Ziua din care Cazinoul din Constanța a început să își recâștige nemurirea (GALERIE FOTO)


 
  • 15 ianuarie marchează o zi importantă pentru Constanța! Dincolo de a fi Ziua Culturii Române și data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului.
  • Sunt doi ani de când Cazinoul a început să respire din nou, învăluit de schelele menite să-i readucă nemurirea.
  • Ca într-o postmodernă analogie, cum Venus s-a născut din spuma mării, întruchipată fiind de maeştrii penelului în scoica din adâncuri, Cazinoul din Constanţa pare la rându-i să renască din aceeaşi spumă învolburată, nu întâmplător ferestrele sale scoică amintind de mitul olimpian.
 
Ianuarie, 2022, Faleza Constanţa.
 
Paşii grăbiţi ai puţinilor trecători, dictaţi de vânt şi biciuţi de aerul încărcat de picăturile de sare ale Mării Negre, se împletesc şi se pierd în sunetul asurzitor al valurilor dezlănţuite ce s-au luat la întrecere cu toată puterea spre stabilopozii ce îi aşteaptă la mal, neclintiţi de atâta timp în faţa cailor lui Poseidon.
 
Pescăruşii roiesc lacomi deasupra apei învolburate, iar cei mai rapizi dintre ei sărută gingaş valurile în căutarea hranei.
 
E frig, chiar ger! E luna lui Gerar şi, după zilelele blânde cu soare de la Bobotează, bătrânul fiu al timpului nu ezită să îşi arate puterea. Abia de ieri, temperaturile negative au început timid să facă loc și celor pozitive, peste zi.


 
15 ianuarie marchează o zi importantă pentru Constanța! Dincolo de a fi Ziua Culturii Române și data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului.
 
Astăzi, 15 ianuarie 2022 se împlinesc doi ani de când Cazinoul din Constanța nu a mai fost privit cu aceeași strângere de inimă la gândul că își trăiește ultimii ani, uitat de toți, la malul mării, în bătaia valurilor, întocmai ca în celebrele poezii ale poetului-nepereche.
 

Sunt doi ani de când Cazinoul a început să respire din nou, învăluit de schelele menite să-i readucă nemurirea.
 


Totul a început la data de 13 ianuarie 2020, ziua la care a fost semnat Ordinul ministrului Dezvoltării privind începerea lucrărilor la Cazinoul din Constanța.
 
Semnarea Ordinului a venit în urma contractului încheiat, la data de 20 decembrie 2019, de Compania Națională de Investiții cu asocierea câștigătoare a licitației publice pentru Cazino, formată din Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
 
Ochiul poate ghici în zilele cu vânt puternic ceea ce inima simte deja
 
„Îl putem salva și o vom face. Va străluci!“ – a fost angajamentul luat pe 15 ianuarie 2020 față de toți cei ce iubesc Cazinoul de către inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați SA, antreprenorul lucrărilor.


 
Întocmai cum pânza artistului este ascunsă privirilor celorlalţi până la desăvârşire, după vălul mătăsos, Cazinoul este ascuns privilor de schelele ce încă îl acoperă şi pânzele de protecţie care, însă, în zilele cu vânt puternic, lasă ochiul să ghicească ceea ce inima simte deja şi anticipează: ici-colo, frânturi de bijuterii arhitecturale refăcute, strălucirea sidefie a unui nou început, ornamente readuse la viaţă cu măiestrie şi dedicare.
 
Ca într-o postmodernă analogie, cum Venus s-a născut din spuma mării, întruchipată fiind de maeştrii penelului în scoica din adâncuri, Cazinoul din Constanţa pare la rându-i să renască din aceeaşi spumă învolburată, nu întâmplător ferestrele sale scoică amintind de mitul olimpian.
 


Așa se face că acum, la împlinirea a doi ani de la deschiderea oficială a lucrărilor pentru Cazinoul din Constanța, bătrânul edificiu iubit din toate colțurile lumii își recâștigă cu fiecare zi nemurirea, strălucind tot mai mult ca astrele de pe cer, cu care se îngână în fiecare amurg, la ivirea astrului nocturn.

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Nicușor BUȘURICĂ
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“
Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reguli pe care un jucător ar trebui să le respecte pentru a juca jocuri de cazinou în siguranță

21 Jan 2022 895

LIVE VIDEO IPS Teodosie, despre Bobotează. Când va fi sfințită apa pentru a fi împărțită enoriașilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Jan 2022 1385

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Inedita metodă pentru consolidarea Palatului Victoria. Lucrări realizate de compania ce restaurează Cazinoul (GALERIE FOTO)

31 Dec 2021 821

Detalii mai puțin știute despre Napoleon Bonaparte

02 Dec 2021 1243

Fotoreportaj Constănțenii au ieșit la plimbare pe faleza Cazinoului. Temperatura maximă atinge 17 grade

28 Nov 2021 1497

#DobrogeaDigitală „Cele două terase ale vechiului cazin se umplu de lume aleasă în fața mărei ascunse în noapte“

27 Nov 2021 1335

10 greșeli de evitat atunci când joci la cazinouri online

16 Nov 2021 571

Dobrogea de Patrimoniu Eveniment inedit în Piața Ovidiu din Constanța în acest weekend

12 Nov 2021 742

Zeci de muncitori lucrează zilnic la renovarea și recondiționarea Cazinoului din Constanța

11 Nov 2021 1706

Termenul de finalizare al lucrărilor la Cazinoul din Constanța este martie 2023

29 Oct 2021 2530

Cum se poate salva o mână slabă la Video Poker

18 Oct 2021 897

Accident rutier în Mamaia. Două autoturisme implicate (galerie foto+video)

07 Oct 2021 2126

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța va arăta ca în 1910, după finalizarea lucrărilor de restaurare (GALERIE FOTO)

04 Oct 2021 3857

Sechestru la firma Impex Romcatel Cercetare Proiectare! Se cer lămuriri de la expert. Compania - licitații pentru Cazino și biserica de lemn din Techirghiol!

02 Oct 2021 1488

După o achitare de răsunet Proces de importanţă deosebită, la Tribunalul Constanţa, pentru simbolurile staţiunii Mamaia!

15 Sep 2021 3364