Reportaj

Am vorbit cu fratii marelui actor Acasa la Nicu Constantin (galerie foto)

cap_2.jpg„După cât de mult a muncit, trebuia să mai trăiască cel puţin 20 de ani", ne-a declarat Stere Constantin, zis Lică, cel mai mic dintre cei şase fraţi pe care i-a avut regretatul actor

„Un om modest, bun şi discret"... aşa l-a caracterizat preotul paroh din Eforie Sud pe Nicu Constantin, unul dintre maeştrii teatrului românesc trecut la cele veşnice în după-amiaza zilei de marţi.

Ieri, la primele ore ale dimineţii, am stat de vorbă cu doi dintre fraţii lui Nicu Constantin, cel care a părăsit scena teatrului românesc mult prea devreme, după câteva luni de suferinţă. Aproape de malul mării, într-o curte cu trei case, cu multă viţă de vie rodită şi flori de toate culorile lumii, trei fraţi împart acelaşi spaţiu. Casa în care stătea Nicu cât timp venea la mare, o lună - două pe an, era ultima din curte. O casă mică, cochetă, cu un etaj, cu câteva camere păstrate special pentru oaspeţi, prietenii actori, care îi veneau vară de vară. La etaj o sufragerie mare, personalizată cu fotografii cu marii actori ai scenei teatrului românesc care au părăsit lumea mai devreme, câteva afişe ale celor mai importante spectacole şi mai multe diplome primite de-a lungul anilor - cea de cetăţean de onoare al oraşului Eforie, Ordinul Cultural de mare ofiţer, oferit de preşedintele României. Din sufragerie nu lipseau caricatura realizată de Ştefan Popa Popas şi „ochelarii săi miraculoşi", datorită cărora se făcea remarcat. O cameră în stilul său propriu, fără prea mult lux, dar cu amintiri cât pentru o viaţă.

Vizibil marcaţi de tragedia prin care familia lor trece, Stere, 68 de ani, şi Gheorghe, 76 de ani, au avut puterea să vorbească despre cum era fratele lor, despre viaţa sa departe de locurile natale, dar şi despre relaţiile strânse pe care le-au avut în anii de când a plecat din Eforie. „Am fost şapte fraţi, eu am fost cel mai mic. El a fost singurul care a plecat din Eforie, de la 14 ani. A luat calea Bucureştiului, printr-o cunoştinţă. S-a luptat mult, a luat-o de jos. Era un om foarte vesel, venea în fiecare vară aici, îşi făcea ziua de naştere, ne întindeam mesele în toată curtea. Ne-am împăcat foarte bine", a completat fratele său.

„După cât de mult a muncit, mai trebuia să trăiască cel puţin 20 de ani, să se bucure de tot. În viaţă, de fapt, actorii sunt împărţiţi", ne-a mărturisit Stere, comparând viaţa grea pe care a dus-o în Bucureşti cu cea a prietenului său, Mişu Fotino, mult mai privilegiat decât Nicu Constantin.

nicu_constantin_poza_buna.jpg„A muncit mult"

„În viaţa lui fu mare. A muncit mult. A fost mereu aproape de noi, chiar dacă ne vedeam o dată pe an, două luni, cât stătea la mare ", ne-a spus celălalt frate, Gheorghe Constantin, cel mai mare dintre cei rămaşi în viaţă şi care seamănă izbitor de bine cu actorul.

După ce am vizitat casa în care maestrul Nicu Constantin venea vară de vară, fratele Gheorghe ne-a arătat casa părintească, în care au locuit de când s-au născut până în anii maturităţii. Prima casă de la mare, de pe strada Ştefan cel Mare, aproape de curtea în care locuiesc acum, este casa părintească. Vila Dodona, azi George Coşbuc, păstrează încă toate detaliile vremurilor trecute: de un alb imaculat, aceeaşi ţiglă pe casă şi aceeaşi curte mare ca în copilăria lor. „Acum este a unui chinez. Însă este exact aşa cum era atunci când locuiam noi aici", ne-a spus fratele actorului.

nicu_constantin_1.jpg„Am venit să văd şi eu ce am, că aici am să vin..."

„Mai ales vara, apărea în pridvor şi îmi spunea că vrea să facă o mică pomenire. De regulă, după- amiază şi fără să fie cineva prezent. Venea de cele mai multe ori îmbrăcat într-un costum alb. Deseori nici fratele nu ştia ce vrea să facă atunci când venea la biserică. Odată îmi amintesc că l-am văzut la cimitir, mi-a spus «Părinte am venit să văd şi eu ce am, că aici am să vin». Era un om modest, bun şi discret", ne-a spus preotul paroh al bisericii din localitate, George Chivu, despre cel care sâmbătă va fi condus pe ultimul drum.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, lăcaşul în care a fost şi botezat. „A fost dorinţa lui să fie înmormântat la Eforie, are locul de veci făcut din 1991", ne-a spus fratele lui, Stere Constantin. Cum intri în cimitirul vechi din Eforie Sud, prima criptă pe stânga, pe prima alee, este locul de veci îngrijit de aproape 20 de ani de marele actor pentru atunci când va părăsi scena vieţii.

Ceremonia religioasă va fi oficiată de cei doi preoţi de la biserica din localitate şi, la cererea familiei, va fi prezent şi un nepot preot din Scorniceşti. Este posibil ca însuşi Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să oficieze slujba de înmormântare, însă, până la acest moment, nu s-a dat nicio informaţie sigură.

{mos_ri:Nicu Constantin}

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cererea lui Nicuşor Constantinescu de eliberare condiţionată, respinsă la Tribunalul Constanţa

19 Feb 2019 364

DNA trebuie să răspundă dacă a colaborat cu SRI în dosarul în care mai mulţi directori din CJC au fost condamnaţi

19 Feb 2019 983

Frans Timmermans, despre Kovesi - „Este un procuror excelent”

18 Feb 2019 293

Motivare în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ Judecătorii explică de ce a luat Nicuşor Constantinescu opt ani de închisoare, în primă instanţă

16 Feb 2019 1414

Vasile Vicol, noul preşedinte al AJL Constanţa „Titlu nobil, cu Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene, care mă onorează, dar, totodată, mă obligă“

14 Feb 2019 497

Mai mulţi directori din Consiliul Judeţean Constanţa şi oameni de afaceri, condamnaţi în primă instanţă. Vineri, un nou termen la Înalta Curte

12 Feb 2019 4212

Prima reacție a fostului președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu după condamnarea din Dosarul Retrocedărilor

11 Feb 2019 2651

Declaraţie de avere - Constantin Leonard Drăghici, consilier la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

08 Feb 2019 704

Cine este noul preşedinte-director general la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

07 Feb 2019 1008

Incompatibilitatea președintelui CJC, Horia Țuțuianu, pe înțelesul tuturor Firma familiei a înapoiat banii către CJC. Ce a decis ÎCCJ într-un caz similar al unui fost director al Neptun-Olimp SA! (documente)

07 Feb 2019 2499

Competiţie de fotbal la Tulcea, de ziua de naştere a lui Gică Hagi. Zece echipe s-au întrecut în cinstea „Regelui“ (galerie foto)

06 Feb 2019 748

Declaraţie de avere - George Mirel Cristescu, director general la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

06 Feb 2019 637

Dosarul Motorina a primit un nou termen. DNA acuză un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro

04 Feb 2019 565

Campionat de tenis de masă la amatori, organizat de Primăria Ovidiu, prin Clubul Sportiv Ovidiu (galerie foto)

04 Feb 2019 604

Președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu, găsit în incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate. Cum comentează preşedintele CJC

31 Jan 2019 1938