Politic

Veste proastă pentru agenţii economici din turism Traseu legislativ stagnat… momentanProiectul privind impozitul specific unor activităţi, iniţiat de Mircea Titus Dobre şi susţinut de 116 parlamentari (printre care şi constănţenii Radu Babuş, Florin Gheorghe, Mădălin Voicu, Nicolae Moga şi Marian Vasiliev), nu are şanse să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
 
Propunerea legislativă a fost transmisă pentru aviz Consiliului Legislativ, acesta urmând a fi dat până pe 26 noiembrie, dar şi către Guvern, de unde se aşteaptă încă un punct de vedere. Totodată, deputatul Mircea Titus Dobre a avansat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o adresă prin care înainta spre dezbatere şi aprobare propunerea legislativă „Lege privind impozitul specific al unor activităţi“. 
 
Întrucât, în opinia deputatului PSD, „asigurarea unui tratament fiscal echitabil în mediul economic care să respecte principiul proporţionalităţii, noua modalitate de impozitare aplicabilă contribuabililor din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, ce conduce la promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenţei neloiale, creşterea conformării voluntare şi stimularea investiţiilor“ şi, totodată, aplicarea rapidă a normativului în discuţie ar conduce la „creşterea încasărilor la bugetul de stat“, acesta a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor „adoptarea în procedură de urgenţă“.
 
Lucrurile s-au mişcat repede. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a înaintat omologului său de la Senat o adresă în care menţionează că „domeniul reglementat de aceasta este de competenţa decizională a Camerei Deputaţilor“, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Altfel spus, indiferent de votul senatorilor, decizia finală privind soarta propunerii legislative va aparţine plenului Camerei Deputaţilor. Aici, PSD şi aliaţii ar putea asigura votul necesar aprobării, indiferent dacă parlamentarii social-democraţi au intrat în Opoziţie, deoarece îi vor avea alături pe cei de la ALDE şi pe progresişti, o parte dintre ei fiind susţinători ai iniţiativei lui Dobre.
 
Deocamdată, proiectul aşteaptă să fie luat în seamă de senatori, în contextul în care se dorea adoptarea lui până la finele anului, astfel încât să poată fi aplicat de la 1 ianuarie 2016.

Câţiva paşi... mărunţi


Între timp, iniţiativa legislativă a deputatului Mircea Titus Dobre a mai făcut câţiva paşi, mărunţi, ce-i drept. A primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar pe 16 noiembrie, după prezentarea în Biroul Permanent al Senatului, a fost trimis la două comisii de specialitate. Prima sesizată este Comisia pentru buget, finanţe activitate bancară şi piaţă de capital, iar senatorii de aici trebuie să întocmească un raport până pe 15 decembrie. Cealaltă este Comisia economică, industrii şi servicii, membrii acesteia urmând să avizeze favorabil sau nu proiectul legislativ până pe 8 decembrie. 
 
Cum scena politică a fost zbuciumată în ultima perioadă, ca urmare a schimbărilor produse, iar sărbătorile de iarnă sunt pe aproape şi parlamentarii deja se gândesc la vacanţă, iniţiativa legislativă a deputatului constănţean nu are un viitor prea strălucit. Termenul de adoptare tacită în Senat este de 45 de zile, iar numărătoarea inversă a început din 16 noiembrie. Numai că nici varianta asta nu este plauzibilă, deoarece termenul respectiv se împlineşte abia după vacanţa parlamentară de iarnă, mai precis la 19 zile de la reluarea activităţii Senatului.
 
Cu alte cuvinte, abia în prima sesiune parlamentară a anului 2016, proiectul legislativ marca Dobre va putea primi votul în plenul Senatului pentru ca, ulterior, să fie trimis spre dezbatere în Camera Deputaţilor, for decizional.  Concluzionând, degeaba ai idei bune dacă lenea parlamentară face imposibilă aplicarea lor la timp astfel încât să aducă şi beneficiile scontate.

Citeşte şi

Agenţii economici din turism ar urma să plătească un impozit specific, anual - Verbal, Ponta vrea… Parlamentul decide!
Deputatul de Constanţa Mircea Dobre propune un nou tip de taxe - impozit specific pentru hoteluri, baruri şi restaurante (documente)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pro România Constanţa începe campania pentru europarlamentare. Mircea Dobre şi Mircea Banias, în conferinţă de presă (galerie foto)

01 Mar 2019 649

„Carta Albă a turismului din România“, lansată la Constanța. Cine participă la eveniment (galerie foto)

10 Jul 2018 993

Fostul ministru Mircea Titus Dobre acuză incompetenţa din Guvern şi spune că ne paşte infringement-ul în domeniul turismului

25 Jun 2018 1231

Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Ce s-a întâmplat

27 May 2018 1893

Revista presei locale

24 May 2018 767

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 2036

Bilanțul activităților Ministerului Turismului la finalul mandatului fostului ministru Mircea Titus Dobre

30 Jan 2018 896

Organizaţia PSD Constanţa merge în continuare pe mâna lui Felix Stroe la Transporturi şi a lui Mircea Titus Dobre la Turism!

25 Jan 2018 2089

Surse politice Mai mulți miniștri își vor da demisia odată cu Mihai Tudose. Cine a alimentat acest zvon. Nume și de la Constanța

16 Jan 2018 2363

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, mesaj de susținere pentru premierul Mihai Tudose. Ce a transmis acesta

13 Jan 2018 1189

O nouă rundă de discuții între Ministerul Turismului și ANPC. Ce subiecte au fost dezbătute

12 Dec 2017 907

Anunț important de la Ministerul Turismului. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2018

11 Dec 2017 1282

Ministrul Turismului, întâlnire cu reprezentanții ANPC. Ce subiecte au fost analizate

11 Dec 2017 704

România – Portugalia, Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul turismului

21 Nov 2017 1451

Ministerul Turismului organizează ședință operativă în urma cazului Omnia Turism

20 Oct 2017 922