Cuget Liber Sezon estival cu forţa, din mai până în octombrie

Toţi operatorii de pe litoral sunt obligaţi să aibă activitate în această perioadă // Unităţile de cazare care se închid mai puţin de 6 luni pe an vor plăti impozite mai mici

Guvernul a aprobat, în şedinţa de duminică seară proiectul de lege a turismului, care a şi fost trimis spre dezbatere şi aprobare, în regim de urgenţă, în Parlamentul României.

„Era nevoie de o lege a turismului, pentru că reglementările referitoare la turism se regăsesc astăzi în nenumărate acte normative, emise de-a lungul mai multor ani, în aşa fel încât este foarte greu să poţi să-ţi faci o imagine unitară asupra cadrului legislativ referitor la turism, lucru care se vede negativ în felul în care funcţionează turismul românesc", a precizat ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.

Deşi, potrivit ministrului, „acest proiect este extrem de aşteptat de industria de profil", totuşi nu rezervă doar surprize plăcute. Din acest an, cei care desfăşoară activitatea pe litoral, fie ei hotelieri sau orice alt agent economic, sunt obligaţi să ţină deschis de la 1 mai şi până pe 1 octombrie, atât cât durează sezonul estival. „Toţi operatorii au obliga-tivitatea, sub sancţiuni ferme, de a avea deschisă activitatea pe durata acestui sezon", a anunţat Elena Udrea.

Nu toţi hotelierii constănţeni sunt însă mulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să ţină unităţile de cazare deschise, indiferent de numărul turiştilor şi de starea vremii. Nicolae Bu-covală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, care reprezintă interesele hotelierilor din staţiune, a precizat că, în cazul staţiunii Mamaia, legea se poate aplica fără nici o problemă, dar în sudul litoralului, nu. Aşa cum a precizat şi la Forumul de Turism care a avut loc la Constanţa, în luna februarie, staţiunile ar trebui deschise etapizat deoarece nu toate pot atrage turişti încă de la 1 mai. Acesta dă exemplul Costineştiului, o staţiune pentru tineri care nu ar trebui deschisă la 1 mai, deoarece elevii şi studenţii intră în vacanţă abia în iunie.

Vestea bună ar fi însă că hotelierii care se decid să ţină deschis chiar şi înafara sezonului estival vor plăti impozite mai mici. „Vom veni complementar cu o modificare la Codul Fiscal prin care îi sprijinim pe cei care ţin deschis un hotel pe litoral mai mult de 6 luni", a precizat Udrea.

Ministrul crede că prin existenţa acestui interval de timp, în care agenţii economici sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea, nu doar turiştii vor avea de câştigat, ci şi turismul, în general. „Sezonul pe litoralul românesc a ajuns să fie din ce în ce mai scurt şi sunt operatori, nu toţi, care deschid la mijlocul lui iunie, închid la 1 septembrie şi nu îi interesează ce se întâmplă mai departe. Or, chiar şi pentru un operator de turism care doreşte să ţină deschis mai mult este greu să mai ai turişti când toată staţiunea este închisă, iar singurul hotel deschis sau singura structură ar fi a celui care ar dori să o ţină deschisă. Pe de o parte, ei spun că nu ţin deschis pentru că nu vin turişti, pe de altă parte turiştii spun «noi am veni, dar nu este deschis litoralul»", a precizat Udrea.

http://www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 167

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 414

Modificări în firma Grand SRL! Firma fostului consul general al României la Toronto a suferit modificări

27 Mar 2024 532

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 770

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Comat Constanța SA, convocată în ședință

27 Mar 2024 376

Univers SA s-a retras din societatea Aliment Murfatlar SRL. Iată care este noua structură a capitalului social

27 Mar 2024 409

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 436

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA, în AGOA!

27 Mar 2024 313

Firme Constanța Acționarii Hotel Club Estival 2002 SA, convocați în ședință. Iată ce se va discuta

27 Mar 2024 338

Acționarii Remat Constanța SA sunt convocați în Adunare Generală Ordinară. Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2024, pe ordinea de zi

27 Mar 2024 313

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe A1 București - Pitești

27 Mar 2024 250

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A3

27 Mar 2024 254

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Banat Estival 2002, convocată în ședință

26 Mar 2024 446

Atenție șoferi! Două transporturi agabaritice vor porni la drum din Agigea. Ce traseu vor avea

26 Mar 2024 483

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Carmeco SA Constanța, convocată în ședință

26 Mar 2024 524