Justitie

Rechizitoriu Trimitere în judecată Dragoş Băsescu! Presupusele negocieri, în chiloţi, la un centru SPA (document)ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, a lui Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, suspectat de trafic de influenţă. În cauză a mai fost deferit Justiţiei Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.
 
Conform rechizitoriului, la data de 20 aprilie, administratorul unei firme a formulat un denunţ în care a arătat, în esenţă, că, în data de 10 martie 2014, a fost reţinut de către DIICOT într-un dosar penal având ca obiect infracţiuni de constituire de grup infracţional şi spălare de bani. Ulterior, propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT a fost respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
„Denunţătorul a mai arătat că, în aceeaşi zi, respectiv 12 martie 2014, a fost contactat telefonic de către (…), cu care s-a şi întâlnit, ocazie cu care acesta i-a spus denunţătorului că inculpatul Dragoş Băsescu doreşte să îl întâlnească pentru a-i propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT“, potrivit rechizitoriului. 
 
„În acest sens, (…) l-a recomandat drept persoană de legătură pe inculpatul Ciprian Nistor şi i-a comunicat denunţătorului (…). Astfel, la data de 13.03.2014, numitul (…) a stabilit, prin intermediul lui Ciprian Nistor, o întâlnire cu Dragoş Băsescu, la Clubul „(…)“, în jurul orei 17.00, denunţătorul deplasându-se la această locaţie ca urmare a indicaţiilor primite de la inculpatul Ciprian Nistor. Ajungând aici, Ciprian Nistor i-a cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei, după care cei doi s-au întâlnit la vestiar şi cu Dragoş Băsescu, care i-a dat denunţătorului un slip de baie“, se mai arată în documentele oficiale.
 
„În continuare, toţi trei s-au deplasat în zona de SPA şi au intrat împreună într-o saună, ocazie cu care Dragoş Băsescu a scos dintr-o folie o listă cu nume de firme şi de persoane pe care numitul (…) le-a recunoscut ca figurând şi ele în dosarul penal în care el fusese reţinut de DIICOT. Denunţătorul a arătat că această listă i-a fost prezentată de către Dragoş Băsescu pentru a-l convinge că are acces la dosar şi că are posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia. Tot cu acea ocazie, Dragoş Băsescu a pronunţat numele procurorului de caz. Discuţia a continuat pe fondul pretinderii de către Dragoş Băsescu a sumei de 500.000 de euro pentru o soluţie de nearestare în contestaţia formulată de către DIICOT şi încă 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului. Deoarece numitul (…) le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, Dragoş Băsescu i-a propus o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 de euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar, pe o perioadă de până la doi ani. Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, pentru a nu trezi suspiciuni“, potrivit rechizitoriului.
 
Procurorii DNA arată că „denunţătorul a susţinut că a refuzat şi această variantă, lăsând totuşi subiectul deschis pentru posibilităţi ulterioare, având în vedere relaţiile personale ale lui Dragoş Băsescu“.
 
„La 22.04.2015, în jurul orei 18.30, (…) şi (…) s-au întâlnit la sediul firmei denunţătorului, prilej cu care au fost aduse în discuţie şi confirmate în mod complet de către (…) toate aspectele infracţionale descrise de denunţător, (…) afirmând că, dacă ar fi cunoscut cuantumul final al sumei cerute, ar fi vorbit personal cu Dragoş Băsescu pentru a diminua valoarea acesteia, astfel încât să poată fi plătită de denunţător: (…) În consecinţă, Dragoş Băsescu, cu toate că se arăta «surprins» de anumite afirmaţii pe care le-ar fi făcut cu ocazia întâlnirii de la SPA, ia spus lui (…) că îi recomandă lui (…) să păstreze înregistrarea şi şi-a
manifestat speranţa ca acesta să n-o fi remis deja unor organe de anchetă. (…) Prezentarea de către cei doi inculpaţi martorului denunţător a unei liste cu firme şi persoane fizice cercetate în cauza respectivă a fost de natură a-i întări lui (…) convingerea că aceştia aveau într-adevăr influenţa pretinsă asupra unor organe judiciare care erau implicate, într-o formă sau alta, în instrumentarea dosarului. Mai mult, prezenţa inculpatului Dragoş Băsescu şi numele sonor al acestuia au constituit, din păcate, elemente sugestive în context, martorul denunţător având în vedere şi unele teorii vehiculate de o parte a mass-media“, au conchis procurorii DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dragoș Băsescu a fost reținut de polițiști. Urmează să fie încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

05 Feb 2018 1124

Ce mesaj a transmis Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte al României, după condamnarea la închisoare

05 Feb 2018 857

Nepotul lui Traian Băsescu, Dragoș Băsescu a fost condamnat definitiv la închisoare. Pedeapsa este cu executare (rechizitoriu)

05 Feb 2018 1590

Nepotul lui Traian Băsescu, Dragoș Băsescu, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare (rechizitoriu)

17 Jan 2017 3045

Dragoş Băsescu rămâne sub control judiciar pe cauţiune

05 Nov 2016 1391

Nepoata fostului preşedinte Băsescu s-a retras din societatea Europort EST SRL

29 Oct 2016 1579

Nepotul lui Băsescu dă de lucru CCR (Rechizitoriu)

23 Jun 2016 1134

Tribunalul București a admis o cerere a nepotului fostului președinte Traian Băsescu

22 Jun 2016 823

Curtea de Apel Bucureşti Interceptările în dosarul lui Dragoş Băsescu vor fi păstrate

18 Mar 2016 996

Dragoş Băsescu în instanţă cu KPMG România care l-a concediat

06 Dec 2015 1731

Nepotul lui Băsescu se prezintă azi din nou în faţa judecătorilor

23 Nov 2015 881

Nepotul lui Traian Băsescu a fost trimis în judecată

26 Oct 2015 1034

Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte, la poliție pentru control judiciar

18 Jun 2015 953

Negocieri la marginea piscinei Nepotul lui Traian Băsescu, acuzat că a cerut mită un milion de euro (document)

18 Jun 2015 1782

Acuzat de complicitate la şantaj Ginerele lui Traian Băsescu a fost la DNA

17 Jun 2015 1142

UPDATE. Preţul libertăţii - 10.000 de lei Dragoş Băsescu a ieşit pe cauţiune!

17 Jun 2015 1448

Dragoș Băsescu ar fi discutat într-un SPA cu un om de afaceri despre intervenții la DIICOT

17 Jun 2015 1048

UPDATE 2. S-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Sandu Staicu la un SPA Fiul lui Mircea Băsescu, adus cu mandat la DNA

17 Jun 2015 1674

Fost coleg de cenaclu cu Adrian Păunescu Un celebru cantautor are un frate antrenor de înot la Constanţa

26 Oct 2013 2823

Duminica, 6 martie, la Pro Tv de la 21.45, "Serviciul Roman de Comedie" face cele mai neobisnuite dedicatii de Ziua Femeii

04 Mar 2011 3873

Traian Basescu lanseaza "curatenia de vara" in Delta Dunarii

09 Aug 2006 845