USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

Guvernul PSD-PNL-UDMR adoptă astăzi proiectele de lege prin care Codurile penale vor fi puse doar parțial în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Cătălin Predoiu persistă în greșeală și propune și acum o prevedere vulnerabilă la definiția abuzului în serviciu, sărind peste precizarea unui prag valoric. Și eu cred că nu ar trebui să existe un prag valoric, dar să ne amintim că CCR a decis că trebuie să existe acest prag, altfel articolul rămâne atacabil și există riscul ca, pe viitor, CCR să se pronunțe iar și să îl declare neconstituțional. După decizia CCR pe prescripție, de pe urma căreia scapă acum de dosare și condamnări mai mulți infractori, unii cu legături politice clare, nu ar trebui să mai riscăm nimic. Este motivul pentru care, în poiectele de modificare a Codurilor penale pe care le-am depus în Parlament pe 24 noiembrie, am propus un prag valoric la valoarea unui salariu minim brut pe economie. Proiectele USR se află deja pe cursul de avizare în comisii și, cel mai important, respectă deciziile CCR pentru a nu mai crea vulnerabilități și a nu mai ajuta infractorii să scape de pedeapsă”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Neprecizarea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu nu este singura problemă a propunerilor lui Predoiu de modificare a Codurilor penale.

„Proiectele aflate astăzi pe agenda Guvernului Ciucă ignoră mai multe decizii ale CCR (244/2017, 302/2017, 88/2019, 243/2019, 22/2018, 637/2021 și 708/2021). Cam multe, mai ales pentru niște proiecte care au ca scop tocmai punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR.
În plus, Guvernul Ciucă adoptă cu foarte mare întârziere proiectele de punere în acord a Codurilor penale cu Legea fundamentală, în condițiile în care jalonul din PNRR corespunzător prevede ca modificările să fie adoptate de Parlament până la finalul acestui an. Întârzierea este total nejustificată dat fiind că proiectele erau finalizate la Ministerul Justiției încă din 2021, dar ministrul Predoiu le-a ținut pe birou până aproape să expire termenul din PNRR, punând astfel în pericol banii europeni.


Portițele pe care ministrul Predoiu le lasă în Codul penal pentru ca infractorii să scape de răspundere vin în contextul în care același ministru, servitor loial al intereselor președintelui, se pregătește să instaleze la șefia Parchetului General și a DNA pe oamenii care îi sunt pe plac lui Klaus Iohannis.

Procurorii de rang înalt, care au mai multe puteri acum, grație legilor Justiției marca Predoiu, sunt în continuare numiți eminamente politic și aceasta a fost una dintre mizele urmărite de președintele Iohannis la refacerea în 2021 a alianței PSD-PNL. Schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi a fost unul dintre punctele cheie de dispută cu Administrația Prezidențială cât timp Ministerul Justiției a fost condus de USR prin Stelian Ion. După înlăturarea USR de la guvernare și cooptarea PSD, procedura a rămas în esență neschimbată, astfel că președintele Iohannis poate ordona nestingherit cine să conducă Parchetul General și structurile specializate", susține fostul ministru al Justiției.


USR atrage atenția și că ministrul Predoiu nu a demarat procedura de numire a procurorului-șef DIICOT, deși instituția este slăbită, fără o conducere plină de peste doi ani, iar România are încă o mare problemă de criminalitate organizată pe linia de trafic de persoane.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 411

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 447

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 595

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 530

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 583

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 516

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 542

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 441

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 591

ZIUA LIVE Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 917

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 742

Alianța Dreapta Unită a stabilit candidatul pentru Primăria Independența, județul Constanța

09 Apr 2024 566

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 505

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 650

ZIUA LIVE Deputatul Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Municipiului Constanța despre lipsa locurilor de parcare și traficul infernal!

08 Apr 2024 653