Cuget Liber Din ciclul „Blocuri între blocuri" - Spaţiu verde din buricul oraşului, ras în favoarea a doi „mastodonţi"

Foamea de spaţiu construibil în buricul Constanţei continuă să facă „victime" chiar

şi pe vremuri de criză. Astfel, blocuri mamut răsar în locuri nepotrivite, în condiţii

de maximă înghesuială, luând vecinilor, „parcă în duşmănie, până şi lumina dată de Dumnezeu".

Sumbra perspectivă ca în „sufletul" blocului S4, cu patru scări şi acelaşi număr de etaje, din B-dul Alexandru Lăpuşneanu nr. 175, să se bage două blocuri turn, plus o parcare, le-a dat fiori reci locatarilor, revoltaţi că noile construcţii, dacă vor fi, în ciuda protestelor acestora, finalizate, le vor acoperi ferestrele. Nici vorbă să fi pus gând rău investitorilor imobiliari, dimpotrivă, salută asemenea iniţiative, „care tot în folosul oa-menilor sunt. Însă este incorect ca pe unii să-i bucuri şi altora să le faci viaţa un iad, luându-le şi lumina dată de Dumnezeu! Este inadmisibil să condamni la dispariţie orice palmă de spaţiu verde din acest oraş atât de poluat! Aici e buba, nu că se construieşte, ci unde şi cu ce preţ! Suntem foarte revoltaţi de uşurinţa cu care primăria autorizează tot felul de mastodonţi, iar ca noi sunt mulţi alţi constănţeni!".

Constanţa, ca şi multe alte oraşe, a fost ticsită de blocurile ceauşiste, lucru care nu i-a împiedicat pe investitorii imobiliari postdecembrişti să înalţe noile construcţii pe unde au apucat, fără să le pese de consecinţe sau de faptul că locatarii din blocurile aproape lipite îşi dau mâna pe geam şi se scoală dimineaţa cu ochii în cearceafurile vecinilor.

Mulţi bănuiesc că o asemenea practică a luat avânt în ultimii ani pentru că s-ar fi făcut „mişmaşuri cu retrocedările sau tot felul de şmecherii ale factorilor de decizie cu spaţiul public. Altfel, nu vedem de ce se respectă numai interesele câtorva oameni, în dispreţul multor constănţeni, care suferă pe viaţă din această cauză. Să se folosească terenurile de la marginea oraşului, că sunt destule!" (Alecu S.).

Prima fază: s-a ras tot ce a fost verde!

Gheorghe Dragomir, ca administrator al asociaţiei de proprietari, este porta-voce a celor aproape o sută de familii îngrozite că acest proiect ar putea fi conturat şi peste voinţa celor afectaţi. Mai întâi, ne-a prezentat preţul deja plătit de locatari, fără ca lucrarea în sine să fi început: defrişarea a circa 1.500 mp de spaţiu verde, tăierea a 44 de pomi, dintre care plopi cu diametrul de circa 80 cm, pini, nuci, pruni, brazi ornamentali şi 20 de tei, care purificau de mulţi ani aerul poluat de maşinile aflate într-un du-te vino continuu, punerea la pământ a circa 130 metri liniari de gard viu, „determinând un aspect dezolant pe cea mai modernă arteră de circulaţie a oraşului către staţiunea Mamaia. Suntem revoltaţi şi indignaţi că tot ce era verde a fost ras ca să se facă lucrările de mutare, prin săpături adânci, a reţelelor subterane de evacuare şi canalizare a apelor reziduale, a reţelelor termice şi telefonice, care au fost mutate din mijlocul spaţiului verde, spre extremităţile acestuia. Nedumerirea noastră este de ce primăria, care altfel susţine că se bate pentru binele nostru, ne desconsideră în halul ăsta? Oficialilor şi investitorilor le-ar conveni să le fie trântiţi mastodonţi sub nas şi să li se ia dreptul la lumină naturală în propriile case?".

