Ziua din care Cazinoul din Constanța a început să își recâștige nemurirea (GALERIE FOTO)


 
  • 15 ianuarie marchează o zi importantă pentru Constanța! Dincolo de a fi Ziua Culturii Române și data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului.
  • Sunt doi ani de când Cazinoul a început să respire din nou, învăluit de schelele menite să-i readucă nemurirea.
  • Ca într-o postmodernă analogie, cum Venus s-a născut din spuma mării, întruchipată fiind de maeştrii penelului în scoica din adâncuri, Cazinoul din Constanţa pare la rându-i să renască din aceeaşi spumă învolburată, nu întâmplător ferestrele sale scoică amintind de mitul olimpian.
 
Ianuarie, 2022, Faleza Constanţa.
 
Paşii grăbiţi ai puţinilor trecători, dictaţi de vânt şi biciuţi de aerul încărcat de picăturile de sare ale Mării Negre, se împletesc şi se pierd în sunetul asurzitor al valurilor dezlănţuite ce s-au luat la întrecere cu toată puterea spre stabilopozii ce îi aşteaptă la mal, neclintiţi de atâta timp în faţa cailor lui Poseidon.
 
Pescăruşii roiesc lacomi deasupra apei învolburate, iar cei mai rapizi dintre ei sărută gingaş valurile în căutarea hranei.
 
E frig, chiar ger! E luna lui Gerar şi, după zilelele blânde cu soare de la Bobotează, bătrânul fiu al timpului nu ezită să îşi arate puterea. Abia de ieri, temperaturile negative au început timid să facă loc și celor pozitive, peste zi.


 
15 ianuarie marchează o zi importantă pentru Constanța! Dincolo de a fi Ziua Culturii Române și data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului.
 
Astăzi, 15 ianuarie 2022 se împlinesc doi ani de când Cazinoul din Constanța nu a mai fost privit cu aceeași strângere de inimă la gândul că își trăiește ultimii ani, uitat de toți, la malul mării, în bătaia valurilor, întocmai ca în celebrele poezii ale poetului-nepereche.
 

Sunt doi ani de când Cazinoul a început să respire din nou, învăluit de schelele menite să-i readucă nemurirea.
 


Totul a început la data de 13 ianuarie 2020, ziua la care a fost semnat Ordinul ministrului Dezvoltării privind începerea lucrărilor la Cazinoul din Constanța.
 
Semnarea Ordinului a venit în urma contractului încheiat, la data de 20 decembrie 2019, de Compania Națională de Investiții cu asocierea câștigătoare a licitației publice pentru Cazino, formată din Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
 
Ochiul poate ghici în zilele cu vânt puternic ceea ce inima simte deja
 
„Îl putem salva și o vom face. Va străluci!“ – a fost angajamentul luat pe 15 ianuarie 2020 față de toți cei ce iubesc Cazinoul de către inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați SA, antreprenorul lucrărilor.


 
Întocmai cum pânza artistului este ascunsă privirilor celorlalţi până la desăvârşire, după vălul mătăsos, Cazinoul este ascuns privilor de schelele ce încă îl acoperă şi pânzele de protecţie care, însă, în zilele cu vânt puternic, lasă ochiul să ghicească ceea ce inima simte deja şi anticipează: ici-colo, frânturi de bijuterii arhitecturale refăcute, strălucirea sidefie a unui nou început, ornamente readuse la viaţă cu măiestrie şi dedicare.
 
Ca într-o postmodernă analogie, cum Venus s-a născut din spuma mării, întruchipată fiind de maeştrii penelului în scoica din adâncuri, Cazinoul din Constanţa pare la rându-i să renască din aceeaşi spumă învolburată, nu întâmplător ferestrele sale scoică amintind de mitul olimpian.
 


Așa se face că acum, la împlinirea a doi ani de la deschiderea oficială a lucrărilor pentru Cazinoul din Constanța, bătrânul edificiu iubit din toate colțurile lumii își recâștigă cu fiecare zi nemurirea, strălucind tot mai mult ca astrele de pe cer, cu care se îngână în fiecare amurg, la ivirea astrului nocturn.

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Nicușor BUȘURICĂ
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“
Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cazinoul din Constanța – „Reparăm o mare rușine și o nedreptate istorică“

08 May 2023 1109

Nova Company SRL trebuie să facă PUD dacă dorește supraetajarea imobilului din Mamaia

06 May 2023 759

Cât vor achita turiștii și constănțenii în sezon pentru un loc de parcare în Stațiunea Mamaia și în municipiul Constanța

04 May 2023 2207

Vești bune pentru Cazinoul din Constanța! Ministerul Dezvoltării a făcut anunțul

26 Apr 2023 934

Cele mai bune cazinouri cu bonusuri de Book of Ra

18 Apr 2023 732

Apartament construit în urmă cu 90 de ani scos la vânzare în zona Cazinoului din Constanța. Incredibil cât costă acesta

13 Apr 2023 19580

Dosarul societății care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța, ajuns la Curtea de Apel Iași. Se reaudiază martorii!

11 Apr 2023 1052

Vestea renașterii Cazinoului din Constanța a ajuns și peste hotare! „Dacă pereții aceia ar putea vorbi, aș sta treaz toată noaptea să-i ascult“

23 Mar 2023 2748

Editorial Cazinoul din Constanța trebuie restaurat! Vocile deținuților politici care i-au trecut pragul trebuie făcute auzite

13 Mar 2023 1334

Proiectul de realizare a branșamentului electric aferent Cazinoului a revenit unei companii din Brașov (DOCUMENT)

12 Mar 2023 1168

Senat Modificări în legislația privind reclamele audio-video pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri sportive!

01 Mar 2023 1043

Au fost ridicate băncile de odihnă de pe Faleza Cazino din Constanța! Mobilierul urban, în curs de recondiționare (FOTO)

28 Feb 2023 1850

Două hoteluri vor răsări în stațiunea Mamaia, zona Cazino! Au fost eliberate autorizațiile de construire

09 Feb 2023 2613

Partidul condus de Viorica Dăncilă a organizat un marș pentru pace la Constanța (VIDEO)

29 Jan 2023 2169

Trei certificate de urbanism pentru investiția realizată de omul de afaceri Ionuț Nacee, în Constanța

28 Jan 2023 1191