Cuget LiberFoamete în Spitalul Judeţean!

Un deţinut are o alocaţie de hrană dublă faţă de un bolnav internat într-un spital

Modul cum ne hrănim influenţează foarte mult starea de sănătate. Orice medic îşi sfătuieşte pacienţii să aibă grijă ce pun în farfurie, pentru a nu-şi agrava boala, mai ales dacă este vorba de o afecţiune cronică.

În acest context, hrana pe care o primesc bolnavii internaţi într-un spital trebuie să respecte anumiţi parametri nutritivi şi calorici, iar meniurile sunt stabilite de dieteticieni. Degeaba sunt stabilite însă meniurile, dacă nu există banii necesari pentru a asigura bucatele potrivite. În prezent, legea prevede că un pacient trebuie să mănânce de 5,4 lei pe zi (la această sumă se adaug[ TVA-ul, astfel că suma totală este de 7 lei). Suma este infimă şi abia asigură strictul necesar de nutrienţi, ne-a declarat dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

 

„Mâncarea este foarte bună, dar este puţină"

Anul trecut, serviciul de bucătărie al Spitalului Judeţean Constanţa a fost externalizat, fiind preluat de firma Arimex Comexim 2000. La data respectivă, dr. Căpăţână sublinia că, astfel, porţiile bolnavilor vor fi calculate la sânge, iar rudele nu vor mai trebui să vină cu borcanele de mâncare de acasă. Ba chiar se atrăgea atenţia că se va interzice accesul cu mâncare de acasă în spital!

Măsura, chiar dacă trecută pe hârtie, nu este pusă în practică. Neamurile continuă să intre în spital cu câte o caserolă cu fripturică sau cu ceva dulce, iar cadrele medicale se fac că nu văd. Acceptă, pentru că îi aud pe pacienţi când se plâng.

„Mâncarea pe care ne-o dă de la spital este foarte bună, nu pot să reclam nimic din acest punct de vedere. Dar este puţină. Dimineaţa ne-au dat o cutiuţă cu margarină şi un ou! Primim şi carne, e drept, dar totdeauna porţiile sunt mici", ne-a spus o pacientă.

 

Meniuri cu lactate şi carne

Petre Preda, administratorul firmei Arimex Comexim 2000, a admis că porţiile sunt mici, dar de vină este alocaţia de hrană insuficientă primită de la stat.

„Noi putem să dăm mâncare şi de 2 lei de pacient. Să prepari o mâncare de cartofi sau o ciorbă de zarzavat nu este greu. Dar, dacă e să privim alimentaţia ca parte a tratamentului, aşa cum trebuie, nu este suficient. Alimentaţia trebuie să se împletească cu actul medical, nu e doar mâncare şi gata! Fiecare grupă de bolnavi are o anumită dietă, ce trebuie respectată", ne-a declarat administratorul.

Acesta a adăugat că, în funcţie de fonduri, au grij[ ca, zilnic, meniurile să cuprindă lactate, legume şi carne.

Soluţia pentru ca pacienţii să fie hrăniţi corespunzător este mărirea alocaţiei de hrană. În acest sens, reprezentantul firmei private a trimis un memoriu către Ministerul Sănătăţii.

„Alocaţia de hrană este de 5,4 lei plus TVA şi nu a mai fost mărită din 2008. Suntem în 2011, preţurile alimentelor s-au triplat. Este nevoie de o creştere alocaţiei, dar în concordanţă cu preţurile", a adăugat afaceristul.

 

„Nu cer pomană"

Punctul său de vedere este susţinut şi de dr. Dan Căpăţână. Medicul a subliniat că până şi un deţinut încarcerat într-un penitenciar al statului român primeşte o alocaţie de hrană mai mare. „Un puşcăriaş este hrănit de 11 lei pe zi; în schimb, cum poţi să hrăneşti un copil sau un bolnav de cancer, cu trei mese pe zi, din 5,4 lei?", a exclamat medicul.

Managerul a subliniat că mărirea alocaţiei nu înseamnă şi suplimentarea fondurilor alocate spitalului. „Nu cer pomană nimănui, vreau să fiu bine înţeles! Nu cer bani în plus. Cer doar ca, din fondurile pe care le primim în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, să putem să alocăm o sumă mai mare pentru hrană", a declarat dr. Dan Căpăţână.

 

Opinia ministrului Sănătăţii

La sfârşitul săptămânii trecute, în timpul vizitei efectuate la Constanţa, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a susţinut că va solicita efectuarea unei analize.

„Trebuie realizată o analiză, căci sunt mai multe spitale - nu unul, nu două, ci mai multe spitale, care se încadrează în alocaţia de 7 lei. Trebuie să vedem de ce sunt spitale care nu se încadrează", a declarat ministrul.

 

Promisiuni de hrană mai bună

Săptămâna trecută, plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă privind mări-rea acestor alocaţii cu aproximativ 30%. Astfel, un bolnav adult ar urma să fie hrănit de 9,1 lei, iar un copil, de 10,4 lei. În schimb, o alocaţie mai mare ar urma să primească bolnavii de TBC şi HIV/SIDA - 16 lei.

http://www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii IFCO SA în AGOA și AGEA. Iată ce vor discuta

16 Apr 2024 529

Noi decizii luate de firma deținută de Mohammad Murad, candidat la CJ Constanța

01 Apr 2024 697

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați pe 29 aprilie în AGEA și AGOA. Mai multe puncte, inlcuse pe ordinea de zi

01 Apr 2024 682

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 626

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 616

Firme Constanța Rapid Credit I.F.N. SA prelungește linia de credit. Ce decizii au mai adoptat la ultima ședință AGEA?

07 Mar 2024 483

Firme Constanța Acționarii Brise Grains SA, convocați în AGA și AGEA, vor decide desfiinţarea punctului de lucru din Bucureşti, Gara Herăstrău

22 Feb 2024 649

Firme Constanța Ordinea de zi a AGEA THR Marea Neagră SA, completată. Ce puncte au fost adăugate?

05 Feb 2024 743

Convocator Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății Muntenia Estival 2002 SA

30 Jan 2024 537

Firme Constanța Structură nouă a acţionariatului Brise Grains SA, rezultată în urma distribuirii acţiunilor

23 Jan 2024 699

Firme Constanța Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA actualizează contractul de împrumut pentru centrala în cogenerare de la Petromidia

02 Jan 2024 957

Acționarii Oil Terminal, convocați în AGOA și AGEA. Despre ce se va discuta

29 Dec 2023 1119

Metalica Medgidia SA convoacă AGOA și AGEA. Ce se află pe ordinea de zi

22 Dec 2023 730

Firme Constanța Camelia Pleșca a fost aleasă în funcția de administrator al Campio ICM SA

14 Dec 2023 669

Decizii importante luate de AGEA societății Xanadu Turism Constanța. Cine a fost cooptat în cadrul firmei

07 Dec 2023 812