Cuget Liber În plină iarnă - Constanţa, fără căldură în apartamente

CET a redus temperatura energiei termice livrate din cauză că nu mai are combustibil

 

Constănţenii tremură de frig în apartamente. Dacă la începutul iernii aveau prea multă căldură şi stăteau cu geamurile deschise, acum, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute de afară, caloriferele nu mai sunt fierbinţi şi în case este frig.

Locuitorii municipiului Constanţa, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, se plâng că au îngheţat în apartamente. „Având în vedere ce ger este afară, ar fi trebuit să ne dea căldură la capacitate maximă. Dar caloriferele sunt doar calde şi nu mai fac faţă frigului, oricât de izolat ar fi apartamentul. Înainte aveam 24-25 de grade în casă, acum sunt 20-21 de grade Celsius", ne-a spus un consumator din cartierul Tomis Nord.

Nici în Inel II nu este mai bine. „În timpul nopţii, se dă căldură mai multă, dar ziua abia se amorţesc caloriferele. Tremurăm. Ţinem copiii îmbrăcaţi gros. Nici să aerisim nu prea putem, că se face frig în cameră şi nu se mai încălzeşte la loc", ni s-a plâns o constănţeancă.

Le-a tăiat gazu'

Contactat telefonic, directorul tehnic al Electrocentrale Constanţa, Dumitru Tamaş, a confirmat faptul că, în ultima perioadă, agentul termic pleacă spre consumatori cu o temperatură mai scăzută decât de obicei. „Temperatura cu care furnizăm energia termică este mai redusă ca urmare a faptului că suntem limitaţi din punct de vedere al com-bustibilului. Din cauza datoriilor acumulate către furnizorii de combustibili, aceştia ne-au limitat cantitatea, iar noi trebuie să ne încadrăm în ceea ce avem".

Practic, presiunea la gaze a fost redusă, iar energia termică nu mai este produsă la temperaturi optime. Din păcate, problema este extrem de gravă şi nici nu există şanse să se rezolve curând, având în vedere că datoriile către furnizori sunt extrem de mari şi se tot acumulează. „Sumele restante s-au acumulat în timp, deoarece RADET, distribuitorul energiei termice către consumatori, nu şi-a achitat facturile. La această oră, facturile scadente ale RADET către Electrocentrale Constanţa se ridică la suma de 188 de milioane de lei. Din păcate, s-a ajuns la această situaţie, iar Electrocentrale Bucureşti, de care aparţine Electrocentrale Constanţa, nu se mai poate descurca. Este practic pusă la zid să îşi plătească datoriile. Însă este posibil ca treburile să se complice şi mai mult şi să crească, aşa cum se preconizează, preţurile la gaze. Ce ne facem noi care şi aşa nu putem să le plătim la valoarea aceasta, mai ales că preţul de producţie a energiei termice este foarte puţin peste preţul de cost al combustibilului?", a mai precizat Dumitru Tamaş.

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va fi vremea în Dobrogea, în următoarele două săptămâni?

15 Apr 2024 722

Prognoza meteo pentru Dobrogea. Temperaturi și condiții atmosferice pentru următoarele zile

13 Apr 2024 768

ANM Valori termice mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României, în următoarele 4 săptămâni. Iată ce temperaturi se vor înregistra în Dobrogea

07 Apr 2024 470

Cod galben la malul mării Temperaturi și condiții meteo pentru Constanța în intervalul 02-03 aprilie 2024

02 Apr 2024 738

Măsurile de prevenire în contextul avertizării meteo, discutate în ședința convocată de prefectul județului Constanța

01 Apr 2024 619

Vremea se schimbă radical. Temperaturile scad și revin ploile

31 Mar 2024 1240

Fotoreportaj Plajă aglomerată la Năvodari. Oamenii se bucură de soare și căldură la final de martie (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2024 1766

Schimbări de temperatură în Dobrogea. Prognoza meteo pentru zilele următoare

24 Mar 2024 686

Vremea în Dobrogea în acest final de săptămână. Temperaturi la malul mării

15 Mar 2024 791

Vremea în Dobrogea la început de săptămână. Temperaturi la malul mării

03 Mar 2024 607

Vremea în Dobrogea zilele următoare. Meteorologii anunță creșteri de temperatură

20 Feb 2024 564

Schimbări bruște de vreme. Ce ne așteaptă în prima parte a lunii martie

18 Feb 2024 3032

ISU Harghita Bilanț

13 Feb 2024 389

Zi tipică de primăvară în toată țara. Iată ce temperatură s-a înregistrat astăzi la Constanța

09 Feb 2024 822

Un nou val de ger lovește România. La ce să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic?

28 Jan 2024 1209