Şpagă pentru magistrat! Cum şi-a distrus cariera judecătoarea Geanina Terceanu (rechizitoriu)



 „În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi au fost folosiţi de inculpata Terceanu Geanina la achiziţionarea unei locuinţe (al cărei preţ total a fost de 93.000 de euro)“.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a Geaninei Terceanu, judecător din Tribunalul Bucureşti, pentru luare de mită. Magistratul ar fi primit suma de 195.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali şi suma de 10.000 de euro de la Cristian Borcea, pentru a-i achita în celebrul Dosar al Transferurilor de fotbalişti. Mita ar fi fost primită de Geanina Terceanu în intervalul aprilie 2009 - mai 2012.
 
Cristian Borcea este judecat, din 2008, în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, alături de mai multe persoane, printre care se află Radu Mazăre, fostul primar al oraşului, şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC.
 
Până să fie încătuşată de DNA, Geanina Terceanu a judecat şi dosarul în care Avraham Morgenstern a fost deferit Justiţiei pentru o presupusă evaziune de 10 milioane de euro din contracte cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa.
 
Revenind la rechizitoriu, alături de Terceanu, Becali şi Borcea, bănuiţi de dare de mită, în dosar au mai fost trimişi în judecată avocaţii George Antonie Iorgovan şi Daniel Costel Petre, pentru mărturie mincinoasă.
 
Conform DNA, „prin rechizitoriul nr. 48/P/2006 din data de 30 septembrie 2008 al DNA, numiţii Becali Ioan, Becali Victor şi Borcea Cristian (inculpaţi în cauza de faţă), alături de numiţii Copos Gheorghe, Stoica Mihai, Pădureanu Jean, Popescu Gheorghe şi Neţoiu Gheorghe, au fost trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani“.
 


„Dat fiind faptul că, la data trimiterii în judecată, numitul Copos Gheorghe avea calitatea de senator, dosarul a fost înaintat spre judecată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ca urmare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, numitul Copos Gheorghe a pierdut calitatea de senator, împrejurare faţă de care, la data de 15 ianuarie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât trimiterea cauzei spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti“, conform rechizitoriului.
 
„În acest context, trebuie făcută precizarea că inculpata Terceanu Geanina se afla la acea dată în relaţii amicale cu inculpatul Petre Daniel Costel, cunoscut sub numele de (...). Inculpatul Petre Daniel Costel exercita în perioada respectivă (anul 2009) o influenţă reală asupra inculpatei Terceanu Geanina, fapt ce rezultă din mijlocele de probă administrate în prezenta cauză ((...)). Totodată, inculpatul Petre Daniel Costel îl cunoştea pe martorul (...), despre care cunoştea faptul că este rudă cu inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor. În aceste împrejurări, inculpatul Petre Daniel Costel l-a abordat pe martorul (...), făcându-i acestuia cunoscut faptul că are influenţă asupra judecătoarei care avea să judece dosarul privindu-i pe inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor şi că are posibilitatea să discute cu aceasta (implicit despre modalitatea de soluţionare a dosarului respectiv), sens în care inculpatul Petre Daniel Costel l-a rugat pe martor să îi întrebe pe inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor dacă sunt interesaţi să o abordeze pe judecătoare. Martorul (...) a discutat cu Becali Ioan, acesta din urmă arătându-se interesat de oportunitatea ivită şi solicitând să discute direct cu inculpata Terceanu Geanina, pentru a se convinge de disponibilitatea acesteia de a pronunţa o hotărâre judecătorească care să îi fie favorabilă lui şi fratelui său (şi, implicit, celorlalte persoane judecate în aceeaşi cauză, dată fiind similitudinea infracţiunilor comise de către aceştia). În continuare, în primă fază, martorul (...) şi, ulterior, soţia acestuia, martora (...), i-au sprijinit pe inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor în demersurile acestora de a da, în mai multe tranşe, sume de bani drept mită inculpatei Terceanu Geanina“, potrivit DNA.

