USR sesizează CCR pe legea prin care PSD și PNL au dat undă verde penalilor în avocatură
USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse de coaliția PSD-PNL-UDMR legii avocaturii, modificări care permit persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave – inclusiv pentru loviri sau alte violențe, pentru violențe în familie, șantaj, amenințare, trafic de droguri – să devină avocați sau, dacă sunt deja și au fost condamnați, să își continue nestingheriți activitatea. Sesizarea a fost semnată de deputații USR și deputații Forța dreptei.
 
„Fără penali în avocatură. Asta am propus noi, USR, coaliției PSD-PNL. Să nu se mai permită persoanelor condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni să devină avocaţi sau să îşi continue activitatea în avocatură. S-a văzut, însă, la vot că pentru PSD şi PNL este în regulă ca avocatura să devină un coş de gunoi pentru toate rebuturile care trebuie să-şi găsească un loc să-și desfășoare activitatea profesională în justiţie.

Textul votat de majoritate, pe lângă faptul că este redactat foarte prost, cu multe repetiţii, nu face decât să enumere limitativ câteva categorii de infracţiuni, însemnând că toate celelalte infracţiuni sunt permise în avocatură. Deci, o ruşine mai mare ca acest text cu greu poate fi imaginată, drept pentru care am sesizat Curtea Constituțională”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.


În sesizarea depusă la CCR, USR arată că proiectul de modificare a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat conține prevederi neclare, imprecise și lipsite de predictibilitate, încălcând astfel principiul securității juridice și principiul clarității legii.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința de plen din 27 septembrie, după ce în Comisia juridică fusese acceptată propunerea USR să fie considerate nedemne de a fi avocat toate persoanele condamnate la închisoare pentru cel puțin un an.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect al grupului de consilieri USR Constanța. Locuri de joacă incluzive cu echipamente și pentru copiii cu dizabilități (DOCUMENTE)

27 Jan 2023 511

USR Constanţa a anunțat amendamentele pe care le vor face la bugetul municipiului Constanța pentru anul 2023

26 Jan 2023 460

ZIUA LIVE. Remus Negoi, senator USR – „Când vom avea primar la Constanța, în 2024, se va schimba totul!”

21 Jan 2023 743

LIVE Prima conferință din acest an a filialei USR Constanţa. Sunt prezentate rapoartele de activitate și abordate teme de actualitate locală (FOTO)

19 Jan 2023 784

Începe procesul de recrutare a membrilor Consiliului de Administrație al CT BUS Constanța. În prezent, administratori sunt trei liberali, reprezentantul primarului Chițac și un membru USR

19 Jan 2023 798

Proiect USR de modificare a Codului silvic. Accesul în pădure ar putea fi permis şi în afara zonelor amenajate

15 Jan 2023 729

LIVE. Imagini de la lansare USR lansează „Ghidul practic cu soluții de bun simț privind drepturile persoanelor cu dizabilități“ (GALERIE FOTO)

13 Jan 2023 922

După împădurirea făcută de Regele Carol I, erau 855 de hectare. Senatorul USR Remus Negoi, un nou semnal pe tema Comorova - „Dispare jumătate din pădurea din Neptun”!

12 Jan 2023 920

In memoriam Olimpiu Vladimirov, geologul și poetul de seamă al Dobrogei

09 Jan 2023 666

Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

07 Jan 2023 899

Senatorul USR, Remus Negoi cere informații despre sediile și chiriile reprezentanțelor și filialelor ICR

06 Jan 2023 963

A fost ecologizată Poarta Mare a Cetății Tomisului situată pe strada Mircea cel Bătrân

03 Jan 2023 4519

Constănțenii care au investit în eficiență energetică, vor fi scutiți de la plata impozitului pe clădire

03 Jan 2023 1200

USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

28 Dec 2022 1064

Proiectul a fost respins! Consilierii municipali USR Constanţa se vor opune aprobării PUD pentru un bloc cu 6 etaje pe strada Rozelor din cartierul Palazu Mare

27 Dec 2022 1813