Viceamiral cu trei stele Constănțeanul Alexandru Mîrşu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, trece azi în rezervă. Viața și cariera!

  • După absolvirea Institutului de Marină, a activat în calitate de comandant unitate de luptă artilerie la Dragoarele de Bază 13 și 14.
  • La data de 15 august 2016 a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele.
  • În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, pe data de 15 iunie, decretul privind trecerea în rezervă a viceamiralului cu trei stele Alexandru Mîrşu, șeful Statului Major al Forțelor Navale. Trecerea în rezervă va avea loc la data de 30 iunie 2020. Viceamiralul cu trei stele Alexandru Mîrşu se află în fruntea Statului Major al Forțelor Navale din data de 18 decembrie 2013.
 
Potrivit datelor oficiale, viceamiralul Alexandru Mîrșu s-a născut la data de 17 iunie 1962 în Constanța, județul Constanța.
 
A absolvit Liceul Industrial nr.2 Mangalia, iar în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân“, Facultatea Navigație. După absolvirea Institutului de Marină, a activat în calitate de comandant unitate de luptă artilerie la Dragoarele de Bază 13 și 14, apoi a fost numit comandant unitate de luptă arme sub apă la Vânătorul de Submarine 33.
 
Începând cu anul 1988, a îndeplinit funcțiile de specialist cu artileria în Statul Major al Divizionului de Vânătoare de Submarine și de șef Birou operații și pregătire pentru luptă. Experiența dobândită și profesionalismul demonstrat au făcut să fie promovat comandant al Vânătorului de Submarine 31 din Divizionul de Corvete de la Midia.
 
 

După absolvire, în anul 1999, a fost numit comandant al Dragorului Maritim 29


Perfecționarea profesională a debutat cu un curs de specialitate pentru Divizioanele de Nave, a continuat cu un curs de comandă a navelor antisubmarin și un curs postuniversitar eșalon unitate de nave, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“.
 
În perioada 1997-1999, a absolvit cursul intensiv de limbă engleză și Facultatea Interarme din Academia de Înalte Studii Militare București (actuala Universitate Națională de Apărare).
 
După absolvire, în anul 1999, a fost numit comandant al Dragorului Maritim 29 și, ulterior, a fost numit comandant al Secției 1 Dragoare Maritime. Începând cu luna iulie 2001, a fost șeful de Stat Major al aceluiași divizion, iar din anul 2004 a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Divizionului Nave Minare-Deminare. În anul 2005, a fost promovat în funcția de șef al operațiilor în Comandamentul Operațional Naval, apoi șef al operațiilor în Statul Major al Forțelor Navale.
 
În perioada 2000-2004, a urmat Școala de ofițeri de comandă pentru lupta navală de suprafață (Newport, SUA), cursul „Dimensiunea maritimă a operațiilor pentru menținerea păcii“ (Centrul de studii pentru menținerea păcii „Pearson“, Canada), cursul internațional de orientare pentru ofițeri de stat major (Colegiul de apărare al Olandei), cursul NATO pentru operații în sprijinul păcii (școala NATO Oberamergau Germania), cursul avansat de comandă și stat major (Colegiul Interarme de Comandă și Stat Major, Shrivenham, Marea Britanie), cursul postuniversitar de perfecționare în conducerea marilor unități din Forțele Navale și cursul postuniversitar de conducere strategică (Colegiul de Război, Universitatea Națională de Apărare).
 

A absolvit cursurile de masterat la Colegiul Regal ( Marea Britanie)

 
În anul 2004 a absolvit cursurile de masterat la Colegiul Regal (Londra, Marea Britanie), iar în anul 2008 a absolvit Colegiul NATO pentru Apărare, seria 112, de la Roma.
 
În perioada 2005-2006, a fost comandantul Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră – BLACKSEAFOR, timp în care România a deținut conducerea acestei inițiative regionale.
 
La data de 1 decembrie 2006 a fost numit comandant al Flotilei 56 Fregate, iar trei ani mai târziu a fost promovat în funcția de locțiitor al comandantului Flotei.
 