Administratorul asociaţiei ne-a mai spus că nu a stat cu mâinile în sân, ci a depus memorii semnate de toţi locatarii, atât la Primărie, cât şi la Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Prefectură, Inspectoratul Teritorial pentru Disciplina în Construcţii: „De la Mediu, ni s-a spus că lor nu li s-a cerut aprobare nici măcar pentru devierea reţelelor, nimic, niciun alt aviz până acum! Cei de la Garda de Mediu ne-au promis că o să meargă la faţa locului şi o să ne răspundă. De la Disciplina în Construcţii Constanţa ne-au spus că dânşii nu dau aviz, dar că dacă o să înceapă, totuşi, lucrarea, să-i anunţăm să vadă dacă au toate avizele, iar dacă, totuşi, avizele luate nu sunt în concordanţă cu noile legi, vor sesiza Prefectura, ca să-i dea în judecată. Dacă Prefectura n-o să se implice, trebuie să-i dăm noi în instanţă, ca asociaţie, iar pe perioada procesului lucrarea se suspendă. Toţi ne-au primit în audienţă, mai puţin primăria, unde ni s-a promis un răspuns în 30 de zile, iar numai dacă n-o să fim mulţumiţi de răspuns, să ne înscriem în audienţă. Primarul nostru se plimbă în ţări exotice, iar nouă ni se dă cu tifla-n nas şi tânjim după o audienţă! E normal aşa ceva?". „Se zvoneşte că de-a lungul întregului bulevard, până la intrarea în Mamaia, o să mai apară tot felul de clădiri în sufletul blocurilor actuale" - ne-a spus, extrem de revoltat, un alt locatar din zonă.

Proprietarii blocului S4 protestează faţă de uşurinţa cu care s-a creat „drum liber construirii pe spaţiul verde, la mică distanţă de imobilul nostru" şi cer instituţiilor abilitate să intervină pentru ca acest proiect să nu fie demarat, iar „spaţiul vandalizat în dispreţul oamenilor" să fie readus la starea iniţială, indiferent de „superîn-vârtelile unora". Continuă să creadă că astfel de iniţiative sunt „o crimă faţă de şi aşa îmbâcsitul mediu al Constanţei" şi au toată încrederea că nu se vor mai invoca tot felul de portiţe, la limita legalităţii, iar oraşul, în sfârşit, îşi va regăsi busola.

Faza a doua - în aşteptare!

Directorul Inspectoratului Teritorial de Construcţii Sud - Est, Gigi Chiru, a precizat că lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi publice pe terenul în discuţie au fost realizate în baza autorizaţiei de construcţie nr. 2480 din 2007, eliberată de Primăria Constanţa, prelungită până la 14.06.2011, pe numele firmei SC Eclissis Intermed SRL, din Constanţa: „Dacă ei sunt mai departe şi investitorii, deocamdată nu ştim!"

Contactat de ziarul nostru, Tănase Calagiu, administratorul SC Eclissis Intermed SRL Constanţa, ne-a confirmat că firma pe care o reprezintă deţine autorizaţie de la primărie pentru a ridica două imobile cu şase-şapte etaje şi o parcare situată la demisol, cu circa 40 de locuri, pe terenul din B-dul Alexandru Lăpuşneanu nr. 175. Referitor la data demarării lucrărilor, a precizat că asta depinde de negocierile pe care le poartă cu constructorul.

Pe de altă parte, dacă, fie şi în ceasul al doisprezecelea, nu se va renunţa la acest proiect imobiliar, locatarii blocului S4 sunt ferm hotărâţi să apeleze la toate instituţiile statului, locale şi centrale, inclusiv la cele europene („în lumea civilizată se fac eforturi pentru restabilirea spaţiilor verzi, iar la noi se defrişează fără discernământ!"), pentru că nu sunt dispuşi, sub nicio formă, să fie „condamnaţi pe viaţă la eclipsă de soare".

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1235

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1809

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 606

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 920

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 612

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 644

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1026

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 855

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 754

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 795

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 894

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1673

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 890

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3410

Averea și interesele Cosmin Piersic, nepotul lui Florin Piersic, împuternicit șef în IPJ Constanța! Iată ce serviciu va conduce (DOCUMENTE)

26 Jan 2024 8793