fost exclus din USR Constanța LIVE. USR Constanța, despre protocolul politic cu PNL de pe plan local!

14 Mar 2023 1134

Primarul Vergil Chițac(PNL) a anunțat că îi retrage atribuțiile viceprimarului USR, Florin Cocargeanu. Care a fost reacția acestuia? (VIDEO)

10 Mar 2023 2071

UPDATE USR Constanța face precizări importante despre infrastructura de transport rutieră şi cale ferată din judeţul Constanţa (FOTO)

10 Mar 2023 770

Proiect USR Constanța „Împreună pentru fete“ - program pilot de amplasare în toaletele școlilor din municipiu a unor dispensere sanitare

09 Mar 2023 698

Monica Gubernat, numită în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului

07 Mar 2023 623

Coroană funerară depusă de doi parlamentari USR la sediul Institutului Cultural Român

07 Mar 2023 944

Începe evaluarea secretarului general al municipiului Constanța, Fulvia Dinescu! Cine-i va nota performanțele profesionale? (DOCUMENT)

06 Mar 2023 1979

USR Constanța vrea ca terenurile de sport ale unităţilor şcolare să revină în administarea Consiliului Local

05 Mar 2023 950

UPDATE A votat alături și pentru interesele PSD. Consilierul local, Iulian Călin va fi exclus din USR Constanța

28 Feb 2023 1578

Ședința Consiliului Local Constanța Liderul PSD, Ion Dumitrache primește terenul din Mamaia. Consilierii au aprobat un împrumut de 250 de milioane de lei (Live text - VIDEO)

28 Feb 2023 2179

Ședință comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a marca un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei

27 Feb 2023 538

USR a depus în Parlament legea care taie taxa verde aplicată prosumatorilor de energie

24 Feb 2023 824

Paşaportul simplu electronic devine act de identitate Negoi a depus un proiect de lege în sprijinul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate

23 Feb 2023 880