Rechizitoriu Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de conflict de interese (nouă infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată).
 
Alături de Constantinescu, DNA Constanţa a mai dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al preşedintelui CJC, suspectat de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de evaziune fiscală.
 
Mai departe, procurorii au mai deferit-o Justiţiei pe Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), dar şi de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
În faţa judecătorilor au mai ajuns: Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, suspectată de complicitate la evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală“.

„Activităţi non-profit de interes general“ 

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de OG nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice“, conform rechizitoriului. 

Finanţări activităţi sportive

DNA Constanţa mai arată că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând, în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive în sumă de 13.305.000 de lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive“. „Și de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, ce reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice“, conform rechizitoriului, care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1427

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!

16 Jan 2023 1954

Se cere rejudecarea dosarului fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“. Ce a stabilit Curtea Supremă

06 Dec 2021 1338

Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu

15 Nov 2021 2693

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, amânat la Galați. Legături cu CJC

21 Nov 2020 1663

Strămutat de la Constanța Judecătorii din Galați analizează mâine dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio

14 Jun 2020 1989

Dosarul Fundaţiilor „Thalia“ şi „Fantasio“ Opt ani în primă instanță pentru Nicuşor Constantinescu. Apelul, amânat pentru luna viitoare

26 May 2020 1826

Decizie definitivă. Este vizat dosarul în care Nicuşor Constantinescu a luat în primă instanţă opt ani de închisoare

02 Mar 2019 2389

DNA, prima reacţie oficială Val de nemulţumiri după condamnarea din dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio

22 May 2018 3142

După opt achitări Nicuşor Constantinescu, fostul şef al CJC, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare

05 May 2018 6245

Nicuşor Constantinescu, fostul şef al CJC, a fost condamnat azi la opt ani de închisoare cu executare

04 May 2018 20388

Un nou termen în dosarul fundațiilor ”Thalia” și ”Fantasio”

19 Jan 2018 1754

Dosarul Fundaţiilor „Thalia“ şi „Fantasio“, amânat

14 Dec 2017 1803

Dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, amânat

09 Nov 2017 2057

Judecătorii fac o pauză de trei luni într-unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu

08 Jun 2017 2624