Cuget Liber„Când oi fi proprietar, n-ai decât să te rupi în figuri!“

Drepturile şi obligaţiile chiriaşilor antrenează o serie de litigii la nivelul asociaţiilor de proprietari într-un oraş turistic precum Constanţa, unde oferta apartamentelor de închiriat este mare.

 

„Sunt chiriaş într-un bloc din Constanţa de aproape doi ani de zile. Proprietarul este un om bun, dar stă mai mult prin străinătate. Am observat că mi se trec cel puţin 15 -20 de metri cubi de apă în plus, lună de lună, faţă de indicele de la apometru pe care îl dau personal şi n-am zis nimic. Nu mai vorbesc de pierderi! Nu-mi stă în fire să ajung la reclamaţii, dar n-am încotro, din cauză că a apărut o mare problemă în asociaţie: s-a aprobat să se repare terasa blocului, iar asociaţia mă somează să plătesc partea mea, că s-ar face din nu ştiu ce membrane bituminoase scumpe, uitând că altcineva este proprietarul. De la chestia asta au răbufnit şi alte probleme pe care le-am ţinut în mine, din cauza bunului simţ, însă preşedintele m-a luat la şuturi şi mi-a spus, reproduc exact: «Când oi fi proprietar, n-ai decât să te rupi în figuri!», refuzând să-mi dea documentele după care s-au făcut calculele. Ăsta e limbaj? Pot să aflu ce drepturi are un chiriaş, ce înseamnă să fii chiriaş cu forme legale, dacă e obligaţia mea să plătesc reparaţiile la bloc şi dacă asociaţia e obligată să mă treacă în cartea de imobil? Bine ar fi cu un articol de lege, ca să nu fiu prostit în continuare... De fiecare dată când cer vreo explicaţie mi se spune că sunt doar un chiriaş... Cu mulţumiri, Leonard Dionisie, 46 ani".

v v v

Din cele explicate de preşedin-tele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, Marcel Dragu, rezultă că un chiriaş are, atât drepturi, cât şi obligaţii, însă numai dacă statutul său în condominiul respectiv îndeplineşte condiţiile legale, contractul de închiriere fiind, de departe, esen-ţial. În lipsa acestui contract, se presupune că există o înţelegere între chiriaş şi proprietar, ceea ce se întâmplă în foarte multe cazuri. Din cauza asta, în Constanţa, unde sunt multe apartamente nelocuite şi închiriate ilegal, există multe probleme între asociaţii şi chiriaşi, cu toate că Legea nr. 114 din 1996 prevede clar, la anexa 2, că chiriaşul plăteşte toate cheltuielile de întreţinere, iar proprietarul, toate cheltuielile de reparaţii.

Chiar dacă, oficial, asociaţia relaţionează cu proprietarul, ea este obligată să respecte regulile de convieţuire şi cu chiriaşii, cărora trebuie să le explice pe ce se duc banii scoşi din propriile buzunare şi să le răspundă la întrebările adresate.

 

Chiriaş cu forme legale

Potrivit legii, a fi chiriaş cu forme legale presupune un contract de închiriere cu proprietarul, înregis-trat la Finanţe, o copie de pe acest contract depus la asociaţie, mutaţie în cartea de identitate şi, pe baza acestor documente, înregistrarea în cartea de imobil a blocului respectiv. Atenţie!, întrucât cartea de imobil este un registru de evidenţă a persoanelor care locuiesc permanent sau vremelnic în acel condominiu, util şi poliţiei, ea trebuie actualizată, obligatoriu, tot timpul de către preşedintele asociaţiei.

Aşadar, stimate domnule Dio-nisie, în situaţia în care aţi ocolit aceste demersuri, este bine să cereţi sprijinul proprietarului, pentru a deveni chiriaş cu forme legale, dar şi pentru a media problemele pe care le aveţi cu asociaţia.

http://www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 242

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 598

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 668

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 464

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 538

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 531

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 714

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3368

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13930

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 901

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 896

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1927

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1303

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2799

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6811