Prin ordin al ministrului apărării naționale, la data de 7 iulie 2010 a fost numit comandant al Flotei.
 
La data de 11 octombrie 2010 a obținut titlul de Doctor în Științe Militare.
 
Prin decrete prezidențiale, la data de 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea), iar la data de 1 decembrie 2013 a fost avansat la gradul de contraamiral (cu două stele).
 
La data de 15 august 2016 a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele.
 
Prin ordinul ministrului apărării naționale, la data de 18 decembrie 2013, a fost numit șeful Statului Major al Forțelor Navale.
 

Rezultatele remarcabile

 
În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Crucea națională "Serviciul Credincios", Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofițer, Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler, Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a II-a, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate, cls. a III-a, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate.
 
Este căsătorit cu Dorina-Mihaela și împreună au o fiică, Oana.
 
Din conducerea Statului Major al Forțelor Navale mai face parte locțiitorul pentru Resurse al șefului Statului Major al Forțelor Navale contraamiralul de flotilă Ion-Cristian Lişman, născut la data de 20 octombrie 1969, în Iaşi, și director al Statului Major al Forțelor Navale Comandor Valentin Pufulescu, născut la data de 20 ianuarie 1963, în localitatea Limanu, județul Constanța.
 
Citește și
 
Spectacol în aer şi pe apă de Ziua Marinei, la Constanţa Preşedintele Iohannis, ministrul Apărării, oficiali din Armată şi autorităţi locale, la grandiosul eveniment (galerie foto)

Răspuns oficial de la Statul Major al Forţelor Navale. Ce emblemă a primit Patriarhul Daniel de la Alexandru Mîrşu (galerie foto)
 
Șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, a vizitat sediul ROMATSA. Ce protocol a fost semnat cu această ocazie (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De pe locul 13 pe lista de candidați, președintele PNȚCD “aterizează” în Consiliul Județean Constanța în grupul PSD

28 Apr 2021 3434

Viceamiralul cu trei stele, Alexandru Mîrşu a demisionat din Consiliul Județean Constanța și din PSD

13 Apr 2021 4490

De peste un secol, promoțiile anuale ale instituțiilor militare de învățământ poartă denumiri onorifice. Care au fost acestea în ultimii 10 ani

13 Jul 2020 2115

Schimbare la conducerea Forțelor Navale Române (galerie foto)

30 Jun 2020 1719

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul cu trei stele Alexandru Mîrşu, a fost trecut în rezervă

15 Jun 2020 5174

Ultimul clopoțel la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” Prima promoție de la reînființarea instituției de învățământ liceal militar din Constanța. Cine este șef de promoție

12 Jun 2020 2410

Forțele Navale Române Cooperare româno-ucraineană a militarilor marinari

07 Nov 2019 1133

Ceremonia de predare-primire a comenzii Flotei, în Portul Militar Constanța

22 Aug 2019 1319

De la Maramureş, în port popular, pentru a-şi privi fiul absolvent al Academiei Navale. Mărturii ale familiilor viitorilor marinari (galerie foto)

27 Jul 2019 11491

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale, prezent la festivitatea de absolvire a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” (galerie foto)

26 Jul 2019 2503

„Sea Shield 19“, cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, e gata de start. Participă 20 de nave militare

02 Apr 2019 1530

Răspuns oficial de la Statul Major al Forţelor Navale. Ce emblemă a primit Patriarhul Daniel de la Alexandru Mîrşu (galerie foto)

17 Dec 2018 2155

Șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, a vizitat sediul ROMATSA. Ce protocol a fost semnat cu această ocazie (galerie foto)

04 Sep 2018 1687

Ceremonial militar la Constanța. Batalionul de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius” primește Drapelul de Luptă (galerie foto+video)

14 Aug 2018 2040

Constanța. Ministrul Mihai Fifor, vizită la sediul Comandamentului Flotei. Ce a declarat acesta (galerie foto)

16 Jun 2018 2552