Politic

USR solicită aprobarea de urgenţă a modificărilor legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Uniunea Salvaţi România solicită ALDE, al cărei reprezentant conduce Comisia specială comună pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, să deblocheze lucrările acestei şedinţe, astfel încât să fie aprobate, în regim de urgenţă, modificările legislative care să permită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, USR cere reprezentanţilor ALDE şi PRO România să se alăture Opoziţiei în demersurile de adoptare rapidă, în plen, a modificărilor legislative, astfel încât localităţile României să fie conduse, din 2020, de oameni reprezentativi, care se bucură de încrederea multor cetăţeni.
 
„În urma şedinţei de astăzi a grupurilor parlamentare ale USR, am decis să facem toate demersurile pentru deblocarea lucrărilor Comisiei speciale în materia legilor electorale. Este foarte important ca, în perioada următoare, Camera Deputaţilor să dea un vot pe proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest proiect de lege este pe masa Comisiei încă din luna iunie. Comisia este prezidată de un membru ALDE, aşa că le solicităm parlamentarilor ALDE şi PRO România să reluăm discuţiile în această comisie. În această comisie, PSD nu deţine majoritate, astfel că, dacă există voinţă politică din partea celorlalte partide din Opoziţie, nu este niciun impediment pentru a se da un raport în zilele următoare pe proiectul de lege, urmând ca acesta să ajungă la vot final în plenul Camerei Deputaţilor. 
 
Trebuie luată o decizie rapid, pentru că se apropie alegerile locale şi orice modificare de legislaţie electorală trebuie din timp adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. Noi vrem ca următoarele alegeri locale, cele din 2020, să se desfăşoare după regula alegerii primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.
 
În Parlament există, în acest moment, mai multe proiecte de lege pe tema revenirii la alegerile în două tururi pentru primari. Două dintre ele se află pe masa Comisiei speciale, după ce au trecut de Senat. Proiectul USR, iniţiat de deputatul Tudor Benga şi senatorii Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, membri ai Departamentului de reformă electorală al USR, a fost depus la Senat la începutul lunii mai.
 
Modificarea legislaţiei electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin reprezintă o prioritate pentru USR, iar măsura a fost inclusă şi în iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică”.
 
USR consideră că alegerea în două tururi a primarilor constituie un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democraţii funcţionale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatoarea USR Ramona Dinu cere Ministerului Sănătății informații despre situația medicilor din Constanța lăsați cu mâinile goale în fața COVID-19

30 Mar 2020 864

USR Constanța solicită Consiliului Județean măsuri de îmbunătățire a circulației navetiștilor la nivel județean

27 Mar 2020 604

USR cere Ministerului Sănătății clarificarea normelor privind persoanele izolate la domiciliu

27 Mar 2020 552

USR Constanța cere testarea periodică a personalului medical și auxiliar, consiliere psihologică și cazare gratuită. Ce proiect au trimis Consiliului Local? (document)

27 Mar 2020 1017

Deputatul Stelian Ion - „Măsurile dispuse prin Ordonanța Militară nr. 3/2020 sunt insuficiente!”

26 Mar 2020 1575

Deputatul USR Stelian Ion solicită autorităților centrale și locale blocarea totală a activităților neesențiale pentru un interval de 14 zile

25 Mar 2020 2258

Stelian Ion (USR) - „I-am solicitat ministrului de Interne să ia o serie de măsuri care să limiteze răspândirea coronavirusului”

24 Mar 2020 2382

USR „MAI trebuie să pună Hotelul Meridian la dispoziția cadrelor medicale din Constanța”

23 Mar 2020 1331

Deputatul USR Stelian Ion explică procedura pe care a urmat-o pentru a ieși oficial din izolarea la domiciliu. Va cere Parlamentului simplificarea ei (video)

21 Mar 2020 3069

Deputatul USR Stelian Ion - „Țara Piticilor din parcul Tăbăcărie trebuie închisă temporar, nu dezinfectată!”

19 Mar 2020 2538

USR PLUS propune măsuri de compensare pentru sectorul HORECA

18 Mar 2020 488

Ramona Dinu (USR) - „Este nevoie de criterii clare privind certificatele de situații de urgență și documentele justificative pentru firmele din domeniile afectate de COVID-19”

18 Mar 2020 1120

Bogdan Huțucă (PNL) - „Nu ne interesează alegerile, acum contează sănătatea publică și găsirea soluțiilor pentru sprijinirea mediului economic”

17 Mar 2020 1174

Deputatul USR de Constanța Stelian Ion, aflat în izolare la domiciliu și luat în evidență de DSP, dar netestat pentru COVID-19, cere amânarea alegerilor locale

17 Mar 2020 3272

Candidatul USR la primăria Constanța, Stelian Ion - "Alegerile locale trebuie amânate"!

16 Mar 2020 1556