Ziua Imnului National, sarbatoare inchinata unitatii neamului

"Desteapta-te romane", cinstit si respectat

Sarbatoarea dedicata "Zilei Imnului National" s-a desfasurat ieri, pe platoul din fata Prefecturii, in prezenta reprezentantilor locali si judeteni * Alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului, imnul reprezinta un simbol national

O ampla manifestare a fost organizata ieri, pe platoul din fata Prefecturii Constanta, cu ocazia "Zilei Imnului National". Alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului, imnul reprezinta un simbol national. Festivitatile inchinate sarbatorii nationale au fost deschise de subprefectul Adrian Nicolaescu si de catre seful Statului Major al Comandamentului Operational Naval, Remulus Hardan, care au trecut in revista Garda de Onoare. La eveniment au participat delegati din partea institutiilor publice deconcentrate, mediului universitar, precum si reprezentanti ai administratiilor publice din teritoriu. Dupa oficierea slujbei religioase de catre un sobor preotesc, subprefectul Adrian Nicolaescu impreuna cu viceprimarul municipiului Constanta, Nicolae Nemirschi, au punctat in scurte alocutiuni importanta si semnificatia nationala a acestei zile. Potrivit celor declarate de Adrian Nicolaescu, simbolul unitatii nationale, imnul, a fost alaturi de romani in momentele cele mai apasatoare, imbarbatand populatia in decursul Razboiului de Independenta, in cele doua Razboaie Mondiale, dar si in timpul Revolutiei din Decembrie 1989. "In clipele cele mai grele, imnul s-a inaltat spontan si s-a aflat pe buzele tuturor. Este o datorie de onoare sa cinstim acest simbol si inalta sa semnificatie", a mai precizat subprefectul.In acelasi context, viceprimarul Nicolae Nemirschi a mai adaugat ca "indiferent daca cunoastem sau nu versurile imnului national, semnificatiile sale intaresc si consolideaza sentimentul unitatii nationale. In opinia sa, imnul caracterizeaza trasaturile poporului roman si reuseste sa oglindeasca fiecare etapa a devenirii sale.La 29 iulie 1848, "Desteapta-te romane!" a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic "Un rasunet" de Andrei Muresanu, pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti, pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania.Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumatate de secol, "Desteapta-te romane!" a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, Imnul National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.Printre momentele speciale ale festivitatilor s-au numarat programul artistic sustinut de elevii de la Palatul Copiilor, precum si momentul sustinut de Fanfara Academiei Navale "Mircea cel Batran".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 445

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 260

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 445

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2044

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 954

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 574

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 520

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 624

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 954

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 574

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 553

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 589

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 890

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2416

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 916