Salvarea spatiilor verzi, lupta cu morile de vant

1214252495.jpg

Constanta este sufocata de constructiile care se ridica pe spatiul verde # De la biserici la blocuri cu foarte multe etaje, betoanele au cotropit si ultimele urme de verdeata ale orasului

In ciuda acestui fapt, consilierii locali nu au contenit, in cei patru ani de mandat care tocmai s-au incheiat, sa dea avize favorabile proiectelor de pe gazoane. "Toti cei care construiesc pe spatiul verde sunt acoperiti de lege", spune cu naduf comisarul sef al Garzii de Mediu - Comisariatul Judetean Constanta, Vasile Petro. Si, spre disperarea unora, GNM-ul va fi nevoit, de la 1 iulie, sa controleze toate imobilele ridicate pe iarba, dintr-un ordin al ministrului mediului, Attila Korodi. Evident, se vor verifica doar constructiile ilegale. Insa, acum ne punem o intrebare foarte simpla: "Oare cate mai intra la capitolul faradelegi?". "Foarte putine", spune Petro. "Consilierii locali au schimbat destinatia terenurilor. Asta este problema. Legea este foarte usor interpretabila. Legea apara cu noblete spatiul verde. Primele articole te fac sa te extaziezi, apoi iti dai seama ca nu poti face nimic din cauza faptului ca in Consiliul Local se poate vota ca unei suprafete de teren sa i se schimbe destinatia. Asa, spatiile verzi ajung locuri destinate curtilor sau constructiilor", a explicat seful GNM-ului local.

Schimbari permise sau interzise?

Initiativa ministerului a venit in urma observarii faptului ca, in acest an, s-au injumatatit suprafetele de spatiu verde. Korodi le-a cerut comisarilor sa verifice daca exista situatii in care autoritatile locale au emis autorizatii de constructie fara sa tina cont de ordonanta de urgenta privind spatiile verzi si sa sanctioneze toate abaterile aparute in acest sens. Potrivit ordonantei, "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice si prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora". In acest caz, cum ar trebui sa interpretam legea? Dupa cum spune comisarul GNM, care reclama permisivitatea legislativa, sau drastic, asa cum spune mai marele ministerului?

Exemple nedemne de urmat

O simpla plimbare prin Constanta ne-ar putea lamuri. In orice parte a orasului te-ai plimba dai peste o constructie... inverzita. Mai rau este ca la Agentia pentru Protectia Mediului apar aproape zilnic noi proiecte ucigatoare de iarba. Sa incepem cu statiunea Mamaia. Pe spatiul verde dintre hotelurile Parc si Perla se va ridica un hotel cu 21 de etaje. Dezvoltatorul proiectului este firma Five Holding, societate implicata in multe proiecte imobiliare, cu un renume destul de controversat. Investitia se va ridica, potrivit documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului, la 35 de miliarde de lei. Cladirea va lua nastere pe o suprafata de teren de 1.200 mp, pe spatiu verde. Mai mult decat atat, printre copacii care salasluiesc acum pe bucata de pamant troneaza o pancarta care spune foarte clar ca "se interzice ruperea sau taierea arborilor sau a florilor, distrugerea spatiilor verzi prin parcarea autovehiculelor sau prin practicarea jocurilor sportive, depozitarea gunoaielor sau a deseurilor de orice natura", si ca toate acestea vor fi pedepsite cu sume cuprinse 1.500.000 si 25.000.000 de lei. Documentele depuse la APM nu dezvaluie, insa, modul in care firma Five Holding a pus mana pe terenul de pe spatiul verde.

Birourile de pe scuar

Putin mai jos, la Pescarie, un anume Marian Opinca va face o cladire de birou, cu cinci etaje. Si asta tocmai pe scuarul din fata statiei de autobuz de la Pescarie. De altfel, pe locul care are si regim de spatiu verde se afla si statia pentru linia RATC 40 Campus. Referatul nr. 162828 din 4 decembrie 2007 arata faptul ca "terenul, identificat cu nr. Cadastral 102049, este proprietatea Opinca Marian si Marioara conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 4186 din 2007, rectificat sub nr. 15129/2007 de notar public Cristina Budei". De asemenea, actul mai prezinta faptul ca teritoriul cuprins in studiu face parte din subzona spatiilor verzi conform PUG.