 
Procurorii Anticorupţie mai susţin că, „la data de 4 aprilie 2009, pentru a răspunde solicitării inculpatului Becali Ioan de a discuta în mod nemijlocit cu inculpata Terceanu Geanina, aceasta, însoţită de martorul (...), a asistat la meciul de fotbal Steaua Bucureşti - Gloria Bistriţa, care a avut loc pe stadionul Ghencea din Bucureşti“.
 
„În timpul desfăşurării meciului de fotbal, martorul (...) a condus-o pe inculpata Terceanu Geanina într-un spaţiu privat situat în incinta stadionului, unde i-a făcut acesteia cunoştinţă cu inculpatul Becali Ioan. Cu acest prilej, inculpata Terceanu Geanina l-a asigurat pe inculpatul Becali Ioan că va pronunţa o hotărâre favorabilă inculpaţilor judecaţi în dosarul transferurilor (spunându-i că speră să pronunţe o soluţie de achitare). Cu prilejul acestei prime întâlniri, inculpatul Becali Ioan i-a dat inculpatei Terceanu Geanina suma de 10.000 de euro, banii fiind puşi într-un plic pe care cel dintâi inculpat i l-a înmânat inculpatei Terceanu Geanina.
 
Cu privire la remiterea acestei sume de bani în circumstanţele arătate, declaraţiile inculpatei Terceanu Geanina şi cele ale martorului (...) sunt concordante; existenţa acestei întâlniri este confirmată şi de martorul Becali Victor, care a aflat despre întâlnire de la fratele său, inculpatul Becali Ioan; acesta din urmă a arătat că nu îşi aminteşte de această întâlnire, fapt plauzibil, dat fiind timpul trecut, vârsta înaintată a acestuia şi cuantumul relativ redus, raportat la posibilităţile financiare ale inculpatului, al sumei remise.
 
În ceea ce o priveşte pe inculpata Terceanu Geanina, aceasta a susţinut că plicul cu suma de bani ar fi fost dat, în prezenţa sa, de către inculpatul Becali Ioan martorului (...), inculpata Terceanu Geanina susţinând că din acest plic ar fi primit de la martor, imediat după părăsirea stadionului, doar suma de 2.000 de euro“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie.
 
Rechizitoriul acestui dosar poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.  

Citeşte şi 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul impresar Victor Becali, eliberat condiționat

24 Oct 2018 1732

Șapte ani de închisoare pentru fosta judecătoare Geanina Terceanu. Magistratul a formulat o cerere de recurs în casație

10 Oct 2018 4916

Ioan Becali, eliberat condiţionat. Decizia este definitivă

02 May 2018 2570

Frații Victor și Ioan Becali se întorc în spatele gratiilor. Ce pedeapsă au primit în dosarul în care au fost acuzați că au mituit-o pe fosta judecătoare Geanina Terceanu

20 Feb 2018 2008

Luare de mită Geanina Terceanu, fost judecător al Tribunalului Bucureşti, în aşteptarea sentinţei finale

03 Feb 2018 4345

Judecătoarea Geanina Terceanu, condamnată pentru luare de mită. Cauza a fost amânată

26 Jan 2018 2232

Fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată la 5,6 ani de închisoare pentru mită

06 Dec 2017 2476

Geanina Terceanu, fost judecător al Tribunalului Bucureşti, condamnată pentru luare de mită. Dosarul, redeschis azi

09 Oct 2017 2276

Fosta judecătoare Geanina Terceanu, suspectată de luare de mită. Dosarul va fi redeschis în octombrie

18 Jul 2017 2849

Fostul judecător al lui Avraham Morgenstern, Geanina Terceanu, rănită într-un grav accident rutier

01 May 2017 6574

Noi termene de judecată pentru Avraham Morgenstern şi fraţii Mazăre (rechizitoriu)

21 Apr 2017 2735

Geanina Terceanu, judecată de Lucia Rog, Lavinia Lefterache şi Luciana Mera, de la Curtea Supremă

23 Feb 2017 4526

Fostul judecător Geanina Terceanu rămâne sub control judiciar

19 Jan 2017 4076

DNA atacă decizia lui Florin Voinescu. A condamnat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

05 Dec 2016 3304

Unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, condamnat la aproape opt ani de închisoare

25 Nov 2016 6301