Veste proastă pentru agenţii economici din turism Traseu legislativ stagnat… momentan



Proiectul privind impozitul specific unor activităţi, iniţiat de Mircea Titus Dobre şi susţinut de 116 parlamentari (printre care şi constănţenii Radu Babuş, Florin Gheorghe, Mădălin Voicu, Nicolae Moga şi Marian Vasiliev), nu are şanse să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
 
Propunerea legislativă a fost transmisă pentru aviz Consiliului Legislativ, acesta urmând a fi dat până pe 26 noiembrie, dar şi către Guvern, de unde se aşteaptă încă un punct de vedere. Totodată, deputatul Mircea Titus Dobre a avansat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o adresă prin care înainta spre dezbatere şi aprobare propunerea legislativă „Lege privind impozitul specific al unor activităţi“. 
 
Întrucât, în opinia deputatului PSD, „asigurarea unui tratament fiscal echitabil în mediul economic care să respecte principiul proporţionalităţii, noua modalitate de impozitare aplicabilă contribuabililor din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, ce conduce la promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenţei neloiale, creşterea conformării voluntare şi stimularea investiţiilor“ şi, totodată, aplicarea rapidă a normativului în discuţie ar conduce la „creşterea încasărilor la bugetul de stat“, acesta a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor „adoptarea în procedură de urgenţă“.
 
Lucrurile s-au mişcat repede. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a înaintat omologului său de la Senat o adresă în care menţionează că „domeniul reglementat de aceasta este de competenţa decizională a Camerei Deputaţilor“, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Altfel spus, indiferent de votul senatorilor, decizia finală privind soarta propunerii legislative va aparţine plenului Camerei Deputaţilor. Aici, PSD şi aliaţii ar putea asigura votul necesar aprobării, indiferent dacă parlamentarii social-democraţi au intrat în Opoziţie, deoarece îi vor avea alături pe cei de la ALDE şi pe progresişti, o parte dintre ei fiind susţinători ai iniţiativei lui Dobre.
 
Deocamdată, proiectul aşteaptă să fie luat în seamă de senatori, în contextul în care se dorea adoptarea lui până la finele anului, astfel încât să poată fi aplicat de la 1 ianuarie 2016.

Câţiva paşi... mărunţi


Între timp, iniţiativa legislativă a deputatului Mircea Titus Dobre a mai făcut câţiva paşi, mărunţi, ce-i drept. A primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar pe 16 noiembrie, după prezentarea în Biroul Permanent al Senatului, a fost trimis la două comisii de specialitate. Prima sesizată este Comisia pentru buget, finanţe activitate bancară şi piaţă de capital, iar senatorii de aici trebuie să întocmească un raport până pe 15 decembrie. Cealaltă este Comisia economică, industrii şi servicii, membrii acesteia urmând să avizeze favorabil sau nu proiectul legislativ până pe 8 decembrie. 
 
Cum scena politică a fost zbuciumată în ultima perioadă, ca urmare a schimbărilor produse, iar sărbătorile de iarnă sunt pe aproape şi parlamentarii deja se gândesc la vacanţă, iniţiativa legislativă a deputatului constănţean nu are un viitor prea strălucit. Termenul de adoptare tacită în Senat este de 45 de zile, iar numărătoarea inversă a început din 16 noiembrie. Numai că nici varianta asta nu este plauzibilă, deoarece termenul respectiv se împlineşte abia după vacanţa parlamentară de iarnă, mai precis la 19 zile de la reluarea activităţii Senatului.
 
Cu alte cuvinte, abia în prima sesiune parlamentară a anului 2016, proiectul legislativ marca Dobre va putea primi votul în plenul Senatului pentru ca, ulterior, să fie trimis spre dezbatere în Camera Deputaţilor, for decizional.  Concluzionând, degeaba ai idei bune dacă lenea parlamentară face imposibilă aplicarea lor la timp astfel încât să aducă şi beneficiile scontate.

Citeşte şi

Agenţii economici din turism ar urma să plătească un impozit specific, anual - Verbal, Ponta vrea… Parlamentul decide!

Deputatul de Constanţa Mircea Dobre propune un nou tip de taxe - impozit specific pentru hoteluri, baruri şi restaurante (documente)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotelul Dunărea din Mamaia se vinde. Proprietarul, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, cere 5,5 milioane de euro

23 Feb 2024 1074

Surprize-surprize pe piața media locală! Și fostul ministru PSD, Mircea Dobre a bătut palma cu postul Antena 3 Constanța

19 Jan 2024 1355

ZIUA LIVE. Președintele UGIR Constanța i-a propus primarului Chițac transformarea zonei cuprinse între Capitol și Portul Tomis într-o zonă turistică de interes național

27 Aug 2021 2751

ZIUA LIVE Fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, precizări despre activitatea UGIR Constanța

26 Aug 2021 1880

ZIUA LIVE. Fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, despre avizul CES

26 Aug 2021 1680

ZIUA LIVE. Poate contribui Uniunea Generală a Industriașilor din Constanța la relansarea economiei?

25 Aug 2021 2512

PRO România Constanța are o nouă conducere

21 Apr 2021 3381

Fostul deputat, Mircea Titus Dobre este președintele UGIR Constanța. Vrea să obțină personalitate juridică în vederea accesării de fonduri europene

15 Apr 2021 2415

#alegeriparlamentare2020 Mircea-Titus Dobre, Răzvan Filipescu și Valentin Trofin au votat

06 Dec 2020 2043

#alegeriparlamentare 2020 Unde vor vota candidații PRO România Constanța pentru alegerile parlamentare

04 Dec 2020 1560

Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre "Nu se poate intra cu bocancii în spiritualitatea românilor!"

30 Nov 2020 1566

#alegeriparlamentare2020 Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre - "Ne-am săturat de minciuni electorale și de agresivitate"

27 Nov 2020 1456

#alegeriparlamentare2020 Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre - „Constanța suferă din cauza deciziilor politice foarte proaste și discriminatorii”

23 Nov 2020 2025

#alegeriparlamentare2020 Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre - "Venim cu un program de relansare economică"

18 Nov 2020 1540

UPDATE Constanța exit poll. Rezultate alegeri locale 27 septembrie 2020

27 Sep 2020 14528