Vecinii afaceristi

Ne continuam periplul pe bulevardul Lapusneanu. Acolo, pe spatiul verde din zona Liceului Decebal, dintre blocurile 6 si 7, se vor construi doua blocuri cu apartamente de lux. Potrivit documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Constanta, terenul cu o suprafata de 765 mp, a fost obtinut de catre firma Utilnavorep SA, care, conform proiectului, intentioneaza sa construiasca un imobil cu noua etaje, care va avea 39 de apartamente si doua spatii comerciale la parter. Si, cum un rau nu vine niciodata singur, locatarii din blocurile 6 si 7 vor mai avea de suferit si din cauza unui alt imobil de zece etaje, invecinat cu cel al Utilnavorepului. Beneficiarul constructiei este Constantin Chicheanu, patronul firmei SC Consal Trade SRL. Nici in acest caz, modul de dobandire a terenului nu este specificat, stiut fiind faptul ca bucata de pamant a fost data in compensare familiei Frangopol, de catre Primaria Constanta. De altfel, in urma cu ceva timp, proiectul aparea pe numele familiei Frangopol.

Moda celor doua blocuri

Acelasi Chicheanu construieste si pe bulevardul Tomis doua blocuri. Cu primul imobil ridicat a reusit sa le ia fata batranilor care locuiesc in blocul A1. Si al doilea bloc se va ridica in curand, si asta in ciuda protestelor locatarilor din imobilele invecinate. La doar cativa metri mai sus, in fata blocului A2, ilustra necunoscuta Elena Apostol va face tot doua blocuri. O intrebare a staruit pe buzele tuturor celor care au aflat de proiectul Elenei Apostol: "nu spune legea ca nu mai au voie sa construiasca pe spatiu verde?". Si, pentru a nu ramane nici o bucatica de iarba intre Amfiteatru si Spitalul Judetean, s-a hotarat si Valentin, fratele PSD-istului Cristian Gheorghe Darie. Prin firma Edilservis SRL, ruda politicianului va investi intr-un imobil P+6 ce va avea functiunea de spatii comerciale, showroom, birouri si locuinte.

In loc de concluzii

Evident, acestea sunt numai cateva dintre proiectele patate cu verdeata. Se mai asteapta cineva sa se ia vreo masura pentru imbunatatirea situatiei? Am zice ca, din contra, "am fost pe bulevardul Tomis, am verificat si nu am avut ce sa facem. Legal, sunt acoperiti. Sincer, ne este si frica sa recunoastem cat de permisiva este legea, ca sa nu deschidem ochii nestiutorilor care ar putea profita de asta. Singurii care pot face ceva sunt consilierii locali", a concluzionat comisarul de mediu, Vasile Petro.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor} {autor} Ionut PENEA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Lucrări pe bulevardul Mamaia – restricții de trafic

15 Apr 2024 439

Scandal pe bulevardul Tomis, în Constanța. Ce spun polițiștii (FOTO+VIDEO)

11 Apr 2024 2532

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 430

UPDATE Termoficare Constanța Anumiți consumatori, afectați de o avarie, vor putea beneficia din această seară de agent termic

20 Mar 2024 644

În atenția șoferilor Trafic restricționat pe strada Mihai Viteazu din municipiul Constanța, din cauza unor lucrări de asfaltare

20 Mar 2024 751

Anunț cu privire la întreruperea furnizării agentului termic și apei calde în municipiul Constanța. Iată unde

20 Mar 2024 515

Primăria Constanța Se lucrează la montarea băncilor și coșurilor de gunoi pe bulevardele Alexandru Lăpușneanu, 1 Decembrie 1918, 1 Mai și șoseaua Mangaliei

01 Mar 2024 522

Autobuzele liniilor 14 și 5-40 întră din nou în alveola stației Dorobanți de pe bulevardul Mamaia

19 Feb 2024 531

Atenție șoferi! Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Casa de Cultură Constanța se montează stâlpișori pentru delimitarea benzii pentru autobuze (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 7159

Elefant Online SA cere să intre în insolvență! Firma deține celebrul magazin online elefant.ro

02 Feb 2024 1192

Fotoreportaj Se lucrează în zona Dacia, în municipiul Constanța (FOTO+VIDEO)

31 Jan 2024 1038

Oficial de la Primăria Constanța! În ce stadiu sunt lucrările de modernizare a marilor bulevarde din municipiu

11 Jan 2024 771

Tânăr de 18 ani, beat, drogat și fără permis, implicat într-un accident la Timișoara! Incredibil ce alcoolemie avea șoferul

02 Jan 2024 666

SUA Protestatari au blocat traficul lângă Aeroportul din Los Angeles. Aceștia cer încetarea focului în Fâșia Gaza

16 Dec 2023 673

Jandarmii din Giurgiu oferă ajutor unui cetățean spaniol aflat în dificultate (VIDEO)

10 Dec 2023 755