Politic

USR solicită aprobarea de urgenţă a modificărilor legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Uniunea Salvaţi România solicită ALDE, al cărei reprezentant conduce Comisia specială comună pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, să deblocheze lucrările acestei şedinţe, astfel încât să fie aprobate, în regim de urgenţă, modificările legislative care să permită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, USR cere reprezentanţilor ALDE şi PRO România să se alăture Opoziţiei în demersurile de adoptare rapidă, în plen, a modificărilor legislative, astfel încât localităţile României să fie conduse, din 2020, de oameni reprezentativi, care se bucură de încrederea multor cetăţeni.
 
„În urma şedinţei de astăzi a grupurilor parlamentare ale USR, am decis să facem toate demersurile pentru deblocarea lucrărilor Comisiei speciale în materia legilor electorale. Este foarte important ca, în perioada următoare, Camera Deputaţilor să dea un vot pe proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest proiect de lege este pe masa Comisiei încă din luna iunie. Comisia este prezidată de un membru ALDE, aşa că le solicităm parlamentarilor ALDE şi PRO România să reluăm discuţiile în această comisie. În această comisie, PSD nu deţine majoritate, astfel că, dacă există voinţă politică din partea celorlalte partide din Opoziţie, nu este niciun impediment pentru a se da un raport în zilele următoare pe proiectul de lege, urmând ca acesta să ajungă la vot final în plenul Camerei Deputaţilor. 
 
Trebuie luată o decizie rapid, pentru că se apropie alegerile locale şi orice modificare de legislaţie electorală trebuie din timp adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. Noi vrem ca următoarele alegeri locale, cele din 2020, să se desfăşoare după regula alegerii primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.
 
În Parlament există, în acest moment, mai multe proiecte de lege pe tema revenirii la alegerile în două tururi pentru primari. Două dintre ele se află pe masa Comisiei speciale, după ce au trecut de Senat. Proiectul USR, iniţiat de deputatul Tudor Benga şi senatorii Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, membri ai Departamentului de reformă electorală al USR, a fost depus la Senat la începutul lunii mai.
 
Modificarea legislaţiei electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin reprezintă o prioritate pentru USR, iar măsura a fost inclusă şi în iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică”.
 
USR consideră că alegerea în două tururi a primarilor constituie un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democraţii funcţionale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Stelian Ion - „Se fac presiuni ca noul contract de panotaj să fie atribuit aceleiaşi firme care a deţinut monopolul în oraş. Făgădău să nu accepte compromisuri!“ (document)

07 Dec 2019 1032

Municipalitatea caută avocaţi cu experienţă! Stelian Ion întreabă Primăria Constanţa despre demersurile efectuate în Dosarul Retrocedărilor

07 Dec 2019 1166

Sondaj USR. Constănțenii sunt nemulțumiți de lipsa investiţiilor în oraș

06 Dec 2019 281

USR, plângere penală la Parchet după ce au descoperit nereguli la Adăpostul pentru câini din Constanța (galerie foto)

06 Dec 2019 640

USR Constanța cere primarului Făgădău să adopte de urgență regulamentul privind panotajul stradal

06 Dec 2019 585

Stelian Ion (USR) „Secția specială ar trebui desființată până la sfârșitul anului”

06 Dec 2019 524

Proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, adoptat

04 Dec 2019 455

Stelian Ion (USR) - „Obiectivul mandatului meu este îmbunătățirea legilor justiției pentru a apăra cetățenii de abuzuri“

02 Dec 2019 408

USR şi-a desemnat candidatul la primăria Mangalia

30 Nov 2019 536

Constănțeanul supărat Operațiunea „tăierea copacilor“ de pe malul lacului Siutghiol se dovedește a fi, de fapt, o reamenajare a zonei. Parteneriat între Primărie și afaceriștii din Mamaia (galerie foto)

28 Nov 2019 2035

Constănţeanul supărat Imobil de opt etaje în staţiunea Mamaia, motiv de nemulțumire

23 Nov 2019 2037

Constănțeanul supărat Stelian Ion îl acuză pe Decebal Făgădău că își face campanie electorală pe banii constănțenilor

21 Nov 2019 2078

Abordarea mobilității în zona centrală a Constanței nu rezolvă problemele de trafic. 50.000 de euro pentru construirea unui metru pătrat de carosabil

19 Nov 2019 715

PLUS vrea să candideze tot pe spatele USR și la alegerile locale din 2020. Barna vorbește despre acorduri punctuale cu PNL și candidați unici

18 Nov 2019 1764

Viorica Dăncilă spune că PSD nu a distribuit fake news-uri

15 Nov 2019 680