Politic

USR vrea să modifice Legea Adopţiei. Timpul petrecut de copii în sistemul de protecţie trebuie să scadă!

Parlamentarii USR au depus o iniţiativă de modificare a Legii Adopţiei, care vizează scăderea timpului pe care un copil îl petrece în sistemul de protecţie, prin facilitarea întregului proces de adopţie.

„Posibilitatea unui copil de a părăsi sistemul de protecţie echivalează cu finalizarea cu succes a unui proces de adopţie, care, din păcate, în România, este unul foarte anevoios. Pentru a respecta interesul superior al copilului şi dreptul său la o dezvoltare psihică armonioasă, este nevoie de eliminarea unor reglementări excesive din legislaţie care traumatizează în prezent copilul în procesul adopţiei“, au explicat deputaţii USR necesitatea de modificare a Legii Adopţiei.

Iniţiativa legislativă include mai multe măsuri pentru rezolvarea blocajelor din procesul de adopţie; una dintre ele prevede reducerea gradului de rudenie de la IV la III în cazul rudelor copilului care sunt căutate de către inspectorii sociali înainte de a începe procesul de adopţie. O astfel de măsură are scopul de a limita şederea copiilor în sistem, astfel încât aceştia să nu petreacă mai mult de un an în sistemul de protecţie fără să fie reintegraţi sau să aibă măcar începută procedura de declarare a adopţiei. 

Deschiderea adopţiilor internaţionale pentru cetăţenii statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga şi menţinerea spre adopţie a copiilor care au împlinit 14 ani, la cererea acestora, sunt noi măsuri cuprinse în iniţiativa legislativă, de natură să crească şansa de adopţie a copiilor care nu ajung să fie adoptaţi nici prin potrivire teoretică, nici prin lista celor greu adoptabili. 

O altă măsură vizează eficientizarea serviciilor în domeniul adopţiei prin acordarea posibilităţii ca organisme private acreditate să desfăşoare activităţi agreate de comun acord şi derulate în parteneriat cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. În prezent, deschiderea oportunităţii adopţiei copiilor consideraţi greu adoptabili a crescut volumul de muncă pentru procesarea dosarelor şi pentru derularea proceselor de adopţie, iar acest lucru nu a fost corelat cu creşterea numărului personalului activ din serviciile de adopţie.

Ultima măsură inclusă în iniţiativa deputatului USR prevede ca părinţii biologici care îşi doresc copiii acasă să facă dovada unor garanţii morale, precum şi a unor condiţii materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului, în maximum un an.
 
La sfârşitul anului trecut, în România existau circa 57.000 de copii în sistemul de protecţie, cei mai mulţi fiind victime ale abandonului familial sau ale abuzurilor suferite în familia biologică. Dintre aceştia, numai aproximativ 3.250 sunt declaraţi adoptabili, adică doar 5,7% din numărul total, iar procentul copiilor care ajung să fie şi adoptaţi nu depăşeşte 2% în decursul unui an, potrivit ultimelor statistici. Această rată extrem de scăzută a adoptare a copiilor instituţionalizaţi din România indică existenţa unor posibile probleme de ordin structural şi funcţional în sistemul de protecţie, probleme care trebuie neapărat rezolvate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul USR Stelian Ion explică modul în care PSD-ALDE-UDMR au votat Legea recursului compensatoriu

18 Jan 2019 677

Precizările lui Tudorel Toader, cu privire la recursul compensatoriu

16 Jan 2019 404

Deputatul USR Stelian Ion cere în Parlament abrogarea Legii recursului compensatoriu

15 Jan 2019 615

Stelian Ion (USR) - „75 de zile de când iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» este blocată de Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor!“

09 Jan 2019 573

Zeci de grădinițe cu program normal, finalizate prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii

05 Jan 2019 384

Ce proiecte a depus USR, în 2018, în domeniul justiţiei?

31 Dec 2018 480

Ce proiecte legislative a depus USR în 2018 pentru simplificarea interacţiunii cetăţenilor cu administraţia publică

29 Dec 2018 350

Stelian Ion (USR) critică decizia ministrului Justiţiei

29 Dec 2018 594

Stelian Ion( USR) „Revoluția din '89 a fost deturnată. Revoluția trebuie să continue. Le datorăm asta celor care au murit atunci. Le datorăm asta copiilor noștri”!

23 Dec 2018 259

Stelian Ion, deputat USR, bilanţ la jumătate de mandat A propus sute de amendamente în Comisia Juridică şi Comisia Iordache ca să îndrepte din dezastrul produs de legile justiţiei!

22 Dec 2018 638

Deputatul Stelian Ion, mesaj pentru procurorii DNA - „Nu este momentul unei demobilizări!“

21 Dec 2018 646

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost respinsă

20 Dec 2018 308

UPDATE Moțiune de cenzură dezbătută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului

20 Dec 2018 293

Stelian Ion (USR) - „Ce amnistie vreţi voi?! Lăsaţi oamenii să vă ierte, dacă pot, nu vă daţi singuri «iertarea păcatelor»!“

18 Dec 2018 783

Concluziile USR după audienţa cu Dăncilă şi Toader „Modificările recente ale legislaţiei penale nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională!“

15 Dec 2018 795