Cuget Liber Plajele învrăjbesc autorităţile şi investitorii

Rezultatele licitaţiilor îi nemulţumesc pe numeroşi ofertanţi // ABADL susţine că a respectat legea

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a făcut publice, ieri, rezultatele licitaţiilor pentru închirierea sectoarelor de plajă de pe litoralul Mării Negre.

Pentru cele 73 de bucăţi de plaje scoase la licitaţie, au fost depuse 177 de oferte. Cel mai solicitat sector a fost Mamaia V, aflat între Hotel Venus şi zona Cazinou, cu cele 12 subsectoare, pentru care au fost depuse 41 de oferte. Foarte disputate au fost şi plajele din Vama Veche, cu 31 de ofertanţi, şi cele din Eforie cu 20 de ofertanţi. Cele mai puţine oferte au fost depuse pentru plajele din Năvodari (6) şi din sudul litoralului, Olimp-Mangalia (12).

De asemenea, pentru opt sectoare, s-a depus o singură ofertă, ceea ce înseamnă că licitaţiile vor fi reprogramate, fiind necesare minimum două oferte eligibile pentru a putea fi adjudecată licitaţia.

Hotel de cinci stele, fără plajă

Se pare însă că licitaţiile şi rezultatele acestora îi nemulţumesc pe mulţi dintre participanţi.

„Nu mi se pare normal ca hotelierii să aibă un avantaj de 40% la punctaj, iar proiectele de investiţii pentru zona respectivă să nu conteze deloc. Avem unele dubii privind corectitudinea rezultatelor licitaţiilor", a precizat Sorin Greavu, reprezentantul SC Romned Port Operator SA.

De cealaltă parte, SC Mamaia SA, care deţine hotelul Mamaia, de cinci stele, a rămas fără plajă, fiind descalificată.

„Am făcut contestaţie şi am solicitat suspendarea licitaţiei. ABADL a motivat descalificarea noastră prin existenţa unor debite la bugetul de stat. Dar noi am contestat acel TVA şi, deocamdată, ne judecăm. Considerăm că am fost descalificaţi pe nedrept şi nu este normal ca un hotel de cinci stele să nu aibă plajă. Am solicitat numai porţiunea din dreptul nostru, nu ne-am dus în lateral spre sectorul nimănui. Este aceeaşi bucată pe care am avut-o şi anul trecut, iar contractul cu ABADL-ul s-a desfăşurat fără probleme financiare. Dacă nu se rezolvă pozitiv contestaţia, îl chem pe domnul Mitrea (n.r. - directorul ABADL) să adminis-treze hotelul sau fac rocada cu Romned-ul, să vină ei la hotel şi noi să ne ducem în port", a declarat, pentru „Cuget Liber", Corina Gheorghe, reprezentantul S.C. Mamaia S.A.

Vor capul lui Mitrea

La rândul său, Asociaţia Litoral - Delta Dunării contestă maniera de organizare a licitaţiei de atribuire a plajelor, fără consultarea mediului privat din turism. În plus, cere demisia directorului ABADL, Marian Mitrea, acuzându-l de faptul că refuză constant dialogul şi nu vrea să prezinte un raport despre veniturile încasate de stat din exploatarea plajelor şi execuţia acestor fonduri.

„Dacă Ministerul Mediului se încăpăţânează să facă turism şi să facă imposibilă orice strategie a noastră de a avea tarife mici pe litoral, atunci solicităm să se redirecţioneze 10% din suma încasată de ABADL de la operatorii plajelor către Asociaţia pentru promovarea Litoralului. Ministerul Mediului colectează venituri consistente de pe urma acestor turişti şi a eforturilor noastre, bani care nu se reîntorc la Constanţa nici sub formă de investiţii pentru conservarea şi administrarea plajelor şi nici ca fonduri pentru asigurarea serviciilor de salvamar şi prim ajutor, care sunt plătite de autorităţile locale", susţine Corina Martin, preşedintele Asociaţiei.

No comment

ABADL susţine că a respectat legislaţia în vigoare şi că a avut consultări cu reprezentanţi din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, tocmai pentru a cuprinde criteriile cu caracter turistic în caietul de sarcini. În acest sens, condiţiile referitoare la activitatea turistică au reprezentat aproximativ 40% din punctajul final, restul de 60% fiind reprezentat de oferta financiară.

„Toţi câştigătorii sunt agenţi economici care deţin active hoteliere în zonele licitate sau asociaţi, conform legii, cu deţinători ai unor astfel de active hoteliere în zonă", arată Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al ABADL.

La începutul lunii aprilie, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral va pune la dispoziţia administratorilor sectoarele de plajă închiriate pentru a începe investiţiile şi a demara acţiunile de pregătire a porţiunilor respective.

http://www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 302

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 360

Constanța Ce firmă va reface gardul de la Spitalul Clinic de Pneuftizilogie? Valoarea contractului este de peste 600.000 lei

28 Mar 2024 450

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 380

Licitații Constanța Îmbunătățirea securității la Școala Gimnazială Nr. 1 Limanu prin sistem de supraveghere video IP (DOCUMENT)

28 Mar 2024 337

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 337

Licitații Tulcea Aproximativ 10 milioane de lei sunt puși la bătaie pentru reabilitarea și modernizarea școlii I.L. Caragiale (DOCUMENT)

26 Mar 2024 473

Licitații Constanța Primăria orașului Techirghiol cumpără mobilier pentru Liceul Teoretic „Emil Racovița” (DOCUMENT)

25 Mar 2024 531

CN APM SA Constanța Contract pentru dragaj de investiții în porturile maritime. Ce valoare are (DOCUMENT)

24 Mar 2024 542

Licitații Constanța Primăria comunei Istria cumpără echipamente digitale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 453

Licitații Constanța Primăria comunei Gîrliciu cumpără echipamente digitale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 436

Licitații Constanța Primăria Comunei Crucea, licitație deschisă pentru execuția de lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

23 Mar 2024 397

Licitații Constanța Primăria Murfatlar cumpără expertiză tehnica sistem de distribuție gaze naturale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 366

Licitații Constanța Spitalul Municipal Medgidia cumpără reactivi de coagulare de la o firmă din Târgu Mureș (DOCUMENT)

22 Mar 2024 550

Licitații Constanța Primăria Hârșova cumpără dispozitive și echipamente tehnologice pentru unități de învățământ preuniversitar (DOCUMENT)

21 Mar 2024 506