„Viaţa este foarte frumoasă şi merită trăită“ (galerie foto)

Putere! Sclipirea din ochii lor nu îţi arată altceva decât o forţă imensă. Braţe puternice, zâmbete largi, ambiţie. Când îi vezi practicând sporturile pentru care se antrenează de ani de zile, nu le mai vezi handicapul. Fotoliul rulant dispare din peisaj, iar memoria înmagazinează doar imaginea luptătorilor de pe teren.

Asociaţia Judeţeană a Sportului pentru Persoanele cu Handicap Constanţa susţine şi încurajează un altfel de viaţă. Un stil de viaţă activ, chiar dacă soarta a ales altceva.

Ei nu se dau bătuţi. Confruntările sportive îi păstrează activi, iar sportul, în general, le dă putere. Ion Gembăşanu conduce asociaţia încă din 2005. La prima vedere, povestea lui te întristează. Apoi reuşeşti să vezi, de-a lungul discuţiei, individul puternic, bărbatul care nu s-ar da în lături de la nimic. Nici măcar de la un salt cu paraşuta. La cinci ani, în ziua de Crăciun, un accident i-a schimbat viaţa. Fusese la film, văzuse „Cu mâinile curate“ al lui Sergiu Nicolaescu. S-a visat, pentru o clipă, actor. Avea pistol, de jucărie, ce-i drept, şi, aşa cum văzuse că făceau cascadorii, s-a aruncat în faţa unei maşini. De atunci, nu mai poate merge. Însă, prin activitatea Asociaţiei Judeţene a Sportului pentru Persoanele cu Handicap Constanţa, a făcut mult bine celor asemenea lui.

 „Avem băieţi buni, talentaţi“

Membrii asociaţiei practică, la nivel paralimpic, tenis de masă, atletismul cu toate ramurile lui baschet în fotoliul rulant, darts sau tir cu arcul. „Scopul nostru este să facem mişcare la orice nivel. Suntem afiliaţi la Comitetul Naţional Paralimpic şi avem un campionat local pe care îl organizăm în fiecare anotimp. Ne-am dori mai mulţi tineri în preajma noastră. Da, ştiţi, câteodată sunt foarte legaţi de casă, de familii, există teama de a nu se accidenta, dar mai este şi problema lipsurilor financiare. O persoană cu handicap are venituri foarte mici. Cu toate acestea, facem tot posibilul pentru a practica diverse sporturi. Mişcarea este foarte importantă pentru oricine“, spune Ion Gembăşanu.

Echipa de baschet a asociaţiei are un joc profesionist, din care se vede pasiunea. Din păcate, dragostea pentru sport nu ajunge. „Ne lipsesc fotolii rulante speciale pentru baschet, care ar costa între 2.500 şi 5.000 de euro bucata. Avem zece fotolii acum, nu dintre cele bune, dar ne descurcăm cum putem. Zece fotolii şi vreo 15 oameni în echipă. Doar că nu vin toţi odată la antrenamente. Avem băieţi buni, talentaţi, care concurează chiar şi la mai multe sporturi. Aş vrea să-i amintesc pe Daniel Mititelu. Cristian Alexandru, Nucşor Toader, Adrian Stase, Dănuţ Mirică, Adriana Olteanu, Grigore Sergiu, Vasilică Zamfir, Ion Lefcenco şi Ali Erchin. Şi eu fac parte din echipa de baschet“, spune, cu mândrie, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Sportului pentru Persoanele cu Handicap Constanţa.

Curaj şi împliniri

 Din păcate, societatea nu îi primeşte mereu aşa cum ar trebui. De la atitudinea oamenilor, la lipsa rampelor de acces în clădiri, viaţa nu le este uşurată persoanelor cu deficienţe. Încă sunt priviţi cu ostilitate sau cu compasiune, nicidecum aşa cum ar trebui, ca nişte indivizi normali, cu sentimente şi trăiri, cu talent şi forţă.

Pictori, pasionaţi de IT, cântăreţi şi chiar afacerişti, oameni talentaţi care aşteaptă doar bunăvoinţă din partea semenilor şi posibilitatea să arate ceea ce pot.

„Unii colegi nu vor să socializeze sau au momente în care se îndepărtează. Poate că noi ducem o povară, dar nu trebuie să o privim aşa. Sunt mândru să spun că printre noi sunt şi poveşti de viaţă extraordinare, de succes. La Amzacea sunt doi tineri, Adriana şi Sergiu, amândoi membri ai asociaţiei, de care sunt foarte mândru şi care, pentru oricine, ar trebui să fie o lecţie de viaţă. O poveste de succes. Sunt oameni care muncesc, conduc maşina, au o casă mare şi frumoasă, o afacere, oameni care ne fac cinste“, povesteşte Ion Gembăşanu.

Cu ochii strălucind a fericire, spune că, în urmă cu doi ani, a făcut, împreună cu colegii din asociaţie, schi nautic, iar următoarea provocare va fi săritul cu paraşuta. Nu se teme, ba din contră, abia aşteaptă această nouă experienţă, dar încheie discuţia pe un ton optimist, o lecţie pentru oricine: „Problemele ne-au călit. Noi purtăm povara asta, dar suntem oameni puternici. În România există încă atitudini nepotrivite faţă de persoanele cu deficienţe. Dar sportul îţi ridică moralul. Am o poftă de viaţă extraordinară. Viaţa este foarte frumoasă şi merită trăită. Faptul că fac mişcare şi că îi îndemn şi pe alţii să facă mişcare este o împlinire extraordinară“.
 
Sursa: Voceaconstantei.ro


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.