USR solicită sesiune extraordinară în Parlament şi propune măsuri pentru prevenirea cazurilor similare celui din Caracal


Uniunea Salvaţi România propune un pachet de măsuri care să repare sistemul incompetent şi corupt ce se face complice la torturarea şi uciderea tinerelor din Caracal. USR cere preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru adoptarea de urgenţă a pachetului de măsuri pentru prevenirea tragediilor de genul celor petrecute la Caracal, în condiţiile în care PSD încearcă să acopere şirul de erori instituţionale grave ce au dus la pierderea cel puţin a unei vieţi ce putea fi salvată.
 
Cazul de la Caracal arată o serie de disfuncţionalităţi, astfel că USR propune o serie de măsuri pentru a evita în viitor cazuri similare:

1. Abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu.
 
2. Desfiinţarea Secţiei Speciale şi punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Greco, ale Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene.
 
3. Îmbunătăţirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii 160/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU), cu abilitarea administratorului SNUAU să asigure informaţia de localizare a terminalului care a efectuat apelul de urgenţă, prin servicii de voce sau date.
 
4. Operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copii.
 
5. Asigurarea de tehnică performantă la Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracţiunilor grave.
 
6. Asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfăşurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, prin realocarea celor 235% buget suplimentar acordat Jandarmeriei Române pentru arme şi muniţii.

 
7. Numirea pe funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, încetarea imediată a interimatelor cu care şefii din poliţie sunt ţinuţi sub papuc.
 

8. Îmbunătăţirea calităţii educaţiei, prin reformarea Academiei de Poliţiei cu consultarea unor experţi europeni, şi a pregătirii profesionale continue a poliţiştilor, precum şi evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.
 
9. Abrogarea de urgenţă a OUG nr. 51/2019 astfel încât transportul judeţean să reintre în categoria transportului public, iar acesta sa fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor.
 
10. Operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali şi crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violenţă, în special domestică (chiar şi cele soldate cu retragerea plângerilor de către victime). Totodată, cei care săvârşesc astfel de fapte să fie supuşi unor terapii şi unor monitorizări.
 
11. Instituirea unor pedepse complementare care să înceteze doar după efectuarea unor şedinţe de terapie şi după o evaluare psihologică.
 
12. Modificarea pedepselor să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice bine documentate, efectuate de un institut autonom.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 281

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 206

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 493

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 922

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 485

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 475

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 468

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 509

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 532

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 684

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 580

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 618

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 546

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 571

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 455